Regele Mihai și cea mai românească întrebare: tu știi cine sunt eu?

10 December 2017

Andrei 2Indiferent ce credeți despre Rege, există o evidență peste care nu putem trece.

Nu trebuie să fii monarhist, dar nici anti-monarhist, ca să constați că, dincolo de Hitler și de Stalin, și dincolo de comunism și de Exil, și de Iliescu și de Principele Radu, și de Principele Nicolae, și de recuperarea proprietăților, și toate vorbele de clacă, Regele Mihai I a fost, de la început până la sfârșit, o persoană decentă. Un om care a înțeles exigențele destinului său. Un Sire.

Regele Mihai I a fost un exemplu de blândețe și de bunătate și de înțelepciune. Un om care nu a zâmbit mai bine de jumătate de secol, care și-a cumpănit vorbele, și și-a depășit, cu eleganță, începutul nefericit de viață cauzat de un tată rătăcitor.

Un om care, deși fără tron, a avut demnitatea unui rege adevărat. A fost obligat la o viață comună, dar s-a ridicat deasupra ei.

A fost și mult dincolo de politicianismul mărunt și nici măcar o singură dată nu a coborât în mahala oțărându-se la români sau la istorie.

A știut să își câștige respectul pe plan internațional, fără să îl cerșească, iar acum, la adio, toate marile gazete ale lumii i-au scris ferpare emoționante.

Regele Mihai nu a ridicat niciodată cea mai românească întrebare dintre toate: tu știi cine sunt eu? Regele Mihai a știut foarte bine cine este. Noi…

Zsolt și Regele

Foto: Regina Ana

Citiți și Nu vă supărați, dumneavoastră sunteți Regele?

A fost iubit și a fost, deopotrivă, urât. Încă este.

Suntem excesivi, nu avem acces la culori, trăim în alb și negru, iar Regele Mihai nu ne semăna. Cunoștea nuanța.

Poate că României i-ar fi fost mult mai bine cu un monarh, sus. Din păcate, fără Regele Mihai, rămânem cum am mai fost: personaje secundare în orice piesă de Caragiale, cel care ne-a înțeles ca nimeni altul.

Îl vedeți pe Regele Mihai jucând – orice rol – în O scrisoare pierdută? Nu îl vedeți, pentru că, deși român, a fost, totuși, un om mai bun decât țara lui. În definitiv, întotdeauna, un străin tragic.

Regele Mihai a fost incapabil de stridență. Nu ne prisosesc asemenea oameni, și nu doar în fruntea statului.

Dumnezeu să-l ierte!

Dumnezeu să ne ierte!

Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Iubire, minciuni și magie…

S-a dus în ceruri să se joace cu Regele Mihai?

Noi și Ei (II) – ”Altfel” nu înseamnă ”fix așa, da’ invers”

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro