Și cu Ionuț cum rămâne, mamelor?

14 September 2013

Privind cum se-adună lumea pe la adăposturile cu câini, animată de nobila dorință omenească de-a salva și proteja viața, m-a fulgerat un gând amar: oare ce simte mama lui Ionuț? Ce înțelege ea acum, sau oricând până la sfârșitul vieții, din această solidaritate umană pentru o cauză canină? Acum, când românii au ratat iarăși șansa de-a-și arăta compasiunea față de semeni înaintea celei față de alte viețuitoare, pe care nu o exclude. Și dacă nici moartea unui copil sfâșiat de un câine fără stăpân nu poate fi un prilej destul de potrivit pentru a ne arăta bunătatea, dar și inteligența de a determina îndreptarea unei ieșite cu totul din normal stări de lucruri, nu știu ce altceva ne-ar mai putea mișca și la propriu, și la figurat. Ce rateu uman uriaș, doamnele mele, dacă se va dovedi că Ionuț a murit degeaba…

Vă imaginați cum ar fi arătat un marș al mamelor cu copiii după ele în care să nu se ceară, absurd, moartea maidanezilor, ci pedepsirea vinovaților pentru moartea lui Ionuț? Pentru că ei există, nu “s-a întâmplat!”, așa cum formulăm fatidic, lipsa responsabilului, de cele mai multe ori. Familia aceea nu doar a pierdut un copil, așa cum l-a pierdut, dar a rămas cu cel de-al doilea marcat pe viață de ceea ce s-a petrecut sub ochii lui. Și mă-ntreb, cum de n-am reacționat, noi, mamele? Oare printre toate femeile avocat din România, nu s-a găsit niciuna care să facă pro bono din această tragedie un caz răsunător, să creeze precedentul și să obțină o despăgubire uriașă, usturătoare, exemplară?

Pentru că numai astfel frica i-ar părăsi pe cetățeni, unde nici n-ar trebui să-și aibă locul, și s-ar muta la autorități, unde trebuie să-i fie locul, dacă responsabilitatea e plecată la plimbare. Pentru că numai astfel n-ar mai fi posibilă o asemenea nenorocire. Nu trebuie așteptat să moară oameni înainte de-a lua măsuri care să împiedice asta, dar dacă tot s-a întâmplat, și a fost un copil, și dacă schimbarea este în puterea noastră, cum de mânia, spaima, compasiunea, n-au fost suficient de puternice să scoată în stradă MAMELE? Și să nu le împartă în iubitoare de câini și iubitoare de copii?

Unde sunt, deci, mamele? Mamele care nici în cele mai negre coșmaruri nu-și pot imagina că băiețelul ori fetița lor ar putea avea un sfârșit așa năpraznic. Mamele care trăiesc în același oraș, printre aceleași pericole, mamele care își lasă, la rândul lor, copiii cu bone, bunici sau vecine, mame care tremură la gândul că li s-ar putea întâmpla ceva rău, dar care acum nu se pot pune în locul celei care a pățit-o. Unde sunt măcar mamele copiilor mușcați de câini și care trăiesc cu spaima că s-ar putea repeta? Doamnelor, o moarte fără sens e și mai greu de dus… Dar nu-i timpul pierdut, nu-i așa?Citiţi şi

Nu cred așa ceva!

La cireșul lăudat să nu te duci cu sacul

Stimate domn divorțat

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. liv / 24 October 2014 21:26

  Trebuia ca asociatiile de protectia animalelor sa faca cheta si sa plateasca expertiza paralela cu criminalist si legist INDEPENDENTI!

  Reply
 2. liv / 24 October 2014 21:24

  Cum se face ca niste copii pleaca dintr-un parc cu toate jucariile, un km printre balarii si teren accidentat si intra pe un teren cu caini, stiind temerea instinctiva a copiilor fata de animale.
  Cata minte iti trebuie sa-ti pui intrebari sau cat de prosti ne cred unii?

  Reply
 3. liv / 24 October 2014 21:15

  Intr-o tara normala infiderent daca minorul fusese victima unor caini, ursi, violatori, accident de masina, etc….vinovat de neglijenta criminala ar fi fost parintele, tutorele, insotitorul.
  De ce se pune “batista pe tambal” sau este un troc- voi scapati de puscarie si noua ne iese legea eutanasiei cainilor, ei???

  Reply
 4. liv / 24 October 2014 21:04

  Cazul Ionut, o monstruoasa coalitie, la cel mai inalt nivel pentru o MIZA nationala : Legea exterminarii cainilor strazii!
  Pe unii dintre noi rezultatul anchetei nu ne-a convins, deci intrebari pentru magistrati:
  1.care este proba ca Ionut a fost victima cainilor de pe terenul SC Tei Rezidential, doar pentru ca a fost gasit acolo, e cam subtire, putea fi adus deja mort din alte imprejurari.
  2.cum se face ca la locul faptei, lipsea sangele desi in raportul medical rezulta ca decesul a survenit ca urmare a hemoragiei externe, dar sange abundent era in afara terenului pe un tapsan din apropiere( unde cineva pusese si niste lumanari).
  3.cum se face ca familia Anghel (tatal si bunica) nu au fost testati cu poligraful?
  4.cum se face ca baiatul cel mare, revenit in parc de mana cu barbatul care l-a gasit ratacit, era foarte relaxat, temator doar de reactia bunicii pentru intarziere?
  5.cum se face ca barbatul care a adus baiatul cel mare bunicii, nu stia de existenta celulilalt frate sau ca i se intamplase ceva( ceea ce rezulta ca fratele mai mare nu-i spusese nimic, oare de ce)?
  6.cum se face ca depozitia destul de tardiva a copilului cel mare spune ca a fost martorul incidentului, desi antecedentele infirma totul, o fi fost stategic consiliat?
  7.lipseste rezultatul criminalistilor.
  8. cum se face ca nimeni din presa nu a avut acce la niciuna dintre pozele copilului la locul tragediei.
  si intrebarile pot continua……………………………………..
  Care este adevarul, de ce procesul s-a tinut cu usile inchise iar cei prezenti si avocatii au avut interdictie de a face referiri in spatiu public.
  Ce se ascunde opiniei publice?

  Reply
 5. crista / 6 October 2013 23:37

  Multe lucruri pe care as fi dorit sa le spun au fost deja exprimate de Sturzoiu Dragoș. Este foarte trist ceea ce s-a intamplat dar sa nu uitam ca acei caini, daca ei sunt adevaratii autori ai crimei nu erau in parc ci pe un teren proprietate privata in afara parcului .Sunt bunica si nu-mi scap nepoata din ochi nici in propria curte. Pericole sunt la fiecare pas chiar si in spatiul domestic si cu atat mai mult intr-un spatiu public.Este foarte trist ca un copil de 4 ani si-a pierdut viata dar hai sa nu aratam cu degetul doar spre animale care, in ultima instanta sunt la randul lor niste fiinte chinuite ci sa vedem si adevaratii vinovati. Dupa mine vinovatul nr 2 este bunica. Mihaela, ai spus ca bunica pare o femeie cu ” o mare cocoașă pe suflet, care o fi crezut că astfel își mai ușurează din vina cel mai greu de dus din câte sunt” .Intr-o astfel de situatie cand te simti vinovata de moartea nepotului tau nu incerci sa-ti usurezi din vina gasind alti vinovati ci iti pui cenusa in cap si-ti recunosti vina,cu toate neplacerile si suferintele ce decurg de aici pt ca numai prin suferinta iti usurezi sufletul nu fugind de ea. Cineva , intr-un comentariu spunea ” Nu-mi pot inchipui ce e in sufletul mamei lui.” referindu-se la disperare si totusi eu nu am vazut de cat calm in ziua inmormantarii cand a dat ulterior un interviu din mijlocul masei de manifestanti si mi-am pus intrebarea cum e posibil? Cainii nu au ce cauta liberi in spatiul public asta e cert dar au dreptul la viata ca oricare alta fiinta.Nu sunt responsabili de ceea ce fac asa cum nici copii nu sunt considerati responsabili de multe lucruri rele pe care le fac.In cazul de fata este trist si dureros ceea ce s-a intamplat si lumea s-a impartit in doua : pro si impotriva maidanezilor, in loc sa se uneasca impotriva adevaratilor si principalilor vinovati – fosti si actualii guvernanti .

  Reply
 6. Monica / 16 September 2013 14:01

  UNDE SUNT BUNICILE DE ALTA DATA DOAMNA?
  DE CE N-A AVUT GRIJA CU SFINTENIE DE COPII?
  ACUM SA OMORAMA TOTI CATEII …
  INDIFERENT …
  SA RAZBUNAM O NEGLIJENTA CRASA

  Reply
 7. Ioana Baldea / 15 September 2013 11:04

  Draga Mihaela,

  Textul tau mi se pare excelent. Iar intrebarea aia e justa. Usturator de justa.

  Reply
 8. Sturzoiu Dragoș / 15 September 2013 2:04

  Dragă Mihaela,
  Am câteva întrebări pentru tine:
  1. Câți copii mor anual din neglijența părinților?
  2. Câți copii sunt uciși anual din neglijența unui șofer?
  3. Câți copii sunt uciși anual de mame la naștere?
  4. Câți copii mor anual din cauza anumitor boli contactate în spitale?
  Să continui?
  A fost ucis UN COPIL de către un câine vagabont, cu largul „concurs” al bunicii care AR FI TREBUIT SĂ ÎL SUPRAVEGHEZE. Femeie care, mai apoi, merge pe la emisiuni gen emisiunea lui Măruță. O femeie întreagă la cap nu merge pe la televiziuni, la numai câteva zile după ce ea a participat, prin neglijență, la uciderea unui copil de 4 ani. Dacă acel copil ieșea în stradă și îl lovea o mașină condusă regulamentar de un șofer nevinovat? Ce se întâmpla atunci?

  Știu, câinii vagabonzi nu își au locul pe stradă. Știu, ei trebuie duși în centre speciale, ei trebuie sterilizați. Eutanasierea trebuie să fie ultima fază. Și aceea numai pentru câinii vizibil agresivi.

  Acum, ce ar trebi să facem?
  Câți violatori avem? Pe ei de ce nu îi omorâm? Pentru că ei violează una-zece fete, le distruge viețile, face închisoare câțiva ani, apoi iese și o ia de la capăt cu violurile. Câți țigani nu înjunghie oameni pentru a-i fura sau, pur și simplu, pentru ei-știu-ce motive? Câți bețivi nu se urcă la volan și ucid oameni nevinovați? Ce facem? Îi eutanasiem?

  Haideți să vedem adevărații vinovați:
  În primul rând, oameniim pentru că oamenii le-au dat drumul pe străzi
  Primăria, pentru că nu și-a făcut treaba și i-a lăsat liberi
  Primăria și celelalte autorități care sunt plătite să sterilizeze câinii, să îi mute în centre special amenajate (centre făcute din bani publici, adică ai noștri)

  Despre ce vorbim aici, oare?

  Reply
  • Mihaela Cârlan
   Mihaela Cârlan / 15 September 2013 9:05

   Dragă Dragoș,
   1, 2, 3, 4. Nu există statistici, dar și unul dacă ar fi, ar fi prea mult. Or, ei sunt cu zecile într-un an, cumulat, dacă e să iei în seamă doar cazurile mediatizate.
   În cazul “bunicii ucigașe”, așa cum prea mulți o etichetează, părerea mea, doar din ce-am văzut, este că acea bunică nu mi s-a părut o femeie în căutarea publicității, ci mai degrabă o femeie cu o mare cocoașă pe suflet, care o fi crezut că astfel își mai ușurează din vina cel mai greu de dus din câte sunt. Cât despre comparația cu accidentul rutier, aș spune că altul e comportamentul pe stradă, mult mai vigilent, decât într-un parc, unde, cel puțin teoretic, lumea ar trebui să știe că se află într-o zonă sigură. Iar referitor la adevărații vinovați, nici eu n-am spus altceva în articol. Deci, chiar despre asta vorbeam aici. 🙂 Mulțumesc de implicare.

   Reply
   • Sturzoiu Dragoș / 15 September 2013 11:24

    Păi eu nu am auzit de altele. Și, la cum cunosc presa românească, fii sigură că, dacă mai exista un singur caz de ucidere a unui copil de către un câine, se făcea, la fel, tam-tam. Nu te interesează statisticile dar, pentru un caz, ești dispusă a-i băga pe toți într-o oală…
    Și repet, vinovați sunt oamenii, în primul rând, că noi i-am lăsat acolo, noi i-am „ajutat” să se înmulțească

   • Costin / 15 September 2013 12:05

    Doamna, tragedia nu s-a intamplat in parc, ci la cateva sute de metri bune distanta, iar baietelul cel mare a fost ulterior gasit de un tanar in curtea Bamboo. Daca Bamboo e in parcul Lacul Tei, la locul de joaca pentru copii de langa sala de sport, va sugerez sa faceti o plimbare in zona. Pun pariu ca o sa va intrebati cum au ajuns copilasii acolo, daca erau atent supravegheati de bunica.

 9. Dr.Corina Santmire / 15 September 2013 1:56

  Sunt doua postari pe FB pentru care am “luat-o peste bot” de la prietenii iubitori de caini. Am doi baietei, unul de 2 iar celalalt de 3 ani. Mi-a impietrit inima de durere cand am citit cele intamplate. Si acuma, zece zile mai tarziu tot senzatie de voma am in fata mortii brutale a baiatului. Nu-mi pot inchipui ce e in sufletul mamei lui. E prea mult. Stiu ce as face daca as fi ea. Dar nu sunt. Iar toti noi cei care nu suntem ea – nu avem nenorocirea de a fi ea, disperarea si destinul – e timpul iar si iar si din nou si mereu sa ne facem Romania noastra mai curata, mai sigura si linistita pentru toti: si copii si parinti si animale. Mai civilizata. Sa ne bucuram de ea cum si ea sa se bucure de noi. Vreau siguranta: siguranta personala, siguranta in educatie si sanatate, siguranta intr-un viitor comun acasa. Vreau sa-mi plimb copiii in parc fara teama de caine sau om; vreau sa-i dau la scoli bune si sa am spitale curate si vreau sa o fac la mine acasa: in Romania. In Timisoara. Pentru asta as iesi in strada!

  Reply
  • Sturzoiu Dragoș / 15 September 2013 11:29

   Doamnă doctor,
   Cu violatorii ce faceți? Nu vă era teamă, dacă aveați o fată de 15-25 de ani ca ea să nu fie violată de nu-știu-ce descreierat? Că sunt cazuri nenumărate. Sau copiii dumneavoastră, când vor crește, să fie posibil să fie tâlhăriți de vreun vagabond… Acelora ce le-ați „ura”?
   Și alții și alții…

   Reply
 10. Dr.Corina Santmire / 15 September 2013 1:35

  “Un gand spre parintii baiatului plecat.
  Un lucru nu-l inteleg: din toata nenorocirea cu cainele – cel putin pe FB ce vad eu e multa lume sarind in ajutorul cainilor – cel putin in scris. Oi fi eu prietena doar cu iubitori de caini. Cu multa agresivitate si violenta verbal indeamna la neagresivitate.
  Din nou, nu cred in linsarea/omorarea/executarea cainilor fara stapan, ci in gasirea unei solutii civilizate de unde sa sa fie in siguranta si copiii si cainii.
  Daca toate aceste urlete virtuale s-ar transforma in actiuni voluntare – ar fi un inceput in protejarea cainilor. Potoliti-va si gasiti o solutie. Pana la urma a murit un baietel!”

  Reply
 11. Dr.Corina Santmire / 15 September 2013 1:34

  “Mi-am imbratisat si sarutat copiii inca o data: de cand am auzit despre tragedia copilului injunghiat de caini vagabonzi traiesc intr-o stare de soc: am o senzatie permanenta de greata. Putea sa fie Max, daca eram la plimbare prin Bucuresti. Sau Marlow. Si nu mai am aer. Cata groaza s-a strans in inima micului cand a fost incoltit?? Dar a parintilor? Respect iubitorii de animale, dar sunt absolut impotriva prezentei in libertate a cainilor fara stapani.
  Copiii trebuie sa ne fie in siguranta. Este primul semn de civilizatie.”

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro