Pepenele roșu – un superfruct

23 May 2022

Dacă există ceva care ne dă senzația de vară și ne face sete de căldură și soare, acela este pepenele roșu.

Nu este de mirare că pepenele roșu este unul dintre cele mai populare fructe de la noi, iar aroma lui unică ne transportă instantaneu în cel mai cald anotimp al anului. Pe lângă faptul că este o gustare delicioasă și foarte hidratantă, acesta conține substanțe nutritive care sprijină buna funcționare a inimii, așa cum este potasiul. În plus, pepenele roșu conține mangan și vitaminele A, C, B1 și B6. Așa că n-o să ai nevoie de suplimente pentru anemie de la vreo farmacie online câtă vreme mănânci pepene roșu. 🙂

Despre beneficiile pe care pepenele roșu le are asupra sănătății s-a scris foarte mult, așa că, în timp ce așteptăm ca acest fruct zemos să fie de sezon, am adunat câteva lucruri interesante și mai puțin cunoscute despre pepenii roșii.

  • În România se cultivă mai mult de 10 soiuri diferite de pepene roșu și, oricât de mult ar părea că poate fi un fruct cu origini locale, primele mențiuni și reprezentări ale acestuia vin din Egiptul antic, unde semințele de pepene roșu au fost găsite în mormântul lui Tutankamon.
  • Chiar și în prezent, în multe țări, pepenii verzi sunt folosiți ca „sticle de apă” naturale, datorită faptului că sunt puternic hidratanți și ușor de transportat.
  • Inițial, pulpa de pepene era mai degrabă verde decât roșie și mult mai puțin dulce. Culoarea și dulceața pe care au o în prezent pepenii li se datoreaza fermierilor, care au încercat să îndulcească pepenele, fapt ce a generat, prin reproducere, inclusiv schimbarea culorii în roșu rubiniu.
  • Nu numai interiorul pepenelui, ci toate părțile lui sunt comestibile. Semințele de pepene pot fi transformate în făină sau pot fi consumate pur și simplu prăjite, fiind o gustare delicioasă. Chiar și coaja, chiar dacă are un gust ușor amărui, poate fi folosită pentru dulceață.
  • În medie, un pepene roșu are o greutate de 8 kg, însă cel mai mare pepene roșu din lume a cântărit nu mai puțin de 160 kg.

Pepenii roșii mai sunt sunt vestiți și pentru recorduri destul de ciudate în care au fost implicați: cei mai mulți pepeni zdrobiți cu capul într-un minut, care aparține din 2011 unui german ce a spart 43 de pepeni; o americancă a zdrobit trei pepeni cu picioarele în 8 secunde; dar există și o competiție de tăiat fructe în jumătate, pe abdomenul unei persoane, recordul actual fiind de 14 pepeni tăiați în 60 de secunde. Ciudate îndeletniciri, ce să zicem. 🙂

Mai zicem doar că, din fericire, până se coc și la noi, dacă avem poftă de gustul răcoritor de pepene roșu, există băuturi fără alcool și băuturi energizante care ne pot face să simțim vara oricând avem chef.Citiţi şi

Ce mâncăm pentru sănătatea pielii și a părului

Patimile domnului Muscă în Valahía

Măi, animatule!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro