Orășeanul Traian vs. țărănoiul de Decebal…

25 November 2015

Marietta DobrinCred că eram prin clasa a-IV-a când, la ora de istorie, doamna învăţătoare ne-a povestit despre cucerirea Daciei de către Imperiul Roman. Traian şi Decebal, cei doi mari strămoşi ai noştri. După ce ne-a vorbit de lupte, cuceriri, pierderi, armistiţiu şi trădări, ne-a dat şi câteva detalii despre trăsăturile fizice ale dacilor şi ale  romanilor. Zicea doamna învăţătoare că dacii erau scunzi, robuşti, cu gâtul gros şi lobii urechilor lipiţi de cap. În schimb, romanii, erau înalţi, falnici, cu gâtul lung şi lobii urechilor depărtați de cap. Toţi în clasă ne controlam urechile, gâtul şi decretam triumfători din ce tabară făceam parte. Să vă mai spun cu câtă bucurie am descoperit atunci că sunt urmaşa lui Traian? Câteva zile la rând nici cu prăjina nu-mi ajungeau colegii la nas, că, vai, eu eram din stirpea cea aleasă a orăşeanului Traian, nu din cea a ţăranului Decebal. Şi argumentam, oh, ce mai argumentam că, vezi, Doamne, Traian se vedea de la o poştă că era de la oraş, că uite ce tunsoare chic avea şi ce veşminte moderne pentru vremea aceea.

Când i-am spus mamei că vreau să mă tund ca Traian, a zis, no problem, castronul din care mănânci floricele e perfect pentru o coafura á la Traian. Strâmbam din nas când băieţii din clasa mea care, spre nenorocul lor, se trăgeau cu toţii din daci, îi lăudau vitejia lui Decebal. Era de ajuns să mă gândesc la căciula lui pleoştită şi atât de demodată, ca să-i mulţumesc Domnului că n-am nimic de-a face cu el. Tot atunci a încolţit în mine şi dorinţa de a mă mărita doar cu un urmaş al lui Traian, că doar nu eram aşa nebună să-mi amestec sângele albastru cu al ţărănoiului de dac, să-mi amestec seminţele mele imperiale cu cele ale plebei, să fac, cum ar veni, copii corciţi. Nu, nu şi iar nu, iubiţii mei trebuiau să aibă gâtul lung şi lobii urechilor depărtați. Cine ar fi ştiut atunci că soarta îmi va scoate în cale un italian, un demn urmaş romanilor?

dacian-woman-wearing-gold-necklace-trajans-column-ancient-dacia-dacians-women-men-romanians-history-femei-daca-femei-dace-eastern-europe

Şi m-am îndrăgostit. Dragoste cu spume. Nu cu fluturi. Cu vulturi prin stomac, cu sângele care clocotea, cu mintea care o lua razna, cu picioarele de gelatină şi curent la 380 V prin toate măruntaiele. Şi, când eram îmbrăţişaţi şi prinşi în şoapte şi sărutări, îmi căzură ochii pe lobii lui.

Aoleuuuuu, ptiu, ptiu, pui de dac italian!! Expunându-i problema, îmi râse în urechea mea imperială. „Dar nu vezi ce bărbat adevărat era Decebal?”

Şi, pentru prima dată în 18 ani, mă îndrăgostii de Decebal şi-l trădai pe Traian.

Pe Marietta o găsiţi întreagă  aici.Citiţi şi

serenadă

Noiembrie

Tânjim după dragostea aia liniștită în care vii acasă și e bine

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro