Suntem ceea ce iubim

1 March 2018

Cosmin NeidoniDoamnelor, de 1 Martie aș vrea să am inspirația de a vă spune, nu pentru a vă flata cu orice preț, că nu îmi pot imagina o lume frumoasă și cu sens fără prezența voastră. Eu știu că mai bine de jumătate din întreaga literatură a lumii vă este dedicată, că cele mai frumoase lieduri și canzonete sunt inspirate de farmecul vostru, că Dante a avut curajul de a coborî în infern numai grație faptului ca s-a putut agăța salutar de privirea Beatricei.

Mă bucur ca în tradiția noastră există obiceiul de a dărui ghiocei și mărțișoare fetelor și doamnelor, pentru că în felul acesta se asociază aproape în mod firesc primăvara și înmuguririle ei cu rostul nobil al femeii, acela de a multiplica viața și esențele vitale. Noi, bărbații, comitem multe și impardonabile greșeli, însă dintre ele, deși sunt multe, cea mai lașă este a aceea de a vă trezi iubirea fără a ști sau fără a avea intenția de a va iubi cu adevărat, mulțumindu-ne să gustăm, pe nemestecate, și, deseori, fără eleganță, doar din pasiunea cu care vă dăruiți trupul.

femeie martisor

sursa foto: hottesthaircuts.com

Aș face propunerea pentru o lege și ea ar suna în felul următor: să nu iubim trupul dezgolit al femeii dacă nu știm, în prealabil, ce sa facem cu sufletul ei dezgolit, să fie avertizați cu degetul mijlociu ridicat în sus acei bărbați care își fac un obicei din a seduce, abandonând la scurtă vreme, cu gravă nonșalanță, femeia cucerită. Am comis-o și eu, așadar, mă supun de bună voie pedepsei cuvenite pentru a mă îndrepta.

Mi-aș dori să am înțelepciunea de a-l învăța pe băiatul  meu ca atunci când va crește mare să nu glumească pe seama iubirii unei femei niciodată și ori de câte ori se va întâmpla să nu poată împărtăși o iubire, să răspundă gentil, fără urmă de aroganță, și să știe că cel mai adamant gest de curtoazie este să zâmbească chiar și atunci când ar avea toate motivele să nu o facă. Eu nu am procedat așa de fiecare dată!

Există o vârstă, un fel de instalare pe axa verticală a zenitului, când un bărbat începe să devină cu adevărat matur; este acel moment când realizează că este păcat să își verse amarul în inima unei femei doar pentru că nu o poate înțelege. În fond, cred că ar fi mai înțelept să renunțăm la pretenția de a le înțelege în mod absolut de fiecare dată. Farmecul lor nu este dat de faptul că știu sa facă silogisme, ci că știu să estetizeze cu un farmec inegalabil aproape orice spațiu pe care îl ocupă, că știu să ne facă să uitam de sincopele mundane ale vieții, proiectându-ne evaziv într-o lume care suspendă principiile logicii și ale aritmeticii. Când iubește cu adevărat, femeia face în așa fel încât 1 + 1 să facă mai mult decât un simplu 2.

Permiteți-mi să vă spun ca orice bărbat misogin este un bărbat rănit și nevindecat și că bărbații cu adevărat maturi, educați și nobili, știu că misoginismul este un camuflaj al unei neputințe, nicidecum un act de bravură. Am suferit de multe ori, iubind, fără a căpăta atenția pe care mi-am dorit-o și îmi est limpede că șirul dezamăgirilor nu se oprește aici, însă acum, mai mult ca oricând, înțeleg să zâmbesc, mergând fără resentiment mai departe, fără a căuta prea multe explicații, încercând doar să înțeleg că sunt mereu, indiferent ce aș spune, suma tuturor femeilor pe care le-am iubit, dar mai ales suma femeilor a căror iubire mi-a modelat sufletul și mintea, făcându-le, mai bune. Noi, bărbații, ca de altfel și femeile, iubim și ne îndrăgostim de mai multe ori, însă este suficient să înțelgem o singură dată că în iubire ne trăim cele mai frumoase momente, pentru a ne dori mereu să-i multiplicăm senzațiile, spre final poate doar sub forma amintirilor care dau consistență sufletului nostru. Suntem ceea ce iubim!

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Cele 5 limbaje ale iubirii

Scrisoare către el

Raiul de dincolo de alunecările de maluri

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro