Coco Chanel – Amanții mei

26 April 2015

Câte femei au folosit bărbații cum a făcut-o Coco Chanel? Câte femei au avut curajul să povestească despre asta și să-și asume devenirea care a trecut inevitabil prin câteva paturi? Multe. Puține sunt însă cele care au marcat în trecerea timpului o eră a eleganței și mai puține încă sunt cele cărora tocmai pentru geniul lor le-a fost iertat tot. Dar TOT!

coco

Foarte tânăra Chanel…

Nuanțele de roșu le-au fost dedicate iubirilor care într-un fel sau altul, cu numele nobil și/sau cu banii i-au propulsat cariera. Dar și unei prietenii cu o celebră comediană a vremii.

Chanel-Rouge-Reds

No. 440 Arthur, No. 442 Dimitri, No. 444 Gabrielle, No. 446 Étienne

***

Arthur (Boy) Capel a fost prima iubire adevărată. Și tot el i-a deschis primul magazin în Deauville, atunci când singurele materiale pe care Coco îşi putea permite să le vândă erau tricotul şi jerseul. Tot el a fost cel care i-a inspirat, prin vestimentaţia lui, acel tocco masculin pe care Chanel îl dă hainelor sale. “Averea mea este făcută pe baza acelui tricou larg și vechi al lui Arthur, pe care l-am îmbrăcat pentru că era… frig.”

În timpul iubirii lor, Arhur se căsătoreşte cu o femeie de viţă nobilă, supunându-se dorinţei familiei sale. Dar ştiţi foarte bine că pentru Coco nu există limite. Cum creează, aşa iubeşte. Iar el nu îi putea rezista. Continuă să se iubească şi după căsătoria lui din interes. A mai durat, însă, puţin. Pe 22 decembrie 1919, în drum spre Coco pentru a petrece Crăciunul, Boy are un accident de maşină şi moare. Coco va înălța mai târziu un monument funerar în locul unde-și pierduse și ea o parte din suflet…

arthur et Coco

Gabrielle “Coco” Chanel și Arthur “Boy” Capel

Din sfârşit a făcut Coco început. Din moarte, eternitate. Dispariţia lui Boy, marea iubire a vieţii ei, se pare că a dat naştere la două irezistibile creații: mica rochie neagră accesorizată cu perle și parfumul Chanel No5.

Coco Chanel si Arthur Boy Capel

Poate acum sunt împreună şi îşi trăiesc povestea de iubire pe care n-au putut-o trăi într-o lume în care au luptat din greu pentru a ajunge în înalta societate. Doar Coco credea în a patra şi a cincea dimensiune, unde se continuă ceea ce e întrerupt aici, pe pământ…

***

coco și dimitri

Era începutul anilor 1921. El, marele duce Dimitri Pavlovitch, avea 30 de ani, era frumos, nobil cu sânge albastru rusesc, dar scăpătat. Ea, 38 de ani, deja Coco Chanel, deja bogată. După ce aventura pasională, care a durat un an, s-a terminat, Coco preferându-l pe cel mai bogat european al vremii, Hugh Grosvenor, al doilea Duce de Westminster (Bendor), aceştia au rămas legaţi de o prietenie dintre cele mai profunde până la moartea timpurie a lui Dimitri. Acestui iubit al lui Coco se pare că îi datorăm designul sticlei pentru celebrul parfum Chanel No. 5…

***

Cariera de modistă a lui Coco Chanel a înflorit în 1912 odată ce actrița Gabrielle Dorziat i-a purtat pălăriile pe scenă când a jucat în Bel Ami. De atunci, la fiecare premieră avea să poarte o creație Chanel…

Gabrielle Dorziat

Gabrielle Dorziat a devenit una dintre cele mai faimoase comediene, iar Gabrielle Chanel a ajuns să dea ora exactă în lumea modei. Ceea ce le-a unit într-o prietenie splendidă a fost zvâcnirea aceea a vieții care nu le-a lăsat să fie parte din mulțime, ci deasupra ei. În perioada în care femeia liberă renăștea, toate cele care își asumau statutul de femei independente, cu un destin propriu pe care și-l plămădeau cum considerau de cuviință, se adunau în aceleași saloane.

gabrielle-chanel

Gabrielle Dorziat a făcut și ea parte, împreuna cu Chanel și Misia Sert dintre femeile care învârteau Parisul pe degete. Nimeni nu își amintește să o fi văzut vreodată tristă. Nu s-a temut nicicând să experimenteze. Gândiți-vă ce curaj să debutezi în lumea filmului la 55 de ani! Gabrielle o face, se retrage la 90 de ani și moare cu două luni înainte de a împlini 100 de ani.

 ***

E fascinant cum Coco, printr-o atingere a sufletului ei, a transformat anonimi în personaje de legendă. Cine ar fi aflat despre baronul Étienne Balsan, de nu l-ar fi iubit Coco? Ar fi rămas doar un băiat bogat şi șarmant al timpului său. Dar a fost primul bărbat al lui Gabrielle și primul care a crezut în talentul ei. În 1908, se mută ca a doua amantă oficială la una din proprietățile lui, uită de grija zilei de mâine, cunoaște traiul de lux, învață să călărească și să socializeze cu lumea bună, dar nu-și va uita chemarea. Curând va începe să facă primele pălării. Balsan e galant și în 1909 îi pune la dispoziție parterul unuia din apartamentele lui din Paris pentru primul magazin. Cum baronul era frecventat de lume bună, primele cliente așa au ajuns să o cunoască. Și tot atunci va intra în scenă prietenul și vecinul lui Balsan, Boy Capel… remember? 🙂

coco cu boy și etienne

Cu care, oricât ar părea de ciudat ori revoltător, Balsan va negocia bunăstarea Gabriellei și se va face tacit transferul de amantă…  Capel, îndrăgostit și încrezător în steaua Gabriellei, o va ajuta în 1910 să-și mute magazinul în Rue Cambon, 21, să deschidă în 1913 un alt magazin la Deauville, iar în 1915, unul la Biarritz… Dar totul a început cu Étienne Balsan. Ce-i al lui al lui rămâne.

***

Ce spune Casa Chanel despre rujurile cele noi

Că au textură ultra senzorială, alunecă și se topesc ușor, au un finisaj satinat, cremos, fără să fie gras, au efect tridimensional (buzele capătă volum), hidratează intens (asta este noutatea majoră), hrănesc (miezul e format din ceruri de jojoba, mimoză și floarea soarelui), nu se întind (un film de polimer cu microcapsule de silicon previne întinderea și păstrează intensitatea și strălucirea culorii), nu usucă buzele (pigmenții sunt foarte fini, nu îngreunează formula). O droaie de avantaje, nu?

Ce spune Catchy, după alte trei săptămâni de teste pe patru tipuri de buze (mai tinere și mai mature 🙂 )

1. ușor de dat, lunecă spectaculos, forma batonului oferă o precizie suficientă dacă ești îndemânatică.

2. la început puteți aplica și două staturi, dacă buzele sunt deshidratate. Cu timpul, un singur strat e suficient. Hidratarea este cumva continuă.

3. este rezonabil de rezistent, dar dacă ați mâncat/băut/fumat mai des peste zi, trebuie împrospătat.

4. nu migrează în liniile fine din jurul buzelor (maxim de important după o anumită etate 🙂 )

5. se demachiază ușor, nu lasă buzele pigmentate. Interesant e că buzele rămân hidratate, proaspete, arată bine, ce mai!

6. efectul de volum este remarcabil.

7. culoarea nu se fanează.

Dacă Chanel conferă senzualitate, bucurie și strălucire cum a promis? Oh, da!

Acum, pentru dependentele de ruj, noua coleție Rouge COCO e tot ce și-au dorit, iar pentru începătoare, este partenerul perfect pentru primul pas spre exprimarea feminității. Puțin și bun. Voilà, mesdemoiselles! A purta pentru prima dată ruj e ca și cum te-ai urca prima dată pe tocuri – primii pași pot fi intimidanți. Dar și când înveți să mergi, nimic și nimeni nu-ți mai stă în cale. Tu ai ba(s)tonul mareșalului Chanel în poșetă!

Rujurile se găsesc în magazine la un preț de 167 lei.

Urmează poveștile celorlalte 14 rujuri grupate în alte trei game: ORANGES, PLUMS și ROSEWOODS. Iubiți, prieteni, muze, artiști…

Rouge COCO NUDE, rujurile dedicate familiei, sunt aici. Rouge COCO PINKS, rujurile dedicate prietenilor sunt aici.Citiţi şi

Paris Fashion Week – colecția SS 2022 Chanel Haute Couture

Jean Cocteau și incomparabila Coco

CHANEL FACTORY 5 – fabrica de mici fericiri

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro