“Noi facem lucruri serioase și ne pregătim de examene, nu stăm să ne jucăm cu știința”

9 February 2021

Când pun ochii pe pernă îmi imaginez România peste zeci de ani. Nu văd nimic în “genele” românilor care nu ar putea să o facă să arate ca Olanda și chiar mai bine. Atâta doar că la televizor se face numai politică, pe TikTok numai “distracție”, iar românul de rând, de la elev la pensionar, este dezorientat. Din situația această nu ieșim decât dacă toți o conștientizăm și facem un efort comun, fiecare acolo unde se pricepe. Iar un pilon important este educația științifică.

De ce avem nevoie de ea?

1) Educația științifică este platforma pe care se construiește o economie competitivă, singura ce poate susține un standard ridicat de viață. Dragostea de știință este începutul pasiunii pentru meseriile tehnice, de la instalator la inginerul de poduri. Fără dragostea de muncă nu se poate construi o țară modernă.

2) Educația științifică face parte din cultură, pe lângă artă, filozofie etc. Cunoscând legile atomilor și ale proteinelor, aflăm mai multe despre lumea în care trăim și despre noi.

Cum stăm cu educația științifică? Unde sunt problemele majore?

Am întrebat câțiva prieteni și am adunat următoarele răspunsuri. Vă rog să comentați și voi dacă aveți alte observații. Fac exercițiul acesta pentru ca apoi să văd dacă putem face ceva împreună pentru a crește educația științifică generală, sau nimic, pentru că nu se mai poate!

 • Școala (educația formală) este construită să aducă cunoștințele științifice necesare. Subiectele sunt însă adesea neinteresante, fără să se întrevadă utilitatea. În plus, informația este atât de condensată în manual, încât se trece superficial și pe fugă prin ea.
 • Educația non-formală în România este în proporție covârșitoare făcut prin entuziaști, în timpul liber. Statul nu susține aproape deloc această activitate, deși ea acoperă azi în mare parte nevoia elevilor de curiozitate și entuziasm.
 • În școală, mentalitatea este că “noi facem lucruri serioase și ne pregătim de examene, nu stăm să ne jucăm cu știința”.
 • Școlile profesionale au fost desființate, pierzând echipamente, mentori și o programă dedicată. Liceele tehnologice nu substituie suficient nevoia de practică și de mentorat a unei profesii.
 • Școala nu explică mai întâi “de ce” e bine să învățăm și “ce e util” în ceea ce învățăm. Elevii sunt lipsiți de motivația intrinsecă de a învăța, cea mai eficientă dintre toate motivațiile.
 • Motivația și interesul pentru știință vin în special din familie. Din păcate, modelele date de părinți copiilor sunt adesea ale celor care “reușesc” FĂRĂ educație. Nu există un model răspândit al omului care reușește în viață prin educația sa personală.
 • Școala nu stimulează elevii să pună întrebări, să chestioneze profesorul, să lucreze în echipe.
 • Nepăsare pentru lipsa de modernizare a satului, deși aproape 40% din elevii până la gimnaziu sunt acolo.
 • Lipsa de laboratoare dedicate, de truse experimentale și de ore dedicate contactului direct cu știința.
 • Cluburile de știință și casele de știință sunt ca și inexistente.
 • Educația științifică se face din grădiniță și din școala primară, prin încurajarea gândirii critice și a punerii de întrebări. Din păcate, adeseori, această atitudine nu este adusă în aceste zone de educație, iar copilului i se spune să creadă automat una sau alta. Întrebarea “De ce?” le este și lor utilă.

Citiți și Toată educația de care aș fi avut nevoie

Guest post by Cristian Presură, cercetător științific la Philips Research Eindhoven

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Ce este și cum funcționează TikTok? – episodul 1

Unul din patru sau din cinci elevi din România este fan Cumpănașu!

Cozile bunicii

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro