Omul din Lună (I)

29 February 2016

Nu cred că a existat vreo civilizație care să nu fi creat metafore despre Lună și care să nu fi pus Luna în galeria simbolurilor majore, ca zeitate sau obiectiv de observat și chiar de cucerit. Nenumărate corăbii purtând omenirea spre pământuri necunoscute și-au început călătoriile urmând calendarul mareelor. Recoltele multor milenii au fost cultivate în funcție de fazele Lunii și de poziția ei în cele douăsprezece semne ale zodiacului. Fertilitatea speciei Homo Sapiens e strâns legată de ciclurile Lunii. Lunari sau nelunari, suntem, mai bine de două treimi, făcuți din apă – ca planeta Pământ, învelită în apă în proporție de peste 70%, reacționăm la influența Lunii.

luna

De unde să încep povestea astro despre Lună? Luna ca determinant al profilului yin – soft și receptiv – al oricărui individ. Luna definind portretul mamei, al iubitei-mamă și nevestei-mamă, și relația individului cu ea/ele. Luna ca indicator al feminității, venind în completarea energiilor venusiene. Luna ca țesătoare a emoțiilor noastre. Luna ca tablou de monitorizare pentru amintirile noastre. Luna ca marker senzorial și de sensibilitate. Luna ca resort al oricăror acțiuni menite a satisface nevoile de la baza piramidei lui Maslow: supraviețuire și siguranță. Luna ca indicator al rutinei, obișnuințelor și deprinderilor. Luna dictând preferințele deco, gastro sau vestimentare. Luna ca declanșator al schimbărilor. Luna ca ingredient charismatic.

piramida lui maslow

Luna în semne de foc: Berbec, Leu, Săgetător

Entuziasmul ca trademark. Curajul, ca atitudine de bază. „Curajul e pe drept socotit a fi prima dintre calitățile umane. Pentru că este calitatea care le garantează pe toate celelalte.” Winston Churchill, Luna în Leu. Loialitatea ca mod de viață. Franchețea ca mod de operare. Voința ca și combustibil. Lipsa de inhibiții ca avantaj competitiv. Generozitatea ca liant relațional. Viitorul ca spațiu de referință. Spiritul de explorator ca abordare funciară a vieții, mai ales Luna în Berbec și în Săgetător. Căutând să verific plasamentul Lunii în harta lui Sir Edmund Hillary, știam că merg la sigur, așa că am zâmbit văzând Luna în Berbec.

Nerăbdarea și inapetența pentru detaliu, compensate de o intuiție cross-sectorială și o capacitate de sinteză mult peste medie. Liniile pure trasate de dalta brâncușiană îmi spun: „Lună de Foc, Lună de Foc, Lună de Foc”. Da, am verificat: Luna este în Săgetător în harta lui Brâncuși. Cineva ca Einstein sau ca Mozart, ambii cu Luna în Săgetător.

Luna de Foc nu se încurcă în nimicuri. Ignoră mărunțișurile; vede și respinge redundanța; reduce la esențial. Zice Picasso, cu Luna în Săgetător: „Arta este eliminarea nenecesarului.” Vezi obsesia designului la Steve Jobs, cu Luna în Berbec: „We made the buttons on the screen look so good you’ll want to lick them.”

Luna de Foc e chitită să se bucure de viață. „Dacă nu poți să faci lucrurile cu poftă și bucurie, nu le mai face.” Peter O’Toole, Luna în Leu. Expresia „larger than life” se potrivește foarte bine nativilor cu Lună de Foc. Cu un cântar al senzațiilor setat congenital la valoarea „mult” sau „enorm”; cu aplecare către gusturile piperate, la propriu – Berbecul, sau la figurat – Leul, sau exotice – Săgetătorul.

Luna în semne de pământ: Taur, Fecioară, Capricorn

Iată niște lunarieni care iau foarte în serios aspectele practice ale vieții și care lucrează asiduu la fundația solidă pe care înțeleg să-și construiască viața. E drept că solida Lună taureană are uneori nevoie să fie împinsă de la spate; că Luna în Fecioară trebuie din când în când scoasă din hățișul de detalii în care se mai încurcă; și că Lunii Capricorniene trebuie să-i aduci regulat aminte, deși probabil îți răcești gura de pomană, că e contraproductiv să fii control-freak și workaholic.

Uite ce zice Luna în Capricorn din harta lui Fellini: „It is only when I’m doing my work that I feel truly alive.” Ce impresie îți fac Dame Maggie Smith și Dame Judi Dench, marile doamne ale teatrului și filmului britanic? Prima, Luna în Fecioară; cealaltă, Luna în Capricorn. În Downton Abbey, Maggie Smith își ceartă o nepoată: „You are a woman with a brain and reasonable ability. Stop whining and find something to do.”

Există ceva zdravăn, stabil și bine structurat în profilul acestor lunarieni, lucru care îi face persoane de încredere, dar și redutabile. În comunitatea în care funcționează, lunarienii de Pământ sunt ca sarea-n bucate. Valorile lor sunt materiale: de exemplu, „salariul” în care se regăsește, simbolic și etimologic, rația de sare care asigura supraviețuirea legionarilor romani în lungi campanii. Picioarele sunt pe pământ. Conjugarea se face la timpul prezent. Panoul de comandă emoțional și operațional e setat între „constant” și „rezonabil”. Îți ia ceva timp și bătaie de cap să provoci, să stimulezi sau să exciți o Lună de Pământ, dar răsplata e pe măsura efortului.

Află aici în ce semn era Luna la nașterea ta.

va urmaCitiţi şi

24 noiembrie – Lună Nouă în Săgetător: putere extraordinară pentru a depăși toate adversitățile

COLECTIV – 7 ANI. Rugați-vă copiii să trăiască

Lună Plină în Săgetător: o garanție astrală că vom întâlni “o mâna întinsă”

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro