Să bei vin când eşti însărcinată???

1 November 2010

Imaginează-ţi pentru o clipă că te afli într-un restaurant elegant şi o femeie superbă, vizibil însărcinată, se aşază la masa de lângă tine. Degajată, ea comandă un pahar cu vin. Chelnerul o priveşte straniu şi îi şopteşte pe un ton afectat: “sunteţi sigură că doriţi să consumaţi alcool?”. Tu cum ai reacţiona?

Majoritatea femeilor însărcinate nu consumă alcool în mod regulat, însă îşi doresc un mic răsfăţ atunci când sunt în vacanţă, spre exemplu. Şi DA, ele cunosc riscurile acţiunilor lor.

În multe ţări din lume, o femeie însărcinată care comandă o băutură alcoolică într-un bar/restaurant va fi privită cu suspiciune sau chiar cu dispreţ. Aşa se întâmplă în România, dar şi în Statele Unite, unde se pare că oamenii nu şi-au pierdut afectarea faţă de tot ce fac străinii din jurul lor. Unii se simt chiar jigniţi şi incomodaţi de faptul că o femeie îşi doreşte să consume alcool în timpul sarcinii.

Iată însă că există o soluţie. Cel puţin aparentă… Mergeţi în Franţa! Elizabeth Bard, autorea romanului “Lunch in Paris: A Love Story, with Recipes” susţine că francezii sunt mult mai rezervaţi în apropierea lor faţă de străini şi în plus, ei niciodată nu vor oferi sfaturi gratuite despre ce ar trebui să mănânci sau să bei. Iar femeile însărcinate se pot bucura de un pahar de vin în timpul cinei la un restaurant franţuzesc fără să primească pe lângă nota de plată, priviri mustrătoare. Şi majoritatea, o fac.

Un studiu realizat în 2008 arată că jumatate din numărul femeilor însărcinate din Franţa recunosc că au consumat măcar o băutură alcoolică, în timp ce în America, doar 12% susţin acelaşi lucru.

Asta nu înseamnă că viitoarele mămici din Franţa consumă shot-uri de tequila, ci doar că se bucură discret de paharul lor de Merlot, alături de o cină delicioasă. Francezii nu beau aproape niciodată doar pentru plăcerea de a bea, ci o fac în cadrul unui adevărat “food ritual”. Iar printre vinurile franţuzeşti găsim câteva pregnancy-friendly, cu un conţinut foarte scăzut de alcool.

În plus, în Franţa, nu eşti obligată să comanzi o sticlă întreagă din vinul preferat, majoritatea restaurantelor oferindu-ţi “trataţia” la pahar sau la carafă. Acest lucru vine automat din faptul că aici nu poţi să îţi iei porţia neterminată (de mâncare/vin/desert) acasă. Niciun francez civilizat nu ar face acest lucru!

Ca o concluzie, tu ce crezi? Este bine ca în timpul sarcinii să ne satisfacem micile capricii, cum ar fi degustarea unui pahar de vin la cină din când în când, sau să renunţăm complet la acest viciu atât de criticat de societate?Citiţi şi

România moare. Cui îi pasă?

Pe cât de frumoasă, pe atât de nefericită. Și povestea s-a sfârșit prost

Scârbă – Despre cum se face “dreptate” la români

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Mirela Baron / 1 November 2010 14:37

  Fiind o iubitoare a micilor placeri ca de exemplu cea de a degusta din cind in cind, citiva centilitri din licoarea atit de savuroasa care a stimulat omenirea la creatie inca din vechime si in acelasi timp mama a doi copii, pot sa vorbesc din propria experienta despre aceasta dilema.In mod normal acest lichid alcoolic este pentru corpul inca atit de plapind si in formare al fatului ,cu siguranta nu neaparat cel mai adecvat.De altfel orice femeie insarcinata simte hiper activitatea copilului dupa citeva minute de la consumul vinului.Totusi deoarece toti sintem diferiti si ne comportam diferit din multe puncte de vedere in situatii diferite, nu consider ca am putea aplica o regula generala atita timp cit dorinta si gustul fiecaruia sint niste drepturi individuale.De multe ori consumul produselor chimizate sint mai nocive pentru dezvoltarea embrionului decit o bautura naturala ce contine si alcool,insa in cantitati foarte reduse si numai in combinatie cu un meniu adecvat,constituind astfel un pol echilibrant din punct de vedere chimic.Starea de spirit a consumatoarei (viitoarei mame),este in acord cu acest act, cel putin la fel de importanta ca si capacitatea de constientizare a dorintelor reale in raport cu consumurile ei alimentare de orice fel, viz-a -vis de copilul nenascut.

  Reply
 2. Jamilla / 1 November 2010 11:42

  acea femeie e adulta, in majoritatea cazurilor, ei trebuie sa-i pese de ea, nu mie (care nu o cunosc), mie de ce mi-ar pasa? :-))
  treaba ei, viata ei,c opilul ei. Dar privind la o adica, in latura umana, am o prietena care a baut 2 guri de vin la aniversarea ei, si era in 8 luni. 2 guri si atat 🙂 si da, exact cum spuneai, cunostea riscurile s.a.m.d. Ce mi-e mie de lume!?!? desi nu pot baga mana in foc ca eu as bea un pahar daca as fi gravida :)))

  Reply
 3. Ioana / 1 November 2010 10:48

  M-am saturat ca lumea sa se bage in vietile noastre… Fiecare face asa cum crede de cuviinta. Eu consider ca un pahar de vin din cand in cand nu face rau!

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro