Maldive, o țară ca-n filme

19 October 2014

Dan PetrescuMaldivele… Plaje sublime cu un nisip alb, perfect, mare albastră de cleștar, palmieri unduind în briza mării… Resortul all-inclusive, bungalow-ul luxuos deasupra mării, pardoseala de sticla te lasa să vezi peștii trecând pe sub tine… șampania rece, mîncarea de fructe de mare delicioasă… Plimbarea cu yachtul prin lagună, snorkeling sau scuba de necrezut, cu o abundență de faună nemaîntîlnită… totul pare un vis… Pînă cînd vezi nota de plată sau încerci să vezi ce se întîmplă dincolo de peisajul acesta idilic și totul se transformă, dacă nu în coșmar, într-o poveste care pare scosă dintr-un film științifico-fantastic…

Imaginați-vă o țară făcută numai din insule. Peste 2.000 de insule. Două sute sunt locuite, iar din acestea o sută sunt numai resort-uri, nu locuiește nici un localnic pe ele. Nici măcar ca personal de serviciu. Nici nu au voie să calce acolo.

Cea mai mare insulă are 2 kmp, este capitala, și se numește Male. Aici locuiește majoritatea populației. Ca într-un scenariu SF, în aceasta țară nu se produce aproape nimic în afară de servicii turistice și ceva pește. Apa dulce este numai din ce se stochează de la ploi și asta nu ajunge. Totul, de la zarzavaturi, la piatra de construcție și lactate sau mezeluri – totul se importă! O insulă este numai penru depozitarea gunoiului – Thila Fushi – și este un dezastru ecologic.

maldive 4

Doina are o misiune aici (Maldivele intră în parohia ei) și ne gândim că mai avem numai câteva săptămâni până plecăm din Asia și nu am apucat să vedem mult laudatele Maldive… Așa că mergem cu toții, o să stăm câteva zile în Male, apoi Doina își ia concediu câteva zile și o să stăm la un resort mai ieftin.

Male este o experiență unică. Îl străbați pe tot într-o oră… aproape toată lumea se deplasează cu scutere, mijloc ideal aici, dar culmea este că vezi și câteva 4×4 mari… care oricum circulă doar pe vreo două strazi. În rest, Male este o rețea strânsă de drumuri strimte uneori fără trotuare (se face economie de spațiu la sînge!!)

Populația este musulmană iar pînă de curând erau musulmani relaxați… lucrurile însă se schimbă cu repeziciune, iar acum nu mai miră pe nimeni să vadă femei în burka nu numai pe stradă, dar și la plajă. Exista explicații și la asta…

Oamenii sunt destul de relaxați. Dacă te uiți la cifre, scenariul SF continuă: enorm de mulți șomeri, însa 90% din forța de lucru sunt emigranți din Pakistan și India. Localnicii nici nu au meseriile care se cer și nici nu sunt foarte interesați să le învețe. Cam 30% din tineret sunt consumatori de droguri… Droguri tari…

Ciudățeniile continuă. Au cele mai mari pensii din lume raportate la venitul obținut cât au lucrat. Cheltuielile cu învățământul și cu sănătatea sunt și ele foarte mari -atunci cînd trebuie să faci școală cu cîte doi – trei elevi pe clasă.

maldive 1

Strada principală din Male

În același timp, ca să stimuleze economia, Maldivele nu impozitează importurile și astfel totul se subvenționează într-un fel sau altul. Acum, veniturile din turism sunt foarte importante, dar ele sunt capturate de o clică de elitiști care au toate resort-urile.

În aceste condiții, în fiecare lună, FMI și Banca Mondială se așteaptă ca Maldivele să anunțe incapacitate de plată. Demult. Și tot nu se întîmplă. Scenariul SF continuă: o lună primesc un cec de la China, luna următoare, de la India, ca să nu fie mai prejos, apoi două luni la rând de la Arabia Saudită, dacă permite predicatorilor musulmani wahabiți (extremiști) să vină să mai strîngă șurubul islamic puțin. Când niciuna din țări nu se grăbește, dă clica un cec… Și uite așa, o situație care frizează imposibilul se perpetuează. Sumele în mod absolut nu sunt mari, cu toată țara având numai 250.000 de locuitori.

O primă avertizare însă! Scenariul SF are aici tente tragice – cine vrea să vadă acest cel mai idilic loc din lume ar face bine să se grăbească. Cam 80 % din terenuri sunt la o altitudine de sub 1 m și există un raport destul de credibil care spune că, dacă temperatura media anuală crește cu 2° C, ceea ce pare probabil, atunci cea mai mare parte din Maldive dispare. Sau te uzi la picioare la fiecare val mai mare. Jumate în glumă, jumatate în serios, se discută scenariul în care Maldivele ar trebui să-și orienteze finanțele către achiziționarea de teritoriu prin Africa să-și reinstaleze întreaga populația. Aliens vs Bantus…

maldive 2

Aeroportul din Male și parcarea

Turiștii nu au habar de nimic din aceste probleme, ei trăiesc în alt film, sunt total izolați de maldivieni, spre bucuria tuturor. Majoritatea madivienilor nu vor să-i vadă pe acești infideli care le plătesc lor pensiile și salariile, și subvențiile, consumînd alcool, droguri și femei pe resort-urile lor. Numai puțini turiști au curiozitatea să viziteze Male sau alte insule populate. Care Male nu are decât o mica plajă artificială, unde femeile vin la plajă îmbrăcate în ultimul strigăt de costum de baie “full-burka”. În celelalte insule locuite de localnici, serviciile turistice se dezvoltă foarte încet. Inițial, Doina voia să mergem să stăm la una din aceste inițiative locale comunitare, ca sa nu dăm bani la oligarhii locali, însă o minimă anchetă ne-a potolit. Nu există măcar o bere, iar daca o aduci, nu poți să o bei în casă. Gunoaiele sufocă satele, decența islamică apoi face ca doar o mică parte de plajă sa fie pusă deoparte pentru infidelii care vor sa-și arate picioarele descoperite. În rest, la radio – rugăciuni, iar la opt se stinge lumina.

maldive 3

Male

Așa că rămân resorturile, alt scenariu, cu prețuri de super lux până la $ 15.000 pe zi… Prețuri “uzuale” sunt de aproximativ $5.000 – 1.500/zi… Noi găsim pe Booking.com cu aproximativ 400/zi și ne permitem numai trei zile. Ajunși acolo însă suntem fermecați… Filmul devine de vis. Numai pe pontonul de la debarcader la recepție vad prin apă pisici de mare și bancuri de angel-fish, și un mic rechin de recif… Palmieri, nisipul de un alb orbitor, toate se unesc să te vrăjească și într-adevar să te cucerească…. Încă nu am luat cheia în primire, nu ne-am văzut bungalow-ul, dar am mai prelungit șederea cu trei zile… Locul este absolut încântător!! Și mîncarea. Și ambianța este placută , deși este evident un resort mai de mâna doua, nu pentru elite… se mănîncă aproape în regim de cantină, cu un meniu destul de monoton. Restaurantele cu meniu à la carte costa ceva… și daca vrei sa închiriezi o racheta de tenis pentru un meci sau un vizor să faci snorkeling, nu se poate decît abonament pe o săptămînă… Fleacuri însă, sunt fericit să stau sub un palmier, cu Doina și cu Ana, pe bucățica noastră de plajă de un alb nefiresc (nisipul provine din eroziunea coralilor) să mă uit la apa azurie și să-mi zic: Iată un vis împlinit! Ca-n filme!

maldive 6

Bineînțeles ca fac diving, trei zile câte două scufundări la fiecare ieșire și mai fac una de noapte. Bine că am echipamentul meu cu mine, că altfel… Prețurile, iarăși foarte mari, însă câteva din scufundări sunt absolut spectaculoase și merită. Îmi dau seama că faima Maldivelor penru diving nu este doar marketing. Fiecare recif din ăsta care fie că iese la suprafața sau se oprește sub suprafața este un habitat extraordinar de bogat, cu o diversitate de relief excelentă… Ies din apă entuziasmat!! Scenariul de Discovey Channel continuă: în scufundarea de noapte am întîlniri de gradul trei cu o țestoasă gigantică și o eagle ray (o specie de pisică de mare MARE) probabil semi-adormite și care dau peste mine, iar făcînd snorkeling cu Ana dăm peste o barracuda enormă, la pândă… Zdup afară!! Că nu sunem în Jaws…

maldive 5

După șase zile de stat pe resort plecăm împăcați… Ne-am facut pofta, a fost super fain, ne-am relaxat, dar nu mai venim încă o data. Prea scump și prea lipsit de varietate ca să faci asta regulat, ca un fel de sejur estival la Vama Veche. Cel puțin pentru noi. Pentru amatorii de diving însă am o veste bună. O altă ciudățenie maldiviană este că atracția cea mai prețioasă este de fapt ieftină. Daca treci de hop-ul zborului pînă acolo (aprox 800 – 1000 USD) poți să iei un sejur pe un dive boat în condiții foarte bune cam la 1.300 de euro pe săptămînă, cu mîncarea și trei dive-uri pe zi incluse. Și ai ce vedea, însă trebuie ceva experiență pentru că multe locuri au curenți puternici etc. Mulți căpitani insistă să vadă că ai 100 de dive-uri. Eu am o excursie din asta în plan! Vii? 🙂Citiţi şi

Cele mai ieftine oraşe din Europa pe care să le vizitezi după pandemie

Bine ai venit 2021, eu sunt aici!

Destinații unde soarele nu apune niciodată

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. alexandru sintu / 14 September 2015 12:40

  Salut Dan ! Ne poti spune numele hotelului? Merci !

  0
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro