Prima Casă – bună și ca “acasă” și ca investiție, dacă ești nomad digital

15 January 2023

Pe la jumătatea lui ianuarie a venit un comunicat din partea Ministerului Finanțelor care a adus o veste bună pentru cei care urmăresc să-și cumpere o locuință printr-un credit prima casa.

“Băncile vor acorda și în 2023 credite ipotecare pentru locuințe garantate de stat prin programul Noua Casă (Prima Casă). Pentru al cincisprezecelea an consecutiv, Ministerul Finanțelor facilitează achiziția unei locuințe, alocând un plafon considerabil pentru garantarea creditelor imobiliare în cadrul acestui Program, respectiv 1,5 miliarde de lei.  Finanțarea se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5% și 119.000 euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%. Lansat în 2009 sub numele de Prima Casă, programul guvernamental a adunat până în prezent 330.875 de garanții și promisiuni de garantare acordate celor care au accesat finanțarea.”

Ca să fii eligibil sunt câteva condiții ferme: să poți plăti un avans de 5-15% din valoarea achiziției în funcție de niște plafoane (asta e o noutate față de programul vechi, Prima Casă), să ai o vechime de 3-6 luni  într-un loc de muncă (o vechime mai mare e un argument de încredere mai solid) sau, dacă ești freelancer, un codebitor, să nu deții nicio proprietate pe numele tău, indiferent cum a fost ea dobândită. Mai trebuie să o asiguri și să nu înstrăinezi noua locuință în primii cinci ani.

Ce mi se pare un pas înainte este faptul că statutul civil în dreptul căruia să scrie “căsătorit/ă” nu mai este o condiție. Vor putea prin urmare accesa un astfel de credit Prima Casă și persoanele singure, și cele aflate în parteneriate civile (partenerii pot astfel deveni coplătitori ai creditului, dacă se dorește).

Cât despre vârstă, limitele sunt destul de elastice, depinde de bancă. Teoretic de la 18 până pe la 40 de ani, maximum, ținând cont că perioada de creditare poate merge pânp la 30 de ani.

În fine, ideea de casă nouă e mereu atractivă. Dacă ești o fire cu dor de ducă, mai nomadă, sau ai devenit așa după pandemie, sigur nu te va bântui ideea să te stabilești într-un loc. Dar și așa cred că e o idee bună, dacă te încadrezi în condițiile impuse de program. Poate deveni o investiție. Te documentezi despre randamentul ei și ai o casă pe când te hotărăști să te așezi în ea. 🙂Citiţi şi

Cine suntem cu adevărat şi ce căutăm mai exact în viaţa noastră

Şase lucruri care merită toţi banii

Contract de căsătorie

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro