Oare am trece azi un test de clasa a VIII-a de acum 100 de ani?

1 February 2014

mihaela-carlanMuzeul de Istorie din Bullitt, Shepherdsville, Kentucky, SUA, (adică dintr-un nu știu care sat aflat la mama zmeului american) a primit copia unui test de sfârşit de clasa a opta din 1912. Gradul de dificultate și diversitatea domeniilor fac din acest test o nucă greu de spart azi nu doar pentru pentru niște elevi de clasa a opta.

Să mai adăugăm că, în urmă cu 100 de ani, şcolile de țară erau rare și la mare distanță unele de altele, iar elevii se adunau o dată sau de două ori pe an pentru examinare. Și testul acesta odată trecut le deschidea, firește, porțile liceelor, iar cei mai buni primeau burse pentru continuarea studiilor. Mecanismul e cunoscut și simplu, nu? Înveți temeinic, treci. Nu? Pff, ar fi trebuit să zic “nu treci”, dar nu mai e demult valabil decât într-un procent ucigător de speranță.

Haideți să aruncăm o privire pe cerințele acelui test, care mi-a plăcut și pentru că la “geografie” li se cerea să localizeze niște țări, printre care și România. Era 1912, nu uitați! (vedeți aici unde plasează azi pe hartă țările Europei elevii americani, cât despre ai noștri, de azi, listele de perle sunt interminabile și deloc hazlii, deci dezastrul e generalizat…).

Pe mine chiar nu mă uimește ce cunoștințe generale trebuiau să aibă la plecarea de pe băncile gimnaziului elevii lor de acum o sută de ani: de la gramatică, la noțiuni fundamentale de fiziologie și de la istorie (cam scurtă, dar sângeroasă – vedeți întrebarea despre președinți) la politică. Pentru că și elevii noștri de altădată cam tot aceeași carte făceau. Că de-aia i se spunea învățământ de cultură generală, și chiar numele școlilor întăreau acest deziderat.

Poftiți acum, ca amuzament, de-l adaptați mental, rapid, în română și apoi imaginați-vă cu o foaie albă și un stilou, dar fără Google, încercând să treceți la liceu. 🙂

test 1912 clasa a optaCitiţi şi

Cei șapte ani de acasă nu se învață nici la școlile publice, nici la cele private

O femeie dezamăgită de politic

Mișcarea națională „Și eu trăiesc sănătos!” – SETS

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro