Peşte la cuptor

Mira Mincă

9 October 2012

Azi vă propun două reţete de crap (de maxim 2.5 kg) sau de caras mare (cca. 1kg) sau orice alt fel de peşte cu putinţă. Ce ne trebuie:

  • peştele care se poate lăsa aşa cum l-a făcut Creatorul – adică cu solzi
  • o tavă termo-rezistentă, unsă cu un pic de ulei şi acoperită cu o folie de pergament.

Peştele NU se sărează, se dă exact aşa cum e la cuptor. Pentru avansaţi, se poate condimenta cu foi de dafin, felii de lămâie sau portocală, boabe de piper, încercaţi verde, roşu sau mai ales Sichuan. E gata când solzii încep să se desprindă cu uşurinţă de pe carne.

Merge musai cu mujdei (în orice formă, usturoi şi apă, usturoi, ardei iute şi apă, usturoi, mărar şi apă, variantele de mai sus + ceva ulei sau iaurt sau smântână, usturoi, ardei iute, suc de roşii şi leuştean). Lămâia e fiţă franţuzească căreia trebuie să îi răspundem c-un damf de must de ai, iar de-i primăvară ar mai merge un ”pesto” nu de busuioc ci de leurdă. L-aş alătura cu pâine sau mămăligă, ba chiar de mei, să se bucure şi strămoşii că nu am uitat chiar tot.

A doua reţetă se bazează pe peşte curăţat, un pahar generos de şpriţ (jumi- juma apă cu vin demi-dulce alb), boabe de piper, ienibahar, coriandru, felii de lămâie sau portocală, usturoi feliat şi câteva felii de ardei iute şi un praf de sare. Se dă la cuptor. Alcătuirea e mult mai gingaşă, merge şi aşa, şi cu un mujdei mai blând, dar şi cu lămâie. Şi e suficient de cosmopolit să permită şi pâine şi grâu bulgur fiert şi orez ca garnitură.



Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
1,193 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro