Tot ce este românește posibil

9 October 2021

Nu ne convine, desigur, dar nu se pune problema să punem mâna să facem. Atenție, cade tencuiala! Nu e problema noastră. Ce, am făcut eu tencuiala? Am pus-o eu să cadă? De ce nu se face? Noi vrem să se facă! Autoritățile, autoritățile!

Nu se mai poate, domnule, cu ăștia, nu vedeți cum stăm în trafic, cu orele? Ce să facă? Să mergem pe jos două sute de metri? Nu se poate. Să urcăm în șaua bicicletei, să încălecăm trotineta? Exclus. Dar nu ați vrea acum să mergem și în pasul ștrengarului sau pe cal, ca Nuțu Cămătaru? Nu. Haide, domnule, fiți serioși. Suntem oameni serioși, transpirăm la îndărăt.

Suntem nevinovați, domnule. Suntem inocenți. Bravo, mă, să plătesc impozite! Eu! La hoții ăștia! Te-ai prostit de tot, te-ai smintit, nenea. Pila, bă! 

Nu ai cu cine să votezi, nu vedeți că n-ai cu cine? Ăia nu, ăilalți tot nu, toți sunt la fel. N-ai cu cine, domnule. Nu intru eu în mizeria lor! 

Când ai făcut ultima dată voluntariat? Niciodată, mersi. Când ai susținut ultima dată o instituție? De asemenea, niciodată, ce, sunt papagal? Mersi. Nu oi vrea acum să-mi mătur și în fața casei? Păi, pe ăștia de ce îi mai plătesc? 

Cine te-a băgat în serviciu? Nășica? Cumătrul? Tata mare? Unchiu’ Nicu? Nașul? Pupic, atunci. Când ai taxat ultima dată o nedreptate, când ai semnat o petiție, ai cerut un drept, ai apărat o idee? Cum adică, dar ce sunt eu, nene, prostul satului? Sănătate, atunci. Când ți-ai plătit ultima dată informația? Cum adică? Să plătesc? Ca preistoricii? Exclus. A ars spitalul? Ghinion. 

Să fac ceva pentru strada mea, pentru cartierul meu, pentru orașul meu? Cum adică? Eu am idei globale, domnul meu. Ce spun eu idei, eu am soluții! 

Păi, la noi toți fură. Ce, e unul care nu fură? Matale n-ai fura dacă ai fi acolo, că eu aș fura. Bine, pa. 

Nu mai avem școală ca pe vremea noastră! Bineînțeles că am copiat la Bacalaureat, toată lumea copia la Bacalaureat, că așa era pe vremea noastră. Dar știu între ce ani a trăit Ștefan cel Mare? Știu. De la 14.57 la 15.04. Șapte minute, hă-hă-hă.

Cum adică tot ce am învățat la școală e inutil? Educație financiară? Ce să spun. Educație sexuală, asta ne trebuie nouă, să se hăhăie ăia de-a șaptea, bravo, domnule, hai, că ești prost. Educație civică? Ce sunt prostiile astea, mă, nene? Numai prostii aveți în capul ăla. Tineretul din ziua de azi. Proști pe toate drumurile, nu mai ai loc de ei, așa cevaaaa, noaptea minții! Cum adică vorbesc eu ca un papagal dresat de toate japițele din televizor? Domnule, vă solicit respect! Îmi insultați inteligența și chiar nu e cazul…

Drepturile omului sunt drepturile fiecărui om? Haida, de! Și țiganii, adică? Și homosexualii? Sunteți cu ăștia? Lasă, că știm noi mai bine. Și muierea te pomenești? Femeia trebuie bătută în gură ca pe coasă, domnule. Că așa a trăit și tătuța și tătuța lu’ tătuța. Păi? Ca pe coasă, da? Scurt pe doi. La noi e o vorbă, domnule: vorba multă, ochiul vânăt. Nu știa tătuța? Știa tătuța! A ajuns muierea să facă legea la om! Ia uite, bă, nene. Dacă nu-ți mai place la noi, hai, cară-te, roiu’!

Cum adică sfânta biserică e plină de popi impostori care spoliază babele și vor să rămâi ignorant, în bezna epocii de piatră, ca să îți ia mai ușor surplusul buzunarului? Piei, Satană! 

Ești analfabet științific, nu înțelegi nimic din fizică, nimic din chimie, nimic din biologie, nimic din matematică, dar ai părere, tătăneasă, brânca ursului și rostopască la domiciliu? Urlă, nene, părerea. Păi, cum? Nu e o lume liberă? Ia uite, alții ca tine, tot așa zic și ei – faceți cor, e clar. 

Domnule, aceasta nu este o improvizație, așa facem noi, merge și așa, mă înțelegeți? Cine v-a lucrat aici înainte? Cum adică să nu dai șpagă? Păi, dacă nu dai, poți să faci ceva? Nimic. Mori cu dreptatea în mână! Cum adică, să mor cu dreptatea în mână, că e mai demn așa? Demnitatea să ți-o bagi mătăluță undeva. Noi suntem aici de două mii de ani.

Să plec așa din funcție, ca prostul?! Statul e dator să mă plătească, domnule. Și dacă stau degeaba, ce? Nu mai merge vechimea? Merge vechimea. 

Au scumpit toate alea, domnule. De ce nu ne mărește salariile? Cum adică nu e treaba lor? Păi a cui e, a mea, a lu’ mama de la groapă? De ce îi plătim? Autoritățile, autoritățile! 

Nu vedeți și dumneavoastră? Ziceți, domnule, chiar nu vedeți? În ce țară am ajuns să trăim! Extraordinar. E 2021 și noi tot…

Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.

Și tu poți scrie pe Catchy!🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Recviem

O femeie dezamăgită de politic

Cum e Adeline după cinci ani

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Onuta / 12 October 2021 16:00

  Transpiratul la indarat e boala grea la romani.

  0
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro