Te iubesc: când o spui, n-o mai faci?

27 February 2013

Îndrăgostitul nu prea are nevoie de cuvinte, ați observat? El primește și oferă totul prin gesturi, comunică la un nivel mai subtil, emoțional și intuitiv, fără a solicita confirmări. Nu are nevoie nici de asigurări, fiindcă pentru el totul e încă increat, totul are potențialul de a înflori și a deveni mai bun, mai frumos. Poate că nu greșesc prea mult dacă spun că starea de a fi îndrăgostit nu are egal în experiența umană comună.

De regulă, nu poți – și nici nu-ți vine – să vorbești despre ceva cât timp ești în experiență. Abia după ce s-a sfârșit o poți privi cu ochi critic, judeca și trage concluzii. Și dacă tânjești după starea de grație pe care nu recunoști că ai pierdut-o, tot atunci începi să te complaci în amăgire, folosind cuvinte pentru a menține o iluzie sau încercând să te menajezi pe tine sau pe cel care ți-a fost până de curând tovarăș în călătoria inexprimabilă care-ți năștea fluturi în stomac.

Gesturile demonstrative de afecțiune față de partener pot semnala contrariul lor, este de părere Sean Horan, expert în comunicare relațională la Colegiul de Comunicare al Universității De Paul.

El a încercat să determine cauzele pentru care oamenii implicați într-o relație de cuplu folosesc un comportament afectous pentru a ascunde sentimentele lor reale față de partener. Studiul „Understanding the Routine Expression of Deceptive Affection in Romantic Relationships” (Înțelegerea exprimării de rutină a afecțiunii amăgitoare în relațiile romantice) pare să sugereze că preferăm să spunem „te iubesc” abia atunci când, dacă am fi sinceri, am spune de fapt „nu te mai iubesc”.

“Cuplurile se folosesc de exprimarea unei false afecțiuni pentru că au sentimente negative față de partener și vor să salveze aparențele, evitând să-și pună partenerul într-o situație jenantă sau dorind să ocolească o situație de potențial disconfort”, rezumă Horan concluziile studiului.

Ca exemplu, el citează declarațiile neadevărate despre sentimentele față de partener, sau un comportament afectuos care maschează de fapt emoții negative: una din participantele la studiu a mărturisit că nu dorea să-și îmbrățișeze partenerul pentru că era în toane proaste, dar totuși o făcea; un alt participant îi spunea prietenei ei să o iubește ca să scurteze convorbirea telefonică și să revină mai repede la meciul de baschet pe care-l urmărea; întrebată de prietenul ei dacă îi place noua lui tunsoare, o altă participantă a mințit răspunzând da, cu intenția de a menaja sentimentele partenerului.

Conform constatărilor, folosirea demostrațiilor de afecțiune – verbale sau non verbale – este mult mai răspândită decât am fi tentați să credem. Partenerii din cuplurile necăsătorite investigate de Horan obișnuiau să-și „mintă frumos” perechea cam de trei ori pe săptămână. Totuși, descoperirea lui Sean Horan nu este întru totul o veste proastă. După părerea lui, acest tip de comportament amăgitor nu este neapărat unul negativ: „A te folosi de un comportament sau de niște cuvinte afectuoase ca să minți pare să fie ceva obișnuit în relațiile romantice, dar oamenii nu par să aibă ceva împotrivă. De fapt, e posibil ca această conduită chiar să ajute la menținerea unei relații”.

Pe la 4-5 ani, când era blond și bucălat și toată lumea simțea nevoia să-l acopere cu mângâieri, să-l smotocească și să-l ciufulească de drag, vărul meu Paul găsise o soluție alternativă interesantă: le spunea candid „cicălitorilor”: „te iubesc, dar lasă-mă-n pace!”Citiţi şi

Trei motive pentru care sunt tot mai mulți bărbați singuri pe termen lung

„Totul este limbaj. Ascultă!”

Ce-i aia părinte perfect?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Max / 5 April 2016 16:38

  mda… se merge chiar până la simularea orgasmului cu chestia asta, nu?

  Reply
 2. Raluca / 6 March 2013 16:02

  Cei care declara ca NU mai iubesc ,partenerului sunt dupa parerea mea sunt cei care au investit mai putin in relatie,sau au intrat in relatie cu gandul ca sa iasa din ea cat mai repede,din considerente chiar materiale,cei care intra intr o relatie cu asteptari,cu pretentii realiste,cei care investesc emotional si material nu se gandesc ca relatia se va termina,ei intra in relatie cu premize pozitive,pt ca isi doresc o relatie ,de ce unii trag doar foloase emotionale,din pur egoism,dar pana cand va dura asta,pana cand vei trage foloase emotionale,este reconfortant sa stii ca cineva tine la tine neconditionat,si totusi nu te intrebi cat va dura minciuna,la unii dureaza mai putin ,pana isi gasesc alt partener,la altii mai batuti in cap,care nu si pot gasi un partener,toata viata,sunt oameni care mint,insala,escrocheaza financiar chiar pt ca altceva nu stiu sa faca,ei in alt mod nu stiu sa supravietuiasca,sunt foarte multe persoane care imita un comportament dragoastos si imediat ce realizeaza ca nu ai bani,sau situatia pe care si au inchipuit o ,sau realizeaza ca nu te pot manipula financiar,cum brusc NU te mai iubesc,pt ca asa au fost invatati sa iubeasca cu profit,cei care investesc ani intr o relatie ,poate zeci de ani,nu le mai vine sa arunce la gunoi ultimii 40 de ani din viata lor,si de aceea nu renunta.este usor sa judeci din afara,dar mult mai greu sa cantaresti situatia pe dinauntru.Cei care ti au zis candva ca te iubesc,iar apoi s au razgandit sunt dupa parerea mea,curve emotionale,pt ca nimeni nu te obliga sa spui ca iubesti,nimeni nu te forteaza ,ei urmaresc doar un profit de orice fel,emotional,sexual,material,de ce oamenii nu sunt corecti si ti spun de la inceput,te vreau doar pt sex,sau,te vreau doar joia,cand nevasta e plecata in delegatie,nu inteleg,am avea mult mai mult de castigat daca am fii sinceri,de le bun inceput,dar romanul nu are cum sa fie sincer,mentaliatatea comunista ne a corupt,parvenitii sunt idealizati,iar oamenii saraci luati in deradere,exemplu clar,de pe strada,ce sa caute cutare baiat cu sarantoaca aia,asa poate o data ,de doua ori,mentalitate de maidan,asa iubesc romanii ,ca pe maidan,ce bune maniere ,ce buna crestere,unde s o invete si mai ales de la cine s o invete,cum iubim asa traim,in mizerie morala.

  Reply
 3. Elena / 1 March 2013 12:24

  Toți avem zile mai puțin bune, ca să nu zic proaste și de aceea poate că nu este tocmai bine să spunem sincer ce gândim în acele momente. A recunoaște că NU mai iubești pe cineva este o acțiune care trebuie făcută în urma unui proces serios/lung de decizie. O astfel de recunoaștere dărâmă un edificiu construit cu migală de cei doi, este un moment de cotitură în viața celor implicați. Totul se va raporta la acel moment, înainte și….după. De aceea până atunci toți vom spune sigur că,…. te iubesc!

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro