Oglindă, oglinjoară, cine-i cel mai Michelin din ţară?

13 October 2014

cosmin dragomirProbabil că visul multor oameni, fie că sunt foodie, chef-i, critici culinari sau simpli cetățeni, e acela de a mânca la cât mai multe restaurante premiate cu trei stele Michelin. Dar oare e cineva care să fi mâncat la toate? Dacă s-a întrebat cineva vreodată, da, există un răspuns în carne și oase și se numește Andy Hayler. În 2004, pe vremea când era încă manager general de la Royal Dutch Shell, a îmbinat afacerile cu plăcerea și, fiind un mare gurmand, a început să frecventeze restaurantele high class. La început a fost ușor, erau 49 restaurante cu trei stele și toate erau în Europa. ’’În 2012, erau 109 restaurante cu trei stele Michelin, împrăștiate de la Florența, la Fujisawa, dar am făcut tot posibilul să țin pasul’’, a declarat Hayler pentru Bussines Insider. Merită menționat și faptul că este și singurul critic culinar care a și recenzat cele 109 restaurante cu trei stele Michelin.

Ulterior, Andy Hayler a lăsat managementul să se descurce singur și a devenit critic culinar pentru Elite Traveler, judecător invitat pentru MasterChef: The Profesionals din Marea Britanie și deține unul din cele mai apreciate site-uri culinare, Andy Hayler’s Restaurant, Food and Hotel Guide.

Andy-Hayler

Un admirator declarat al Gidului Michelin, Hayler are și critici la adresa activitații acestuia, mai ales în ceea ce privește extinderea către Hong Kong și Macao. Bunăoară, în același interviu, își exprimă îndoiala asupra modului cum anumite restaurante sunt apreciate de inspectorii Michelin: ’’Cel mai șocant caz a fost cel al restaurantului Sung Tun Lok din Hong Kong. După 47 ani de existență, a urcat brusc la trei stele într-un an. A fost un nonsens evident, dar nu pot specula asupra lucrurilor care s-au întâmplat acolo.’’ Un caz similar îl reprezintă restaurantul chinezesc Lung King Heen, tot din Hong Kong, care, în 2009, la prima apariție a Ghidului Michelin pentru Hong Kong și Macao, a primit din start trei stele.

michelin editia 1900

Chef-ul preferat al lui Hayler rămâne, deși retras de mulți ani, Joël Robuchon, cel mai galonat chef Michelin, acumulând nu mai puțin de 28 stele Michelin, unul din restaurantele acestuia, Jamin din Paris, închis și el între timp, fiind locul care l-a impresionat cel mai mult din câte a vizitat. Dintre cele cu ușile deschise încă, în topul său este Sushi Saito din Tokyo, unde merge ori de câte ori ajunge în zonă și găsește un loc din cele doar, da, nu e o greșeală, șapte locuri ale restaurantului. Tot în topul preferințelor sale se mai află restaurantele Ledoyen din Paris, Louis XV din Monaco, Mizai din Kyoto, Schloss Berg, hotel aflat în Germania la granița cu Luxemburg, sau Le Calandre din orășelul italian Rubano din apropiere de Veneția.

Hayler suportă toate cheltuielile din buzunarul propriu, o altă curiozitate fiind faptul că prețul cel mai ridicat plătit de el vreodată a fost de 800 dolari pentru un tasting menu la restaurantul Per Se din New York. Întrebat care este tendința din gastronomia modernă pe care o urăște, Hayler declară: ’’Există o tendință în ultimii ani care sper să dispară și care a fost numită gastronomia moleculară. La bază, ea desemnează preparatelor chimice în bucătărie pentru a tortura ingredientele și a le da gusturi și texturi neobișnuite. Este ceea ce eu numesc bucătăria Harry Potter’’.

semnaturaCitiţi şi

El își pierde interesul, ea își pierde cheful

O introducere în istoria gustului (concurs)

Am fost la coafor și apoi am făcut sarmale

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro