Progresul l-a prostit pe om

Andreea Petrescu

23 May 2013

Studii nou-nouţe relevă date îngrijorătoare! Dacă în trecut se difuza la radio buletinul informativ despre cotele apelor Dunării, în viitor e posibil să ni se prezinte o altă versiune a lui “Orşova, scade 3 centimetri”: IQ-ul mediu, Europa, scade 1,23 puncte. Per deceniu!

Vinovatul principal pentru care creativitatea şi curiozitatea noastră scad văzând cu ochii este accesul rapid la sursele de… hrană, spun cercetătorii de la Universitatea din Amsterdam. Pentru că, în mod firesc, dacă vânătoarea şi separarea fructelor comestibile de cele otrăvitoare s-a rezumat la o plimbare scurtă cu lista de cumpărături în mână pentru majoritatea vesticilor, sinapsele responsabile cu găsirea de soluţii pentru satisfacerea nevoilor primare au fost scoase pe tuşă. Iar practica, la fel de păguboasă, ca femeile cu IQ ridicat să aibă mai puţini urmaşi decât cele cu IQ mediu spre mic a diluat într-o la fel de mare măsură gradul de inteligenţă per capita. Asta cot la cot cu o selecţie naturală caracterizată tot mai mult de “lasă că merge şi aşa”.

Concluzia ar fi aceea că, dacă locuitorii ţărilor bogate continuă să aibă mai puţini copii decât cei ai ţărilor sărace, inteligenţa medie a populaţiei planetei va continua să scadă.

Nici măcar nu e necesar să se facă experimente costisitoare pentru a lămuri un aspect aparent simplu, dar foarte important al problemei. Unul dintre experimentele care au demonstrat că IQ-ul mediu al vesticilor este cu 14 puncte mai mic decât în perioada victoriană este banal: se măsoară viteza cu care este apăsat un buton la vederea unui stimul. Omul anului 2004 reacţionează în 275 de milisecunde. Omul anului 1890 o făcea în 194. Asta deşi tocmai ce ne bucuraserăm că lucrurile stau taman pe dos.Citiţi şi

Mă lupt să nu o uit. Să nu mă uite…

Piua!

Dragă iubită a aproape fostului meu soț

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS
595 views

Your tuppence

 1. cititor / 30 May 2013 12:11

  cum anume s-a calculat viteza de reactie in milisecunde a unei persoane din 1890? si cum e relevanta comparatia vitezei de apasare a unui om din 1890 cu a unui om din anii 2000 a carui viata este inconjurata de butoane fiecare cu rolul sau specific care trebuie adus din memorie ianinte de fiecare apasare? …poate ca ne prostim, dar nu din cauza ca apasam greu butoanele ne putem da seama de asta. peace!

  Thumb up 0 Thumb down 0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro