Sexul ar trebui să-ți dea bătăi de inimă, nu bătăi de cap

8 August 2018

Știam de acum 28 de ani că nu e simplu să vorbești despre sex și relații cu adolescenții, îmi devenise clar de atunci că nu profesorii sunt cei care ar trebui să facă asta, că nici părinții nu se descurcau mai bine și prin urmare rezultatele puteau fi stânjenitoare, dureroase și nesatisfăcătoare pentru toți cei implicați. Comparați, vă rog, libertățile de dinainte de ’89 cu cele de azi și veți avea un prim tablou. În care actorii urmează să vorbească despre același subiect trecut ca un ou fierbinte, din mână în mână, până se oprește nu neapărat la omul cel mai potrivit pentru a-l decoji.

Am fost profesoară de liceu timp de o,25 secole. Când am intrat în învățământ, eram cu doar 5 ani mai mare decât primii mei elevi de-a douăsprezecea. Care, când am intrat la oră cu catalogul sub braț, m-au fluierat ca pe stradă. Făcusem și pedagogie în facultate, dar asta nu ne învățase. Ca multe alte lucruri, aveam să constat curând.

Am avut dirigenții la clase de băieți, așa era specificul liceului – aeronautic -, pe care-i creșteam de la 14, 15 ani până la 18, 19 ani, când ajungeam să mă uit în sus la ei. Toată adolescența lor erau și ai mei. Și am învățat să spunem lucruri serioase și să glumim, să păstrăm cu delicatețe măsura și să creștem împreună. Și cu fiecare generație a sporit numărul motivelor pentru care să le fiu recunoscătoare, iar ei s-au numărat mai târziu printre puținii adulți care și-au amintit fără resentimente de profesoara lor de… chimie. Toți am câștigat.

Ce-am făcut eu în primii ani, cât eram prea tânără să le susțin privirile și să le satisfac onorabil curiozitățile? Îi rugam să scrie pe câte un bilețel nesemnat ce-i frământa, ce doreau să știe, șeful clasei le strângea și le sigila într-un plic, care ajungea la cea mai bună echipă de medici din orașul nostru: un venerolog și un psiholog. Care nu erau nici prea stânjeniți ca să-și mai găsescă vorbele și nici nu izbucneau în plâns din cauza presiunii de a vorbi despre lucruri considerate prea intime pentru relația profesor-elev. Îi lăsam în clasă, vinerea, la sfârșitul programului, pentru o oră, cea de dirigenție, și invariabil aflam că stătuseră mai multe… Lunea, primeam un buchet de flori. Cele mai frumoase, dacă mă întrebați…

Light hug by Susa Dosa

Light hug by Susa Dosa

Azi, statisticile spun că lucrurile stau foarte rău. Lumea e la fel de dezarmată, cu toată așa-zisa ei emancipare, doar adolescenții sunt mai expuși ca înainte, iar profesorii, și mai puțin pregătiți să facă față provocărilor acestui secol, nu neapărat mai bun privit din unele unghiuri.

Iar când

 • nici mama, nici tata nu prea au ce povesti (ce-au auzit când erau copii le-a dăunat lor destul, ce-au învățat ei singuri nu i-a făcut fericiți), iar familia tradițională trece oricum prin alte impasuri, socotite mai importante… 
 • școala se dă fată mare și tace, rușinoasă, delegându-și la întâmplare rolul… 
 • apărarea inocenței ca argument împotriva introducerii educației despre sex de la vârste fragede înseamnă de fapt perpetuarea unei ignoranțe extrem de costisitoare la vremea când sună ceasul biologic al dorinței… 
 • cărțile cu +/- 50 de nuanțe și ecranizările lor dubioase devin aiuritoare capcane chiar și pentru adulți… 
 • viața bate halucinant de des filmul și mass-media geme de povești “care ne pot afecta emoțional”… 
 • când spațiul public e plin de reclame în care fetele par c-ar fi mereu gata să satisfacă fanteziile băieților… 

… CHIAR TREBUIE FĂCUT CE TREBUIE FĂCUT!

Până ce se va maturiza sistemul de învățământ și va apărea soluția optimă, să aducem în familie educația sexuală cuprinzătoare, adaptată nevoilor copiilor și adolescenților de azi, să începem cu “reeducarea” mamelor de fete și de băieți. Chiar acum. Pentru că atunci când rușinea cultivată de un anumit tip de educație sexuală, ignoranța și tabuurile fac legea, consecințele arată cam așa:

 • conform rapoartelor* Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), există peste 357 milioane de infecții cu transmitere sexuală (ITS) declarate anual la nivel global (Chlamydia, Sifilis, Gonoree și Trichomonas);
 • România se plasează în top 10 țări europene după incidența ITS,iar în cazul sifilisului, ocupă locul 2;
 • există un număr alarmant de nașteri și avorturi în rândul adolescentelor, în unele cazuri având vârste mai mici de 15 ani…

Iar povestea de mai jos, vine ca o tristă confirmare.

banana

©Roman Merzinger—Westend61/Getty Images

“Când asistenta mea se agită cu telefonul în mână şi, cu o figură încurcată, îmi spune că trebuie să vorbesc la telefon, aşa fac.

O voce disperată se face auzită: „doamna doctor, trebuie neapărat să mă ajutaţi, fiica mea de 15 ani este gravidă, un nenorocit şi-a bătut joc de ea, vreau să îi daţi o tabletă fără să ştie şi să nu mai fie gravidă…”

Mi-ar prinde bine să am asemenea puteri magice, dar pentru că sunt un doctor normal, alegem calea clasică de lămurire a situaţiei, o consultaţie.

Ajung amândouă la cabinet şi se aşază ca pe cuie pe scaunele din faţa mea.

Eu nu judec pe nimeni, niciodată. Nu e treaba mea şi sunt doctor de suficientă vreme ca să ştiu şi să le spun pacienţilor care îmi trec pragul că nici alţii nu sunt îndreptăţiţi să o facă.

E mai simplu să întreb eu. Te-a obligat partenerul tău să aveţi contact sexual? ai avut o experienţa neplăcută? te-ai protejat? partenerul tău este minor? Cum toate răspunsurile au fost negative, am continuat cu o întrebare adresată mamei: ce educație sexuală i-aţi oferit fiicei dumneavoastră? I-am spus să nu facă sex, este prea mică.

Altcineva a fost de altă părere. O sarcină nu e o prăjitură pe care o guşti şi dacă nu îţi place o returnezi pentru că eşti prea mică şi nu ai ştiut că nu e pe gustul tău.

Cine răspunde legal pentru deciziile tale, cine îţi este acum alături şi ar prefera, dacă se poate, să sufere în locul tău? MAMA.

Ce au învăţat? Că dragostea nu ţine loc de educaţie sau de contracepţie.

Că orice experienţă neplăcută prin care trecem poate avea o valoare inestimabilă, poate fi şansa noastră de a discerne între bine şi rău, de a crea punţi de legătură cu oamenii de lângă noi de care ne despart prăpăstii de prejudecăţi şi de tabuuri.

Că prietenul cel mai de nădejde, discret, modest şi sigur, rămâne prezervativul. (poveste relatată de dr. Elena Ucenic)

De ce să începem cu mamele? Pentru că, tributare unei educații sexuale precare, bâjbâie ele însele când au câte o problemă. Ce ar trebui să afle orice femeie de la propria mamă e că nu există plăcere sexuală fără sănătate sexuală, și nu există sănătate sexuală fără educație sexuală decât printr-un mare noroc. Or, viața sexuală nu trebuie să fie o loterie. Sexualitatea e un dat, educația sexuală e un drept. La fel e și plăcerea. “Cu cât o femeie are o experiență sexuală mai bună, cu atât este mai conectată la nevoile ei, va fi mai puțin bolnavă, mai puțin deprimată, va fi capabilă să dea mai mult copiilor ei, partenerului ei, dar și ei înseși.” (Esther Perel, psihoterapeut)

Mai jos, câteva informații utile pentru toate femeile active sexual. Că sunt sau nu mame de adolescente sau de femei tinere care și-au început viața sexuală sau urmează să o facă. Despre stigmatizatele infecții cu transmitere sexuală și despre testele rapide de diagnosticare. Despre Veneris și campania #TabooFighter, un manifest al sincerității, care are ca obiectiv conștientizarea importanței educației sexuale, schimbarea de atitudine, la conștientizarea  riscurilor la care ne expunem atunci când alegem să nu vorbim despre subiectul tabu al sexualității.

***

TabooFighter_byVeneris

În țările dezvoltate, testele rapide de diagnosticare a ITS sunt utilizate pe scară largă pentru îmbunătățirea ratei de detecție, mai ales a infecțiilor asimptomatice, și prescrierea rapidă a tratamentului. În România, Veneris vine în ajutor cu unica gamă de teste rapide pentru depistarea infecțiilor genitale. Cu o precizie similară testelor de laborator, testele pot fi efectuate acasă, în intimitate și oferă diagnosticul în câteva minute. Testele Veneris pot depista atât afecțiuni precum infecția urinară, candidoza, vaginita bacteriană, cât și infecții cu transmitere sexuală care, netratate la timp, pot avea consecințe grave asupra sănătății, precum trichomonas, chlamydia și sifilisul.

Portofoliul Veneris 

Test 3 în 1 – oferă un diagnostic rapid, printr-o singură testare a urinei, pentru cele mai frecvente infecții genitale: candidoza (Candida Albicanis), vaginita bacteriană (Gardnerella Vaginalis) și trichonomiaza (Trichomonas Vaginalis).

Veneris_3in1 copyTest rapid pentru Chlamydia– oferă diagnostic rapid pentru infecția cu transmitere sexuală cauzata de bacteria Chlamydia Trachomatis, prin analiza secreției prelevate din profunzimea vaginului, cât mai aproape de colul uterin.

Veneris_Chlamydia copy Test rapid pentru Sifilis – oferă diagnostic rapid prin depistarea într-o picătură de sânge a anticorpilor Treponema Palladium, agentul cauzal al infecției cu transmitere sexuală.

Veneris_Sifilis copy Test rapid pentru Trichonomiază – oferă un diagnostic printr-o analiză rapidă a urinei, pentru infecția Trichomonas Vaginalis, parazit care se transmite preponderent pe cale sexuală și care afectează cel puțin 1 din 4 tineri, la nivel național. Veneris_trichomonas copy

 Test rapid pentru Candidoză– depistează în urină ciuperca Candida Albicanis, a cărei dezvoltare excesivă cauzează infecția.Veneris_candida copy Test rapid pentru vaginită bacteriană – oferă un diagnostic rapid prin depistarea în urină a bacteriei Gardnerella Vaginalis, a cărei dezvoltare excesivă cauzează infecția.

Veneris_Gardnerella copy

Test rapid pentru infecții urinare –  depistează infecția tractului urinar inferior (cistită), cât și a celui superior (pielonefrită), prin măsurarea celor patru parametri semnificativi din urină: leucocite, nitriți, proteine și sânge.

Veneris_Infectii urinare copy Test de pH pentru infecții vaginale– depistează rapid infecțiile vaginale prin identificarea valorilor pH-ului din vagin. Hârtia de pH își va schimba culoarea în contact cu proba de secreție, în funcție de valoarea pH-ului.

Veneris_pH copy

*Aceste statistici sunt realizate pe baza cazurilor raportate, dar majoritatea infecțiilor cu transmitere sexuală nu sunt simptomatice și sunt depistate, de multe ori, după ce au determinat consecințe grave, precum nașterile premature, transmiterea infecției la nou-născut sau infertilitatea.

 

 Citiţi şi

Frica de Dumnezeu

Testarea genetică – prima linie de apărare împotriva cancerului

Paritate și meritocrație

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Cinci reacţii masculine la sfârşitul partidei de sex și o întrebare la început - Catchy / 13 March 2019 17:13

  […] Sexul ar trebui să-ți dea bătăi de inimă, nu bătăi de cap […]

  0
  0
  Reply
 2. Florina / 10 September 2018 13:18

  Cand am probleme cu apetitul sexual iau cate un femax si asta ma ajuta cat de cat….

  0
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro