Rochia Ducesei Kate, made in Romania

30 May 2011

Rochia Reiss purtată de Marea Ducesă Catherine la întâlnirea cu preşedintele Statelor Unite şi soţia sa de marţea trecută a stârnit mare vâlvă. După publicarea fotografiilor, admiratoarele prinţesei au luat cu asalt magazinul şi site-ul companiei (care s-a prăbuşit din cauza traficului), epuizând în doar 24 de ore stocul de 1000 de rochii. Nimic (ne)obişnuit până aici. Ceea ce a inflamat opinia publică britanică, de fapt, au fost dezvăluirile Daily Mail, care a descoperit că rochia a fost făcută de muncitoare plătite prea puţin… din România!

Hambare industriale cu bare la ferestre, care se supraîncălzesc în timpul verii, aflate în vecinătatea unei comunităţi de ţigani (fireşte) şi a unei gropi de gunoi (fireşte). Gunoi prin care purandei pe jumătate goi obişnuiesc să caute de mâncare (fireşte) şi în care părinţii lor, rromi ce se împerechează şi pruncesc la vârste scandalos de scăzute, găsesc lucruri pe care să le vândă ca să le asigure copiilor o pâine (să fi afectat criza şi afacerea cerşitului?). O mai fi vreun stereotip definitoriu pentru Romania care lipseşte din descrierea Daily Mail?

Reporterii britanici găsesc salariile muncitoarelor scandalos de joase. Ele sunt intervievate şi se declară mulţumite. Patronul companiei Rimcor Ex., Ioan Palea, tocmai a fost controlat de reprezentanţii Ministerului Muncii şi declarat în regulă. Reporterii britanici sunt consternaţi. De nivelul de trai acceptat de români. De atitudinea ignorantă şi resemnată caracteristică. Ne compară cu India şi Bangladeş. Fireşte. Aruncă roşii în Kate pentru că promovează exploatarea forţei de muncă din ţările sărace (cu duhul).

Pentru noi, totul e perfect normal. Muncitoarea se declară bucuroasă că o rochie făcută de ea a ajuns într-o sală de bal, undeva în lume, chiar dacă nu ştie cine este Kate. Fireşte 🙂
Citiţi şi

Înapoi în anii nopților magice

România moare. Cui îi pasă?

Limba română e pe cale de dispariție

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. lucy_b / 1 June 2011 15:57

    Foarte frumos!Inseamna ca croitoresele noastre, astea care nu stiu cine e Kate (desi ma indoiesc, fiindca nu toti oamenii simpli sunt incluti)au ceva mai mult stil decat prestigioasele case de moda, care se intrec in colectii cat mai fistichi, de genul tinutelor abordate de distinsa doamna Obama. Less is more…elegant in cazul acesta :)! Cinste doamnelor croitorese pentru creatiile lor si pentru ca au demonstrat ca eleganta poate fi si nativa 🙂

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro