Mâncare și obiecte: epoca de aur

10 May 2021

Nu știu nicio modă din secolul XXI nu la care să ader, dar pe care să nu o găsesc stupidă. Nu cunosc. Asta e situația. Îmi îndur mileniul, ce să mai fac? N-am intrat în turmă, n-am imunitatea de turmă. Îmi mai spun uneori, ca Minune nuntașului: ai greșit secolul, băiatul meu. 

Dintre apucăturile contemporanilor, cel mai mult mă amuză cum funcționează vânzarea de produse. Fiind un om detașat de mâncare și obiecte mai ceva decât un călugăr budist, mă uit la vânzătorii și consumatorii de obiecte și mâncare și râd. Râd de ei.

De altfel, sunt imun la publicitate. N-am pățit să fiu mișcat, să vărs lacrima, să duc mâna în portofel, să iau fiindcă m-au convertit. Nu funcționează. N-am cumpărat decât o singură dată un produs fiind convins de o reclamă. E drept, aveam doar treisprezece ani, dar și acum îmi pare rău. Nu era calitate.

Fracturile logice severe din capul sapiensului – le ador. De exemplu, să te iei după un individ (oricare ar fi el) care a reușit să strângă în trena lui gloată, turmă. Înseamnă că știe. Ce știe? Așa s-a făcut miliardul de dolari din arătat rotunjimea nefirească pe insta & tik tok, bravo. Valoare.  

(pentru un pumn de 7 milioane de dolari)

E epoca de aur a celor care nu știu să facă nimic altceva decât să-i facă pe guguștiuci să se ia după ei. Cum să nu râzi? Dar nu e doar epoca lor. Să faci bine înseamnă, pe scurt, să vinzi mai mult. Atât a putut sapiensul, de când au murit Dumnezeu, ideile, idealurile, conștiința și justa măsură. 

Sau invers: să zicem că matale ești un gurist, scoți trilul din gâtlej ca pasărea măiastră, bravo. O să-ți punem chipul pe gard să vinzi anvelope și o să treacă sapiensul și o să zică: hm, guristul are anvelope ca astea, știe el ceva, că doar e “cunoscut”, și eu îl cunosc pe gurist. Apoi, din anvelope guristul își ia bolid să spargă în el semințe de aur alb.

Alta: ești cosmonaut, ești numai bun să vinzi supozitoare la farmacie. Ai fost “vedetă TV” (măiculiță, ce specie!), gata o să-mi tratez cancerul cu rostopască și coada șoricelului, mi-ai arătat calea, slăvit fie numele tău. De altfel, stabilimentele media sunt printre cei mai prolifici născători de impostură rentabilă.

Matale ai fost un saltimbanc de succes, e limpede că ai expertiză în analiza politică, în microbiologie și în schimbările climatice, o să te ascult și o să iau multă pildă de la tine. Și, desigur, o să-mi iau opinci de care zici matale, te știu priceput și la cele ale copitelor omenești. 

Dictatura maselor este în egală măsură dictatura prostiei maselor și a gustului jalnic. Ce se poate face în acest caz? Nimic. Evitarea interacțiunilor cu terțul, totuși, ajută. 

Era să zic: recomand. Dar m-aș fi întristat enorm să nu gândiți cu capul domniilor voastre, în absolut toate situațiile în care vă duce viața. Nu recomand nimic, povestesc.

Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.

Și tu poți scrie pe Catchy!🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

Frumoasa iubește bestia doar în poveste?

Putem slăbi cu fast-food și junk-food!

Nu ești mai femeie, dacă știi să faci sarmale

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro