Somnul bebelușului: rău fără sfaturi, dar şi mai rău cu ele

30 April 2013

E firesc pentru o mamă să ceară sfaturi despre creşterea copilului, că doar nimeni nu se naşte învăţat. La fel a gândit şi Ava Neyer, redactor la o revistă americană, când a început să ia la puricat cărţi, site-uri şi blog-uri de profil în căutarea de informaţii despre somnul bebeluşului. Iată cât de utile i-au fost informaţiile.

“Am intrat pe Amazon şi am cumpărat toate cărţile de top despre somnul copilului şi dezvoltare. Le-am citit pe toate, plus alte câteva bloguri şi site-uri despre somn. Am adunat o mulţime de sfaturi:

Nu ar trebui să începi să-l înveţi pe copil să doarmă singur înainte de un an, înainte de 6 luni sau înainte de 4 luni, dar dacă aştepţi prea mult copilul tău n-o să mai poată dormi niciodată fără tine. Adolescenţii nu mai trebuie să fie legănaţi, alăptaţi, ajutaţi să adoarmă, deci nu trebuie să-ţi faci griji legat de unele obiceiuri nesănătoase. Alăptarea, legănatul, alintatul şamd. sunt obiceiuri proaste şi trebuie să le opreşti la timp. Zgomotul alb o să ajute copilul să adoarmă. Zgomotul alb, sunetul bătăilor inimii etc. nu funcţionează. Copilul ar trebui să aţipească doar în pat, niciodată în leagăn, în maşină, în cărucior sau în braţe. Dacă-l laşi să adoarmă în maşină sau leagăn îi poţi cauza deformări ale craniului. Dacă bebeluşul nu poate să adoarmă în pat, pune-l în cărucior, în leagăn, pe bancheta din spate a maşinii sau ia-l în braţe.

Fă-i o cameră separată copilului, pune-l să doarmă într-un pat la tine în cameră, pune-l cu tine în pat. Dacă dormi cu el adoarme cel mai uşor, singurul dezavantaj fiind acela că ar putea să moară, aşa că n-o face niciodată. Dacă totuşi nu moare, va trebui să dormi cu el până intră la facultate.

Fă astfel încât să fie o atmosferă nocturnă în casă: stinge luminile şi păstrează liniştea. Alternează reprizele de somn, lăsând din când în când lumina aprinsă şi făcând zgomot de intensitate mică. În cameră trebuie să fie cald, dar nu prea cald. Înfaşă copilul strâns, dar nu prea strâns. Lasă-l să doarmă pe spate, dar nu prea mult, pentru că îi poţi cauza întârzieri în dezvoltare.

Suzeta reduce riscul de a suferi de Sindromul Morţii Subite la Sugari (SMSS). Ai grijă cu suzetele, s-ar putea ca din cauza lor să ai probleme cu alăptarea şi să-i dereglezi somnul copilului. Dacă bebeluşul doarme prea liniştit, poate să moară de SMSS. Nu lăsa copilul să doarmă prea mult, mai puţin atunci când a dormit prea mult şi trebuie să-l trezeşti. Nu trezi niciodată un bebeluş care doarme. Orice problemă a copilului se rezolvă dacă îl pui în pat devreme, chiar dacă astfel se va şi trezi prea devreme. Dacă se trezeşte prea devreme, bagă-l în pat mai târziu sau elimină din program o repriză de somn. Nu-l lăsa să doarmă după ora 5 după-amiază. Somnul generează somn, aşa că bebeluşul trebuie să doarmă cât mai mult posibil. Bagă-l în pat când e somnoros. Nu-l trezi dacă adoarme în timp ce-l alăptezi.

Creează-ţi o rutină şi ţine evidenţa a tot ce face copilul. Nu doar a cât doarme şi când, ci şi a cât timp trece între reprizele de somn, de câte ori doarme pe zi şi ce se întâmplă înainte să adoarmă. Setează-ţi ore fixe la care să-l bagi în pat. Nu sta cu ochii pe ceas. Fă-i un program. Un program îţi va face viaţa un calvar, pentru că va fi imposibil să-l urmezi şi o să devii prizonieră în propria casă.

Dacă laşi copilul să plângă fără să intervii o să creadă că l-ai abandonat şi că o să fie mâncat de un leu. Plus de asta, o să-i produci dereglări psihice. Dacă nu doarme suficient o să dezvolte probleme psihice şi de comportament, aşa că asigură-te că adoarme prin orice mijloc posibil, inclusiv neintervenind atunci când plânge. Lăsându-l să plângă pentru perioade lungi de timp, dai dovadă de o cruzime fără margini şi este singurul lucru care funcţionează cu adevărat, pentru că prezenţa părinţilor îi distrage atenţia. Metoda de a sta lângă pătuţul bebeluşului şi a-l lăsa să adoarmă singur, îndepărtându-te din ce în ce mai mult de pătuţ (Sleep Lady Shuffle) sau cea Ferber sunt de fapt un „lasă-l să plângă” deghizat, dar sunt metode mult mai bune decât prima. Dacă foloseşti aceste trei metode, legătura dintre tine şi copil se va rupe definitiv. Dacă dormi cu el în pat şi eşti prea grijulie, copilul o să devină dependent de tine.

Dacă-ţi speli copilul înainte să adoarmă previi trezitul nocturn. Dacă bebeluşii se trezesc noaptea, nu o fac pentru că le e foame. Dacă bebeluşul vrea să fie alăptat până adoarme, închide-i gura apăsându-l uşor cu degetul pe bărbie. Nu te opri din alăptat dacă adoarme, pentru că nu e nicio problemă. Ai grijă cu alăptatul nocturn. Dacă reacţionezi prea repede şi îl hrăneşti sau îl legeni, copilul o să te manipuleze. Bebeluşii nu pot manipula. Bebeluşii mai mari de şase luni pot manipula.

Dormi când şi copilul doarme. Spală-te odată cu el. Nu fi stresată. Stresul tău îl stresează şi pe copil şi un copil stresat nu poate dormi”.Citiţi şi

Sfaturi pentru a-ți îmbunătăți memoria – Cum să elimini întrebarea “Ai uitat deja?” din viața ta!

Când am verificat ultima dată, copilul era al meu, nu al tău

Fără scăpare

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro