Obama – feministul perfect

5 August 2016

roxana chivuAl 44-lea preşedinte american chiar ne știe, pe noi, femeile, şi chiar luptă sincer pentru un secol 21 feminist: „atunci când toți suntem egali, suntem cu toţii mai liberi”, o spune în scris Barack Obama. Înainte să spuneţi „sigur, doar pledează pentru Hillary Clinton – că doar nu ați vrea să facă lobby pentru Trump!?” -, ascultaţi un Obama altfel decât îl ştiaţi până acum! Obama este un așa părinte… pentru fiicele sale – Sasha şi Malia. Pentru ele luptă acum. E, cert, singurul lui scop.

Președintele SUA tocmai a trimis un eseu impresionant revistei Glamour despre feminism şi paternitate. Și a rupt gura târgului cu ideile sale despre necesitatea de a dărâma sterotipiile legate de sex. Obama explică: ultimul beneficiu în a fi președintele SUA este acela de a locui atât de aproape de job, Biroul Oval știți voi… Casa Albă.

Biroul Oval i-a dat posibilitatea să își vadă fiicele mai des. După ani de navete lungi în toate statele, Casa Albă i-a permis ca naveta să însemne pentru el numai 45 de secunde… intervalul de timp parcurs din sufragerie până la biroul de lucru. Așa a putut să-şi vadă fiicele cum devin tinere „deștepte, funny, bune, extraordinare”. Obama scrie că e conștient că a venit vremea ca fetele lui să îşi lase cuibul, dar crede că acestea sunt vremuri extraordinare să fii femeie. Ce bine e să vezi asta scris negru pe alb de un bărbat! De cel mai puternic bărbat al lumii!

obama3

Obama nuanțează că viaţa fiicelor sale este mai bună decât viața bunicelor lui. Obama amintește de femeile lider în sport, la Hollywood, la Curtea Supremă, de cum şi-au câştigat ele – noi – dreptul să îşi construiască viețile – începând cu aspectul fizic, cu educația, cu finanțele si carierele… „sunt trecute vremurile când era nevoie de un bărbat pentru obţinerea unui card de credit” punctează Obama.

Şi totuşi, îl apasă că încă suntem captivi în stereotipii. Emoționale, sexuale, psihologice. Iar toate astea, spune el, apar când medicul anunţă „e fată!”. Genul acesta de stereotipii afectează fetele, făcându-le să creadă că valorează mai puțin.

Obama explică în continuare cum cele mai importante persoane din viața lui au fost femei. A fost crescut doar de mamă, iar în carieră a întâlnit multe femei puternice. I-a fost greu să preia din societate toate informaţiile despre masculinitate, iar viața i-a devenit mai ușoară când a fost el însuși, când a realizat că nu este important să fii tough guy sau cool guy.

În creșterea fetelor, tot greul a căzut pe umerii lui Michelle, iar ceea ce i-a modelat feminismul a fost tocmai conştiinţa că femeile fac faţă unor provocări unice. Ca tată a două fete, a resimţit şi mai mult stereotipiile legate de sex. Au fost aceleași care l-au afectat şi pe el, ca tânăr. Obama o spune ferm: „trebuie să trecem de aceste limite!”. El crede că nu trebuie să ne creștem copilele să fie modeste/sfioase, iar pe băieți să îi educam să devină insistenți/încrezuți. Să nu criticăm fetele când au ceva de spus şi băieții pentru că varsă o lacrimă! Trebuie să ne schimbăm atitudinea care îi învăța pe bărbați să se simtă ameninţaţi de prezența si de succesul femeilor!”.

obama2

Obama mai spune că Michelle, chiar şi după ce a atins succesul, încă mai avea îndoieli. Îşi făcea griji, scrie el, dacă arată cum trebuie sau dacă se poartă cum trebuie. Dacă şi la nivelul lor încă se întâmplă…!

Să sperăm totuși în marea şi definitiva schimbare! Obama mai spune că a-ţi ajuta copiii să crească deasupra acestor constrângeri reprezintă un continuu proces de învățare: „pentru fiicele mele este important că tatăl lor este un feminist, pentru că acum ele asta așteaptă de la toți bărbații”. Obama crede că „este responsabilitatea absolută a bărbaților să lupte cu sexismul”. Ca soți, ca parteneri, ca iubiți…

obama 1

Ce bine că sunt femeie şi trăiesc în vremuri create de bărbați ca Obama!Citiţi şi

Stimate domn divorțat

Ce făcuseră mamele noastre de nu ne lăsaseră nicio avere?

Trece timpul și încet, încet îți dai seama că există o viață netrăită în tine

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro