Obiceiurile de consum ale românilor în pandemie

24 December 2020

Obiceiurile de consum ale românilor au fost influențate considerabil de contextul pandemic, iar un studiu efectuat pe un eșantion național de către Foodwise Marketing* arată că 80% dintre respondenți gătesc acasă zilnic sau la două-trei zile, în timp ce 61% apelează la serviciile de livrare cel puțin lunar și aproape un sfert trece din nou la strânsul proviziilor de alimente conservate. Pandemia i-a determinat pe respondenți să acorde o mai mare atenție provenienței ingredientelor sau tipurilor de mâncare pe care le consumă (35% aleg ingrediente și mâncăruri românești) și să sprijine componenta românească (22% caută proveniența locală, de proximitate). Peste un sfert dintre români admit că au început să mănânce neglijent, compulsiv, în perioada izolării, dar 55% se protejează și adaugă meniului vitamine sau suplimente alimentare. Aceasta este o radiografie la zi a tendințelor în consum, care arată influența reală a pandemiei.

Unul dintre lucrurile pe care le observăm în studiu, și care confirmă tendințele pe care le resimțim, este o mai mare deschidere a românilor față de gătitul acasă – cu ingredientele alese de ei, cu proveniență trasabilă, în condiții de siguranță și un plus de control pentru alimentația zilnică. Ajunși în magazine, șase din 10 români merg la țintă și aleg produsele cu care sunt familiarizați, iar aproape un sfert vânează prețurile avantajoase.

*1.683 respondenți: 56,4% feminin și 43,6% masculin; două treimi au studii superioare; 68% lucrează în sectorul privat; 30% sunt angajați în structurile publice; 2% în aria non-profit.

Pandemia a schimbat obiceiurile de consum, dar nu și atitudinea oamenilor față de alimente. Pentru că, iată câteva date:

  • românii din mediul urban cheltuie pe mâncare 40% din venit
  • 83% dintre ei recunosc că aruncă mâncare
  • interesul pentru risipa alimentară nu se regăsește în comportament
  • un român aruncă la gunoi în medie 129 kg de alimente într-un an

La cum arată de pline coșurile în anumite zile, te întrebi dacă acei cumpărători nu ar putea deschide la rândul lor acasă un mic magazin și să aibă nevoie de aparat etichete și de feliator… Altfel, e imposibil să nu arunce o bună parte din alimente.Citiţi şi

Madeira către nomazii digitali: „Veniți să lucrați aici!”

Demnitatea unor demnitari

2021 se preconizează a fi un an al revenirii

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro