Nu mai jeli ca proasta!

28 September 2016

Pfff, nu știu dacă toamna e de vină, dar odată cu ea parcă vine o dezlegare la despărţiri, unele dintre ele chiar răsunătoare – vezi Brangelina! Dar, până la celebrități, e de ajuns să privești în jur și sigur dai de câteva prietene, colege sau cunoștințe aflate în diverse etape post despărțire, care de care mai dărâmate. Asta dacă nu cumva eşti chiar tu protagonista unei asemenea povești. Știu, din lipsa dragostei se suferă cumplit și numai de sfaturi n-ai nevoie. Ei, bine, uită de sfaturi. Hai să-ți spun câte ceva care ar putea funcționa și la tine. Sper doar să te prind într-o etapă cât mai apropiată de finalul doliului, când îți vei spune singură: faptul că sunt iar liberă chiar merită sărbătorit!

Dar… să le luăm pe rând.

Întâi se instalează negarea. Nu-ți vine să crezi că ți se întâmplă chiar ție. Refuzi să accepţi că s-a terminat, nu vrei să recunoşti că este un om care nu te merită şi te încăpăţânezi să crezi că fără el nu vei mai putea iubi vreodată şi că nu-ţi vei mai găsi în veci fericirea. Ştii care este cea mai bună soluţie în acest moment? Somnul! Și cea mai potrivită ţinută – pijamaua!! Bun, ai dormit, lung și fără vise, dar mare lucru nu pare să fi rezolvat. Pentru că te simţi năucă și… furioasă. Dar aceasta este deja a doua etapă.

Probabil că în afară de ultima (cea cu petrecerea, care acum ți se pare mai îndepărtată decât revelionul 2025), furia este cea mai bună etapă. Acum este momentul să faci curat. Să arunci pe fereastră tot ce te leagă de el, toate amintirile – din casă şi din inimă -, inclusiv hainele alea neutre în care obişnuiai în ultimul timp să te îmbraci când erai cu el. Dă-le foc! Fă o nebunie! – mă rog, una care să nu se lase, totuşi cu o plângere la poliţie din partea vecinilor. Ai rochii sexy în garderobă? Dacă da, acum e momentul lor. Dacă nu, cumpără-ţi una. Nu, mai bine două. Bine, hai, fie, cinci! Te-ai mai răcorit? Ok, atunci trecem mai departe la…

femeie-despartire

Recăderea. Euforia asta de la cumpărături e posibil să se risipească destul de repede și să te trezești că începe să-ţi cam pară rău că ai şters chiar toate pozele și orice urmă a relației voastre de pe facebook, e posibil să te mai înduioșeze vreo amintire și să-ţi treacă prin cap că dracul nu e chiar atât de negru, că, poate, dacă sacrifici câte ceva (orice!), ar merita, numai să poţi face relaţia voastră să meargă. Este o tâmpenie să gândeşti aşa, totul te contrazice, dar e ok, e normal. Atâta timp cât aceste gânduri rămân la stadiul de… gânduri şi nimic mai mult. Ai nevoie de ceva suficient de puternic care să-ţi mute atenţia de la proaspăt defuncta relaţie. Fă ceva nou, tentant, care să te pună în valoare, să te descoperi cum nici nu bănuiai că ești. Înscrie-te la un curs de tango, pictură, într-un club de cățărători pe munte, orice ți-a trecut vreodată prin cap, i-ai împărtășit și el a zis… nu. Și, până iei vreo decizie, dă mai multă atenţie accesoriilor. Chiar fac diferența între o femeie nehotărâtă și una hotărâtă să schimbe ceva în viața ei. Cum ar fi… bărbatul?

Dacă nu merge și nu merge, e semn că te paște un pui de depresie și asta e partea cea mai urâtă. Acum simţi că ai pierdut tot, că nimic nu mai are sens. Ai vrea să te îmbraci într-o cârpă mare, neagră, iar pământul să fie amabil să se crape, ca să poţi intra mai repede în el. Bun, în această etapă chiar nu contează cum te îmbraci. Ia orice pe tine, sună-ţi cea mai bună prietenă şi varsă tot oful din suflet. Plângi toate lacrimile de care nici nu știai că ești în stare, uitați-vă la cel mai siropos film din lume, fă-i capul mare cu toate prostiile, de aia e prietena ta. Ăsta e semnul că aproape ai reuşit! Și n-o bruftului dacă îți spune că nu toate femeile au şansa să scape de nemernicul de lângă ele… Era un nemernic, nu?

Și am ajuns la cea mai bună etapă a vindecării: petrecerea. Pfff… ce ușurare! Parcă tristeţea nu mai este atât de „iremediabilă”, nu? Parcă încep să se întâmple iar lucruri interesante afară, parcă ai chef să ieşi, să explorezi, să vezi iar lumea, de data asta cu alţi ochi, dintr-o nouă ipostază. Cumpără-ţi acum pantofii aceia la care râvneşti de mult şi despre care el spunea că sunt prea scumpi şi prea sexi, deci nepotriviţi pentru tine. Dă semnalul că ești liberă, dar nu pentru oricine. Clar? Ieşi cât mai des, adu-le aminte prietenilor că eşti încă vie şi reia-ţi locul printre ei. Acum este momentul să treci iar la butoanele propriei tale vieţi. Fără să mai dai socoteală nimănui. Lumea te aşteaptă, la fel şi… noile colecţii de toamnă-iarnă! Dacă, pe lângă costurile afective, despărțirea asta cere și niște bani, măcar să nu-i dai la psihiatru… 🙂

Știu, nimic nu ți se pare simplu ca să-ți revii, când ai fost părăsită. Poate ți se pare o schemă ieftină, uzată. Poate ceva nou – o rochie, o bijuterie, o pereche de pantofi – nu te va scoate pe dată din butoiul de lacrimi în care abia mai înoți. Dar odată ce declanșezi codul roșu de revenire la viață – și declanșatorul poate fi și acel ceva nou – se schimbă și filtrul prin care vedeai lumea – și a ta, și a celorlalți, în care mai există și bărbați care nu-ți vor ruina machiajul, ci îți vor “mânca” rujul. 🙂 Hai, cheer up!Citiţi şi

Optimismul, materia la care e bine să avem măcar notă de trecere

Extraordinara Monica Lovinescu și minunata ei mamă Ecaterina Bălăcioiu

Ești prea naivă

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Mihaela / 28 October 2016 10:41

  Este o vorba ” un sut in fund, un pas inainte” . Curaj fetelor!

  0
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro