Tinerețea ține până la 50 de ani

29 July 2020

John Shoven, eminent profesor de economie și cercetător al Universității Stanford, a ajuns la concluzia că, față de anii ’20 (cu 100 de ani în urmă)

  • pragul vârstei de mijloc a crescut de la 44 la 60 de ani pentru bărbați și de la 40 la 65 de ani pentru femei – câștig 14/25 de ani!
  • pragul când puteai fi considerat bătrân a crescut de le 55 la 70 de ani pentru bărbați și de la 50 la 73 de ani pentru femei – câștig 15/23 de ani!
  • pragul când intrai în categoria foarte bătrân sau vârstnic a crescut de la 65 la 76 de ani pentru bărbați și de la 67 la 80 de ani pentru femei – câștig 11/13 ani!

Statistic, cei care au acum 55-65 de ani trăiesc această perioadă pentru prima dată în istoria omenirii. Înainte, oamenii îmbătrâneau mult mai devreme și toate așteptările culturale pentru vârsta a treia au fost stabilite când cei de 60 și 70 de ani nu mai puteau munci și erau considerați bătrâni și foarte bătrâni. Dar ce era odată bătrân e considerat azi la vârsta de mijloc, iar foarte bătrânul de altădată e azi doar bătrân. După care vine vârsnicul…  prin urmare, cam pe la 50 și de ani noi abia intrăm în vârsta de mijloc, înțelegeți? Cu alte cuvinte, suntem la maturitate până pe la 75 de ani. Altfel spus, tinerețea ține până pe la 50 de ani! Iar când abia intri în maturitate, totul este încă posibil! Poți deveni freelancer, nu râde, și uiți de salariul  brut – net. Reconsiderați, acum, vă rugăm! 🙂

Problema e că nimeni nu a înțeles cu adevărat ce (ni) se întâmplă. Că, deși la 50 de ani suntem mai buni ca în tinerețe și avem o combinată imbatabilă de calități, fiind prima generație care experimentează acest sfert de secol primit în dar fără manual de utilizare, nu ne este deloc ușor. Și nu doar din cauza noastră. E un fapt această revoluție în desfășurare a longevității care ne privește pe toți. Pentru că vom trăi tot mai mult și nu ne putem permite, ar fi păcat, s-o facem oricum. Trebuie să avem un cuvânt de spus. Cei între 50 și 75 de ani vom deveni în următoarele două decenii cel mai numeros grup de vârstă de pe planetă. Cum sună asta?Citiţi şi

Cum a trăit Jeanne Louise 122 de ani și 164 de zile

Optimismul, materia la care e bine să avem măcar notă de trecere

Idei pentru o zi luminoasă

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro