Tina: The Tina Turner Musical, premiera americană – Her songs, her life

15 November 2019

Tina Turner va împlini 80 de ani pe 26 noiembrie, iar America o sărbătoreşte în avans cu premiera musicalului Tina: The Tina Turner Musical, care a avut loc pe 7 noiembrie, la Lunt-Fontanne Theatre de pe Broadway. În rolul cântăreţei, a jucat absolut minunat Adrienne Warren, care nu o imită, ci se transformă în Tina, voce, dans, vorbire. O adevărată forță a naturii. (Maraton după maraton, dacă vă gândiți că spectacolul se joacă șapte zile din șapte!)

La finalul primului spectacol de pe Broadway, împreună cu cea care i-a jucat viața, Adrienne Warren.

©ANDREW H. WALKER/VARIETY/SHUTTERSTOCK

Musicalul povesteşte începuturile umile ale cântăreţei în Nutbush, Tennessee, ascensiunea ei la statutul de rock-star alături de Ike Turner, un soț abuziv, anii grei care au urmat după despărțirea de acesta, în 1976, când aproape toate casele de discuri importante i-au respins oferta pentru o carieră solo (avea 47 de ani și „prea în vârstă” după standardele de atunci ale industriei muzicale), şi apoi revenirea ei uluitoare cu albumul multi-premiat “Private Dancer”. Povestea muzicală se încheie cu recordul brazilian din 1988, când a cântat în faţa a 180.000 de oameni. (Biografia cântăreței, aici.)

Pe scenă, Berlin, 2009, în timpul ultimului ei turneu mondial început în 2008 “Tina! 50th Anniversary Tour” . A fost unul dintre cele mai vândute spectacole din 2008, 2009. 
©MICHAEL GOTTSCHALK/AFP/Getty Images

Musicalul a fost regizat de Phyllida Lloyd (care a regizat și Mamma mia! și încă se joacă în Londra) și cuprinde 23 de cântece interpretate strict cronologic, în ordinea în care au venit în viața Tinei. Her songs, her life.

La 79 de ani, împreună cu Adrienne Warren, unanim apreciată ca făcând un rol senzațional pentru care, în America, i s-ar cuveni un Tony Award. (fotografia este de la premiera londoneză)

Spectacolul a avut premiera europeană în aprilie 2018, la teatrul Aldwych din Londra și a fost nominalizat la trei categorii ale premiilor Laurence Olivier (Best Musical). Din martie 2019 se joacă și pe scena Teatrului de Operetă din Hamburg. Din februarie 2020 se va juca și la Beatrix Theater din Utrecht, Olanda, iar din octombrie 2020 și la Stuttgart, Germania.

Tina a venit la premieră însoțită de Oprah.

Tina, despre premiera de pe Broadway

Desigur că aș vrea să văd muzicalul, o iubesc pe femeia asta cu totul. Când a spus că se retrage, s-a retras, nu ca Cher care a mai făcut încă un ultim turneu, și s-a retras foarte bine: în Elveția, unde scrie, fericită, continuarea poveștii alături de bărbatul cu care era împreună de mulți ani și cu care s-a căsătorit în iulie 2013.

***

Tina Turner deţine recordul Guinness ca artist solo cu cele mai multe bilete de concert vândute vreodată. Şi-a început cariera în anii 1960, devenind cunoscută ca parte a duo-ului Ike & Tina. A debutat solo în 1977. A colaborat cu nume precum The Rolling Stones, David Bowie, Rod Stewart şi Cher, iar discografia sa cuprinde nouă albume de studio, care au fost vândute în peste 100 de milioane de copii în întreaga lume. Între cele mai cunoscute single-uri ale sale se numără „Nutbush City Limits”, prima pe care a scris-o, „River Deep – Mountain High”, „Private Dancer”, „What You Get Is What You See”, „Steamy Windows”, „The Best”, „I Don’t Wanna Lose You” şi „Golden Eye”. A fost recompensată cu 8 premii Grammy, iar în 1991 a fost inclusă în Rock and Roll Hall Of Fame. Piesa „River Deep – Mountain High” a fost inclusă în Grammy Hall of Fame, în 1999. Viaţa Tinei Turner a fost ecranizată în 1993, sub numele ”What’s Love Got to Do With It”, rolul artistei fiind interpretat de Angela Bassett.Citiţi şi

“Poveste din Bucureștiul de odinioară”

Believe

Ce ar putea învăța părinții și educatorii din remarcabila poveste a coregrafei și dansatoarei Gillian Lynne

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro