Și medicii se sinucid, nu-i așa?

22 May 2015

otilia tiganasVa urma un text mai puțin obișnuit pe saitul care promovează mai ales partea frumoasă a vieții. Viața însăși.

Trei medici, cu trei destine și tot atâtea forme de a se exprima în afara meseriei.

Primul – dr. Augustin Ilieș, chiriurg pediatric vasluian, s-a sinucis de curând. Drama aceasta a fost intens mediatizată. Al doilea – dr. Zeno Moldovan, eminent chirurg pediatric arădean, coleg și prieten al primului. Al treilea- eu, Otilia Țigănaș, medic de familie la țară, colaborator vechi al doctorului Moldovan, deci unul care cunoaște exact omenia, modestia, profesionalismul și zbaterea semnatarului mesajului care va urma. Vă îndemn să-l citiți nepătimaș și să vă aplecați câteva secunde gândul de partea cealaltă a baricadei. Partea noastră, a medicilor.

Spune dr. Zeno Moldovan:

S-a sinucis un medic. Un eminent chirurg pediatru. Coleg și prieten, lucra la Vaslui, locul unde mi-am început meseria. Operase, până acum, peste 20 de mii de copii. Stresul unui chirurg este formidabil!! Dacă îți moare la operație un pacient copil, opinia publică are, de obicei două explicații. Prima: e prost, nepriceput, neinstruit. A doua: nu i-a dat nimic, deci nu l-a interesat. Nu e ca atunci când moare, la operație, un adult mai bătrân, acolo există circumstanțe atenuante. Nu doresc nimănui să fie în situația de a-i spune unui părinte: ți-a murit copilul. Credeți-mă, un deces la operație te marchează multă vreme, nu mai vorbesc de reacția mass media, care te ucide încet, dar sigur, și pacientii fug de tine, tu ai parte de nopți nedormite, anchete, procese penale…

Prietenul meu a facut o depresie acută, urmare a două procese penale efectuate la doi chirurgi ginecologi, (două femei), prietene apropiate.

Ani de zile, dar și în prezent, li s-a astupat gura doctorilor cu afirmația: “ce mai vreți măriri de salarii, voi câștigati destul din bacșiș!” Așa este, dar nu toți medicii sunt la fel. Există specialități multe, cabinete multe, unde pacientul vine dintr-o parte a societății foarte sărăcită. Nu are ce să-ți dea. În 40 de ani de meserie, nu am primit o primă de Crăciun, de concediu, de orice. Mă credeți ?

La copii e și mai greu, urgențele chirurgicale sunt greu previzibile, la nou născuți mai ales. Des se spune: “A murit la anestezie, i-or fi dat ceva greșit.”, sau “sigur a fost o neatenție”.

Moartea unui copil sau a unei tinere gravide, sunt de neacceptat. Și totusi se mai și moare, fără o vină medicală. Se întâmplă. La operații, pacienții sau părinții minorilor sunt puși să semneze ca sunt de acord cu riscurile. O fac, dar dacă se întamplă ceva, devin “fiare”.

Dacă mergi cu mașina, riști să mori în accident, mor mulți tineri, infinit mai mulți ca în urma operațiilor. Dar riscul nu te împiedică să te urci la volan. Așa este și la o operație, există riscuri imprevizibile, există tare organice necunoscute (imunitea slabă, suferințe cardiologice necunoscute etc). În urgență nu ai timp pentru toate investigațiile necesare, lupți cu moartea. Riscă mult și medicul. Dar cu bună credință.

Colegul meu a cedat psihic, în urma unor lucruri care îl măcinau. Îi cunosc soția, are doi copii minunați. Dumnezeu să-l ierte!

Și medicii sînt oameni, cu slăbiciuni, cu defecte, oboseli, momente de derută etc. Îi cauți, însă, pentru ceea ce știu. Dictonul doctorului Ilieș era: “medicul te ajută, Dumnezeu te vindecă!”.

Moartea sa îmi lasă un gol în suflet… Într-o lună, la serviciu plus 6 gărzi, petreci în spital cam 200 de ore. Deci opt zile de 24 de ore pe lună, deci un sfert din viața ta e cea de medic. E ceva!

Un medic chirurg se formează dupa 6 ani de facultate, alți 5 ani de rezidențiat, apoi alți vreo 5 pentru experiență. Câți neuroni își distruge el ?

Asta nu prea interesează, interesează doar știrea ca “s-a sinucis”.

chirurg pediatric

Aici se încheie mesajul dr. Zeno Moldovan.

Iar „încheierea încheierii”, o fac eu.

Da, printre medici există, ca-n orice grup, o minoritatea statistică păguboasă, nereușită. Medici rapace, aroganți, nesimțiți. Există câteva rebuturi. DAR!! atitudinea unei nații față de medicii ei, trebuie virată fin de la percepția “medicii omoară”, la aceea că „medicii, în ciuda efortului depus, nu reușesc să-i salveze pe toți”. ȘI NICI NU AU CUM SĂ-I SALVEZE PE TOȚI.

Ei, doctorii, nu se substituie lui Dumnezeu și nici nu pot fi făcuți vinovați de toate morțile neaccidentale, prin boală. Ei nu ucid oameni sănătoși! Lucrează cu zeci de mii de oameni bolnavi și, uneori, ies înfrânți din războiul cu destinul.

Recent, la Arad, s-au făcut publice rezoluțiile anchetelor Colegiului Medicilor, în cazurile de reclamații ale pacienților. Niciun caz (din cele reclamate), NICIUNUL, nu a fost vina doctorului, iar asta nu pentru că “o mână o spală pe alta”. Să știți. Anchetele PROFESIONALE sunt făcute de comisii de specialiști extrem de riguroși, nimeni n-ar risca să mintă, sau să mascheze, sau să se lase mituit de vreun criminal. Pur și simplu, urmând pașii corecți, s-a dovedit că niciunul din anchetați nu putea face mai mult. A intervenit soarta, neșansa, imprevizibilul. Dar, până să o dovedești tehnic pe asta, presa deja a făcut știre suculentă, a expus trunchiat, a asmuțit oamenii, iar tu, incriminatul… decazi, sau ajungi să te sinucizi.

Cu ani în urmă, o pacientă a mea, vecină chiar, femeie tânără, faină și perfect sănătoasă, a spus la serviciu „nu mă simt prea bine”. S-a dus până în vestiar, a căzut și a murit. Autopsia nu a elucidat cauza morții. Satul vuia! Eram toți devastați, refuzam să credem. Îl îmbrățișam pe tânărul soț rămas văduv și copilașul orfan.

Doar eu mai gândeam și altfel – că numai bunul Dumnezeu m-a scăpat de n-a trecut ea pe la mine, cu o zi înainte, cu o banală viroză! Nu mă mai spăla NIMENI și NIMIC, rămâneam singurul vinovat de decizia lu Dumnezeu și muream profesional odată cu femeia. Fără nicio vină, eu.

Pe Otilia o găsiți cu totul aici.Citiţi şi

Viața este un cadou pe care îl despachetăm în fiecare zi

Îndrăgostește-te de o femeie care nu are nevoie de tine

Ai iubit-o, nu-i așa?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Cineva / 2 June 2015 12:25

  Regula nr 1 : nimeni nu v-a obligat sa va faceti medici . Ati stiut foarte bine ce o sa deveniti in momentul in care v-ati ales asta .
  Regula nr 2 : In momentul cind , dupa ce ai tratat un pacient , el vine la tine sa iti multumeasca (material ma refer) , e la latitudinea ta sa accepti sau nu – pacientul o face pentru ca realizeaza ca poate salariile doctorilor romani sunt prea mici . INSA , sa nu dai atentie sau sa nu iti pese de cineva pentru ca nu a dat DIJMA e CRIMINAL. Ati depus juramintul lui Hipocrat , mergeti dracului la munca sau plecati la produs afara .
  Regula nr 3 : nu mai da exemple fara sa stii exact despre ce e vorba (poate o sa spui ca stii – am si plins un pic – saracii doctori bogati cu remuscari).Face parte din manipularea si ipocrizia de pe internet .
  Regula nr 4 : Sunt unii doctori care se cred , cum s-a spus pe aici , Dumnezei. Mai multa umilinta si respect pentru suferintii pe care trebuie sa ii tratati , tot in groapa ajungeti.
  Regula nr 5 (si ultima) : Daca nu ati inteles ca aveti una din cele mai nobile meserii de pe pamint , poate nici nu o sa intelegeti vreodata.

  Reply
 2. arborinvers / 24 May 2015 4:46

  Medicul nu e Dumnezeu ….
  ….Ba da….MEDICUL E DUMNEZEU…

  Medicina nu este o stiinta exacta…
  ….Ba da…..MEDICINA ESTE MATEMATICA….este matematica fiecarui punct care reprezinta un om . o individualitate……….obs….a se vedea ca cei mai buni medici au absolvit licee de matematica……

  Nu exista formule , nu exista patternuri…
  …………medicina este muzica….
  …………medicina este poezie…..
  …………medicina este credinta,,,
  ………..medicina este religie….

  Dumnezeu este medic….
  MEDICUL ESTE DUMNEZEU !

  Reply
  • Otilia Țigănaș / 24 May 2015 14:29

   Poate deveni un Dumnezeu… metaforic. E o artă, medicina, așa-i. Totuși medicul nu dă și nu ia viață. Preia viața din uter, sau încearcă să-i amâne, vieții, ieșirea din trup. Dar nu formază viață și nu decide sfârșitul ei. Deci NU, medicul NU este Dumnezeu. În afară de Dumnezeu, nimeni nu-i Dumnezeu. E VITAL să realizăm acest adevăr!

   Reply
   • arborinvers / 24 May 2015 15:30

    …wow…..mai cititi o data doamna doctor…..D.s………..

 3. Tulippa / 23 May 2015 9:37

  O societate axata pe cautarea vinovatului si nu pe gasirea de solutii, o societate care are incredere mai degraba in moastele sfantului Nustiucare sau in lacrimile izvorate din tabloul lui Boca, este o societate retardata atat psihic cat si moral. Nu stiu daca va veni sau nu clipa in care vom constientiza ca medicul NU e Dumnezeu iar medicina NU este o stiinta exacta unde 2+2 face 4. Nu exista formule, nu exista patternuri. Poti muri de cancer pulmonar fara sa fi fumat o tigara in viata ta. Sau poti sa pufai ca o locomotiva de pe vremuri si sa faci totusi umbra pamantului pana la o suta de ani. Organismul uman este atat de complex incat NIMENI nu ii stie toate secretele.
  Respect medicii. Chiar si pe cei care cer bani contra servicii. De ce nu ar face-o? Un sofer de tir castiga mult , mult mai mult decat un medic si nu stie sa isi scrie corect numele. E drept ca si de atitudinea lui depind multe vieti……..dar in cu totul alt mod. Singurul lucru care ma deranjeaza la unii medici este atitudinea si lipsa empatiei. Modul in care trateaza pacientii. Dar din fericire nu sunt toti la fel. Am avut parte de cel mai bun, eficient si uman tratament la un simplu spital provincial de stat, unde atat asistentele cat si medicii au dat dovada de un inalt nivel de profesionalism si umanitate. TOATE pacientele am fost tratate in acelasi mod. Si eu care benevol, fara sa imi fi cerut cineva vreodata, am dat bani drept rasplata pentru felul in care am fost ingrijita , dar la fel s-au purtat si cu doamna in varsta sau cu fetita pe care parintii uitau sa o viziteze si care nu si-au permis sa dea asa numita mita.
  E stupid ca ANAF sau DNA nu sta cu casele de marcat la cutiile milei de la marile sarbatori religioase. E stupid ca apa sfintita, lumanarile, tamaia si mai stiu eu ce accesorii comercializate de prea sfintii parinti cu jipane nu sunt supuse acelorasi taxe si nimeni nu-i rastigneste in presa pentru asta. Taxa unui botez care intra in buzunarele largi ale sutanei este de juma de milion de lei vechi. O nunta te poate costa mai mult, cat despre inmormantare si tot ce presupune, e mai bine sa nu discutam. Atunci, despre ce vorbim?
  Avem nevoie sa ne maturizam ca natie, avem nevoie sa avem incredere in medicii nostrii, avem nevoie sa ne educam copii in alt mod decat o facem acum. Avem nevoie de SOLUTII nu de vinovati!

  Reply
  • teodor / 23 May 2015 15:14

   Mai bine taceai! Esti suparata pe Dumnezeu! Stim! Esti suparata pe preoti! Stim! Esti suparata pe Biserica Ortodoxa! Stim! Dar aici e vorba de altceva, de altcineva! Ai vazut cuvantul Dumnezeu scris in articol si ai inceput! Ne plictisesti! Data viitoare ia un antivomitiv!

   Reply
   • Gogea Mitu / 24 May 2015 23:31

    Dumnezeu exista numai in imaginatia alora care n-au ajuns inca in secolul 21, nu te mai agita degeaba.

  • Otilia Țigănaș / 24 May 2015 14:36

   Mă revigorează mesajul tău! Dovedește că m-am făcut înțeleasă în articol și că, totuși, dialogul va conduce spre soluții concrete.
   Una ar fi interzicerea în mass media de a se face știre din cazuri medicale, înaintea încheierii anchetei. Ungaria a făcut demult treaba asta, când, pe același principiu de hărțuială a doctrilor via presă, aceștia au plecat în masă, un val uriaș de plecări și s-a împuținat tagma în țară. Guvernul ed atunci a trecut la această soluție- nearderea pe rug, publică, a celor rămași.

   Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro