Tu și el, după Coco Chanel

22 March 2015

O femeie n-are de fapt nevoie de multe lucruri. La un moment dat, dacă ar fi să-mi refac aplombul cu un singur element, acum aș spune RUJUL. Mi-ar fi suficient. Primul lucru pe care îl fac atunci când iau viața de la capăt spun ceea ce vreau. Rujul mă ajută să se și vadă ceea ce spun. Cam așa trebuie să fi văzut lucrurile și Coco Chanel când a luat-o de la capăt încă o dată, și încă o dată, de câte ori a fost nevoie.

Gabrielle Chanel reading a newspaper Castle of Royallieu (Oise) Etienne Balsan proprety

În martie 2015, Rouge Coco a reapărut după 5 ani de la lansare, reinventat, într-o serie în care fiecare ruj are un nume, și fiecare nume, un om, o poveste. Să zicem că ai pierdut totul și ai rămas tu și un baton de ruj. Poți alege dintr-o paletă de 29 de nuanțe. Ai în față 29 de debuturi. Pentru că nu fiecare o ia de la capăt la fel. Bun, ai ales. Uită-te acum ce nume poartă. Acela ar putea fi codul alegerii tale. Semnul. Vezi apoi dacă povestea aceea ți se potrivește sau te inspiră pentru noua cale pe care mergi, pentru noul pârleaz pe care-l sari. Să-ți dau câteva exemple și am să încep cu familia. Câtă și cum a fost ea.

Chanel-Rouge-Nude

No. 400 Louise, No. 402 Adrienne, No.404 Julia, No. 406 Antoinette, No.408 Jeanne

Pentru familie, Casa Chanel a ales cinci nuanțe de NUDE – de la senzual, solar sau bejul-caisă, la maroul intens. Dar cine au fost aceste femei.

antoinette 2

Gabrielle și Adrienne, 1906

În casa mătuşii Louise, a descoperit Gabrielle Chanel căldura unei familii și… iubirea pentru pălării. Şi-a binecuvântat Gabrielle mătuşa pentru că, datorită ei, a reuşit să scape de traiul la mănăstire. Unde era obligată de măicuţe să-și pregătească trusoul și să coase „iniţiale pe prosoape şi cruciuliţe pe cămașa dedicată unei ipotetice nopți a nunţii”. Cum să nu  fie fericită între pălăriile mătuşii Louise? Mătuşa le adora, iar când avea timp mergea la Vichy şi stătea ore întregi în faţa vitrinelor, admirând ultimele apariţii. Apoi dădea fuga şi îşi cumpăra materialele de care avea nevoie pentru a le reproduce. Dar cel mai prețios cadou pe care mătuşa Louise i l-a făcut a fost prietenia cu o altă mătuşă, mai tânără, Adrienne, rodul unei iubiri târzii a bunicului Gabriellei.

Gabrielle Chanel and aunt Adrienne, 1913

Gabrielle și Adrienne 

În 1913, Coco şi-a deschis în Deauville un boutique de lux cu haine sport. Trebuie că tare a mai crezut Adrienne în talentul nepoatei sale, încât, în fiecare zi, împreună și cu sora acesteia, Antoinette, se îmbracau şi defilau prin tot oraşul cu hainele comercializate în magazin. Mă gândesc câte visuri, planuri, suferinţe şi temeri au împărtăşit cele trei femei care puneau pe picioare un imperiu. Pentru că sunt ferm convinsă că începutul ar fi fost mult mai greu pentru Coco, fără iubirea şi sprijinul lui Adrienne şi Antoinette. Ah, ce aş mai încerca nuanţa Adrienne, doar-doar aflu câteva secrete despre sufletul tânăr al lui Coco.

***

Dacă André Palasse a fost fiul lui Coco sau al surorii ei mai mari, Julia, nici nu contează. Când acesta avea şase ani, l-a luat şi l-a crescut. Ca pe propriul fiu. Da, e adevărat, atunci când vorbea despre sora ei, afirmaţiile erau contradictorii: “Iubea doar mănăstirea”, vorbind despre perioada pe care ea şi Julia au trăit-o alături de măicuţele din orfelinatul unde au crescut. Acolo a rămas însărcinată Julia şi a dat naştere unui băiat. Tot ce se ştie e că a fost înregistrat cu numele de Palasse. Originile lui André sunt controversate. Şi azi, dacă întrebi femeile în vârsta care trăiesc în apropierea orfelinatului, îţi vor spune că, de fapt, băiatul e al lui Gabrielle. Alteori, spune Coco despre Julia că cel mai mult îşi iubea soţul şi s-ar fi sinucis, tăindu-şi venele, atunci când a aflat că are o amantă. O certitudine există însă în toată povestea aceasta. Coco o iubea nespus pe Julia. Vorbea mereu despre ea. Şi pe cine altcineva să fi iubit? Era singurul membru al familiei pe care îl mai avea aproape. Nuanţa Julia din noua colecţie Rouge Coco e atât de caldă, încât aproape simţi dragostea a două copile, care nu mai au nimic pe lumea aceasta, în afară de ele însele.

***

Gabrielle's sister Antoinette & her aunt Adrienne wearing Coco Chanel's clothes as advertizing Street Style - 1910sAlături de Adrienne, Antoinette a fost singura membră a familiei Chanel care a crezut orbeşte în talentul surorii ei. Ba, mai mult, zilnic se îmbrăca în hainele pe care Chanel le vindea pe atunci în boutique-ul din Deauville şi bătea străzile oraşului pentru a face reclamă magazinului. Erau haine simple, făcute din materiale ieftine, precum tricotul sau jerseul, folosite în special pentru lenjeria intimă bărbătească. Ea şi Adrienne au fost primele modele ale celei ce urma să elibereze femeile din feluritele lanţuri care le încătuşau. De la haine până la stereotipuri şi prejudecăţi.

Antoinette o urmează la Paris, unde Etienne, primul amant al Gabriellei, îi oferise apartamentul lui în care își va deschide un magazin de pălării. Acolo va fi vecină cu cel care va fi prima ei iubire, Boy Chapel. Antoinette e pe baricade, alături de sora cea mică şi întâmpină clienţii. Deşi viaţa le-a tot despărţit, Coco pare a fi un magnet care sfidează destinul şi reuşeşte să îşi aducă lângă ea surorile. Antoinette a murit tânără. Avea doar 33 de ani.

Foto:  Antoinette și Adrienne purtând hainele făcute de Coco Chanel, Street Style, 1910s

***

Săracia şi munca grea au ucis-o pe Eugenie Jeanne Devolle. Nu era căsătorită cu Albert Chanel şi spăla haine într-un spital pentru oamenii săraci atunci când rămâne însărcinată cu Gabrielle, în 1883. De abia în 1884, Albert este convins de familia lui Jeanne Devolle, care îl plăteşte pe acesta pentru a o lua de nevastă. S-au născut cinci copii. Trăiau greu, toţi înghesuiţi într-o singură cameră în oraşul Brive la Gaillarde. Bolnavă, mama nu a fost în stare să fie de faţă atunci când Coco a fost înregistrată. Tatăl era mereu pe drumuri, încercând să câştige banii necesari traiului de zi cu zi. Nimeni din familie nu a fost prezent la redactarea certificatului de naştere. Aşa că primul nume oficial al creatoarei a fost “Chasnel”. Jeanne Devolle a murit la 31 de ani, când Coco avea doar 12 ani. Mama ei a fost răpusă de o bronşită care a degenerat în tuberculoză. Copiii au fost abandonaţi într-un orfelinat, tatăl fiind incapabil să se ocupe de ei. Tristă poveste. Dar fără toată această suferinţă, poate Gabrielle Chanel nu ar fi devenit niciodată Coco Chanel.

***

 Ce spune Casa Chanel despre rujurile cele noi

Că au textură ultra senzorială, alunecă și se topesc ușor, au un finisaj satinat, cremos, fără să fie gras, au efect tridimensional (buzele capătă volum), hidratează intens (asta este noutatea majoră), hrănesc (miezul e format din ceruri de jojoba, mimoză și floarea soarelui), nu se întind (un film de polimer cu microcapsule de silicon previne întinderea și păstrează intensitatea și strălucirea culorii), nu usucă buzele (pigmenții sunt foarte fini, nu îngreunează formula). O droaie de avantaje, nu?

Ce spune Catchy, după două săptămâni de teste pe patru tipuri de buze (mai tinere și mai mature :))

1. ușor de dat, lunecă spectaculos, forma batonului oferă o precizie suficientă dacă ești îndemânatică.

2. la început puteți aplica și două staturi, dacă buzele sunt deshidratate. Cu timpul, un singur strat e suficient. Hidratarea este cumva continuă.

3. este rezonabil de rezistent, dar dacă ați mâncat/băut/fumat mai des peste zi, trebuie împrospătat.

4. nu migrează în liniile fine din jurul buzelor (maxim de important după o anumită etate :))

5. se demachiază ușor, nu lasă buzele pigmentate. Interesant e că buzele rămân hidratate, proaspete, arată bine, ce mai!

6. efectul de volum este remarcabil.

7. culoarea nu se fanează.

Dacă Chanel conferă senzualitate, bucurie și strălucire cum a promis? Oh, da!

Acum, pentru dependentele de ruj, noua coleție Rouge COCO e tot ce și-au dorit, iar pentru începătoare, este partenerul perfect pentru primul pas spre exprimarea feminității. Puțin și bun. Voilà, mesdemoiselles! A purta pentru prima dată ruj e ca și cum te-ai urca prima dată pe tocuri – primii pași pot fi intimidanți. Dar și când înveți să mergi, nimic și nimeni nu-ți mai stă în cale. Tu ai ba(s)tonul mareșalului Chanel în poșetă!

Rujurile se găsesc în magazine la un preț de 167 lei.

Urmează poveștile celorlalte 24 de rujuri grupate în alte cinci game: REDS, ORANGES, PINKS, PLUMS și ROSEWOODS. Iubiți, prieteni, muze, artiști…Citiţi şi

“Toți avem un înger. Nimeni nu merge singur: nimeni!” (Papa Francisc, de sărbătoarea îngerului păzitor)

Împreună

Despre cum să-i lași să plece, având inima împăcată. Despre cum să pleci tu cu grație și recunoștință

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Baran Mihaela / 23 March 2015 0:28

  Noua gama de rujuri Chanel – Rouge Coco, un manifest inventat de Peter Philips (director de make-up global al Chanel) si declinat intr-o paleta seducatoare de brunuri si rose-uri, cu pigmenti intensi si o formula care invaluie buzele delicat cu o infuzie de agenti hidratanti, pentru buze pline si senzuale si-atat de hidratate, ca par pictate cu roua colorata.
  Prea frumoasa sotie a prea frumosului ei sot, devine imaginea CHANEL in anul 2010 pentru rujul ROUGE COCO!

  Vanessa Paradis este, din nou, cooptata de casa franceza dupa ce in anul 1992 a fost imaginea Chanel Coco fragrance, devenind in 2003 muza lui Karl Lagerfeld pentru gentile Chanel Cambon.
  Ce pot sa spun , e moale, e fin, e ca o mangaiere delicata a anotimpurilor. Daca e dusty pink, e primavara, daca e corai, e vara si daca e marsala, nu numai ca e toamna, dar e clar ca esti indragosatita….si sexy.
  Ce spuneti, ne pregatim buzele de sarutat? Dada, cu Rouge Coco…By Chanel.

  0
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro