Mai bine nu iubești

7 May 2015

Liliana SimeOamenii nu se căsătoresc cu iubirea. Dacă s-ar întâmpla așa nicio căsătorie de pe pământ nu ar rezista. Căsnicia e o alianță. Iubirea e un val fierbinte de lavă. Ar topi alianțele și ar distruge parteneriatul. Doi soți sunt doi oameni care au hotărât, conștient și lucid, să ajungă la capătul pistei. Iubirea nu e niciodată conștientă și nici lucidă.

Legătura maritală e o construcție, eu iau o cărămidă, ia și el una, le așezăm, clădim. Ne scuturăm de praf, ne certăm, ne împăcăm, mergem mai departe. Iubirea nu clădește. E risipă, fir de nisip, ruptură de stea, gând ars, plâns înnăbușit.

Doi soți au o casă. Iubirea nu poate fi închisă între ziduri. Nu pentru că nu ar supraviețui. Pentru că ar fărâmița zidurile și ar sta plăpândă să domine dezastrul. În casă apare un copil. E dragoste binefăcătoare de mamă și de tată. Iubirea nu poți să o împarți în pătrățele ca bucățile dulci de ciocolată. O sorbi ca pe otravă și apoi stai chinuit ca de o boală lungă, incurabilă. Tânjești în bătaia soarelui, nu dormi, ți-e sete, uiți că ți-e foame, străzile nu au numere, ochii sunt doar ai lui, vorbele te sâcâie, prietenii nu-ți mai iartă lamentările. Într-un cămin conjugal nu se poate întâmpla așa ceva. Copiii trebuie spălați, educați, soțul hrănit, soția trebuie să vadă ștatul de plată, totul e domestic. Soția din bucătărie e și ea domestica ta parteneră.

Îmi iubesc soția, e o afirmație stupidă și falsă. Corect ar fi, sunt atașat de soția mea. De femeia pe care am ales-o să-mi fie braț. Ea știe cum să-mi calce cămașa. Rufele murdare le pune cu grijă în mașina de spălat. Tu care spui că-ți iubești nevasta, ai idee de câtă forță ai nevoie ca să domesticești iubirea? Iubirea scapă biciului, te sfidează, se răzbună crud, te ucide și pleacă ușoară ca o pană. Iar pe leșul sufletului tău nu mai cresc flori. E doar pământ arid.

love

Soția ta nu o să tremure de spaima că nu-ți mai aude glasul. Știi de ce? S-a vindecat de spaimă când te-a dus la altar cu certificatul de căsătorie în buzunar ca o certitudine că ești obligat să o vrei toată viața. Și ea să-ți fie supusă și fidelă. Iubirea nu e prizonieră, nu e supusă. Alunecă firavă. Surâde aproape de buzele tale, aprinde lumina în pupile, îți sădește arbori în vene și frig pe șira spinării.

Căsătoria e un parteneriat calm, armonios, cu zâmbete, cu prieteni la care să mergeți amândoi în vizită, cu care să vă petreceți revelionul, cu program de cinema, de cules ciuperci în pădure, de dus copiii la ore de matematică și olimpiade. Iubirea e răzvrătită. Fuge de toate rigorile. E de neînțeles de ce soții spun că-și jură iubire. Iubirea nu se jură, iubirea te fură cu viclenie. Dacă nu te-a furat, ești un om întreg. Iubirea îți vrea zilele, anii, mintea și sufletul. Smulge inima soarelui în miezul iernii și îți arde palmele până la os. Arsura e carne vie și se cicatrizează după ani lungi și grei. Abia când durerea dispare poți să mângâi cicatricea și să zâmbești ochilor din care s-a scurs iubirea.

Oamenii spun că iubirea inspiră. Eu spun că iubirea te face tâmp. Stai și te uiți în gol și te miri de ce buzele tale nu îndrugă ceva inteligent. Ți-au spus unii că ești inteligent și acum? Iubirea se hrănește cu inteligență. Oamenii spun că iubirea te face mai bun. Nu. Iubirea e soră cu ură. Stau în poveștile timpului braț la braț și râd poznaș de zvârcolirea ta muribundă. Când te lasă una din brațe, te strânge cealaltă. Oamenii au obiceiul să spună: dacă nu ai iubit, ai trăit degeaba. Eu spun că ăsta e un obicei prost, un viciu nenorocit. Iubirea e sevraj mai aprig decât oricare altul. Fii mulțumit că nu ai trecut prin dependență. Fii mulțumit că ai mintea limpede și ochii dispuși să împartă rațional prioritățile. Fii mulțumit că ai un parteneriat tandru în afecțiune, că te afunzi în căldura unui pat în care încăpeți amândoi și din care a fugit insomnia de la 4 dimineața…

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂  Trimite-ne textul pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Pentru că de atâtea ori m-am dus la muncă cu sufletul frânt

Scrisorile de odinioară

Poate și tu ai nevoie de tratament cu pastile de „Nu-mi pasă” de 1000 mg

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. dana / 25 March 2016 9:05

  E foarte bun articolul….tb citit …printre randuri…!!!!!!!!!!!

  Reply
 2. Lorin Coryllus / 14 November 2015 19:05

  …iar pe leșul sufletului tău nu mai cresc flori..i think i know exactly what you mean 🙁

  Reply
 3. o ea / 6 September 2015 4:11

  Draga autoare, ma intreb daca ai iubit vreodata?! E un talmes-balmes in analiza asta a iubirii. Ori traversezi o perioada confuza a vietii si in incercarea de a-ti clarifica trairile, ai deviat de la traseu?

  Reply
 4. Cristi R. / 19 August 2015 21:29

  Un articol ce m-a dus cu gandul la efectele unui dus rece facut dupa o noapte euforica.

  Reply
 5. vddjoy / 19 August 2015 19:27

  Nu-mi vine sa cred ce talmes-balmes spus cu emfaza este postat aici!
  Iubirea NU este o alegere! Ea se intampla in viata oamenilor normali!
  Toate starile noastre psihice sunt profund umane deci normale.
  Iar cei care nu sunt capabili sa se indragosteasca au in fapt probleme mari de personalitate. Sunt cei care au nevoie de ajutor psihiatric
  Nota:
  Afirmatia “Iubirea face oamenii tampi” este o aberatie!
  Numai pentru si as deszice articolul semnat de Liliana Sime.
  Este atata ingustime de intelegere si cunoastere a fiintei umane in articolul acesta cum rar mi-a fost dat sa vad.
  Liliana, apuca-te de altceva. Ceea ce faci acum este un MARE CHIX!

  Reply
 6. Adina Banea / 7 May 2015 23:47

  Iubirea este un sentiment profund. Ea vine dupa indragosteala despre care vorbiti de fapt, in cronica frumoasa si sensibila de mai sus.
  Casnicia nu reprezinta o alianta, iar sotia nu este menajera care stie in ce fel imi trebuie mie, barbatului, calcata dunga la camasa.
  Sotia mea reprezinta compatibilul prin incompatibilitate.
  Nu radeti, caci asa este.
  Partenerul nostru este alter ego ul nostru.
  Mie-mi plac oamenii veseli, desi eu sunt un taciturn.
  Imi plac oamenii vizibili, desi eu as sta in umbra.
  Samd.
  Iubim in partener fix calitati si aptitudini importante, pe care ne-am dori sa ninle insusim, insa gena noastra ne-a amprentat altfel,cum nu prea ne aprobam dar nici nu putem schimba.
  Casniciile trebuie sa fie in armonie cu iubirea profunda pe care o construim cu o caramida azi si inca una maine..dar intotdeauna dupa stare de indragostit initial, dupa sentiment existent de respect reciproc, dupa ce ne-am hotarat impreuna dar si in personal, ca suntem egali din toate punctele de vederesi nu-l gandim pe celalalt in plan inferior vreodata.
  Deci ..” Mai bine iubeste, daca stii cu adevarat ce trebuie sa cauti!” Si nu sa confunzi.
  Seara frumoasa!

  Reply
  • unelev / 8 May 2015 11:11

   …adina…nota 2…stai !…..

   Reply
   • Nadine / 9 May 2015 5:41

    draga elevule Adina are 100% dreptate, nu trebuie sa confundam sentimentul de iubire care este atat de profund si curat cu a fi indragostit…. este clar ca in articolul de sus intre a fi indragostit si a iubi este o confuzie clara…. cine a scris nu are idee ce inseamna nici sa fie indragostit si nici sa iubeasca….

   • unelev / 10 May 2015 7:06

    …vorba danei….haaai…maaaa…….

   • adina / 14 November 2015 13:11

    :)) un argument ceva?!? Ahh..! Acu’ am realizat ca stau de vorba c-un elev. De aici si perspicacitatea comm-ului.
    Zi cu iubire multa!

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro