Poftiți la artă românească!

4 November 2014

Ca în fiecare an, Artmark pregătește Licitația de toamnă ca pe un rar și generos regal artistic. Anul acesta, sub numele Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești, colecționarii și investitorii în artă vor găsi excepționale loturi cu valoare de patrimoniu, cuprinzând pe cei mai valoroși artiști români tranzacționați în țară, dar și la casele internaționale de licitații. Expoziția poate fi vizitată până pe 18 noiembrie la Palatul Cesianu Racoviță, str. C.A. Rosetti, nr. 5, iar miercuri, 19 noiembrie, la Athénée Palace Hilton București, unde va avea loc licitația, de la ora 20:00. 

Ipolit Strambu, Cochetarie

 Ipolit Strâmbu, Cochetărie 

Nicolae Vermont, Cusatoreasa

Nicolae Vermont, Cusătoreasă 

Gheorghe Petrascu, Case din Sighisoara

Gheorghe Petrașcu, Case din Sighișoara

Maeștrii Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Theodor Aman, Ștefan Luchian, Theodor Pallady, Camil Ressu, Iosif Iser, Gheorghe Petrașcu, Marcel Iancu deschid o călătorie imaginară spectaculoasă prin istoria artei românești, completați fiind de artiștii postbelici și contemporani de calibrul lui Alexandru Ciucurencu, Ion Țuculescu, Corneliu Baba, Constatin Piliuță, Horia Bernea, Ștefan Câlția, Sabin Bălașa, Mircea Suciu, Daniel Spoerri și a multor altora.

Invitatie toamna print

Licitația de Toamnă radiografiază arta românească importantă, imagine din care nu putea lipsi secțiunea de sculptură, aparte prin numele esențiale care o compun. Dimitrie Paciurea, un artist desăvârșit ce i se alătură lui Brâncuși în rândul celor mai importanți sculptori ai lumii, o prezență extrem de rară în licitațiile din țară și străinătate, face parte din expoziție cu opera “Himera Pământului” (estimare: 20.000 – 35.000 euro), o variantă a operei aflându-se în expoziția permanentă a Muzeului Național de Artă. Alte sculpturi importante sunt și “Moș Țuțu” de Oscar Han (estimare: 1.200 – 1.800 euro), “Tors de femeie” de Hans Mattis Teutsch (estimare: 8.000 – 12.000 euro), “Om, timp, spațiu” de Ion Mândrescu (estimare: 3.500 – 5.000 euro).

Hans Mattis Teutsch, Tors de femeie

Hans Mattis Teutsch, Tors de femeie

Vedeta licitației este Nicolae Tonitza prezent cu două opere a căror estimare depășește 100.000 euro: Intimitate (estimare: 120.000 – 180.000 euro) și Fetița acrobatului (estimare: 70.000 – 120.000 euro). Locul secund este ocupat de Nicolae Grigorescu cu o temă centrală în discursul pictural,  celebrul Car cu boi (estimare: 60.000 – 90.000 euro). Cel de-al treilea artist care încheie podiumul Licitației de Toamnă este Theodor Pallady cu două opere esențiale în înțelegerea universului artistului, “Vedere spre Place Dauphine” (estimare: 40.000 – 60.000 euro) și “Rochia neagră (estimare: 35.000 – 45.000 euro).

Dimitrie Paciurea, Himera Pamantului

Dimitrie Paciurea, Himera Pământului

În licitație se vor afla și moderniștii consacrați ai picturii interbelice, a căror accesibilitate relativă îi clasează drept cei mai căutați în rândul cumpărătorilor de artă: Octav Băncilă, Samuel Mützner, Camil Ressu, Ștefan Dimitrescu, Iosif Iser, Nicolae Dărăscu, Rudolf Schweitzer-Cumpană, Ion Theodorescu-Sion, Leon Biju, Dumitru Ghiață, Ipolit Strâmbu.Citiţi şi

Nu e dracul atât de negru

Salutări din Paris

„Femeile care vor să facă sex…

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro