Uimitoarea poveste a poetului Fondane, evreul pe care Cioran a vrut să-l salveze de la moarte şi care a murit gazat la Auschwitz din dragoste faţă de soră

7 October 2015

Unul dintre cei mai apreciaţi poeţi din Franţa este născut în Iaşi şi a avut parte de un destin tragic. Aceasta este povestea lui Benjamin Fondane, fiu de comerciant evreu născut la Iaşi, stabilit în Franţa – unde a cunoscut faima în lumea literaturii, ucis de nazişti înainte în cel de-al Doilea Război Mondial. Ar fi putut părăsi lagărul, cu sprijinul unor prieteni, printre care şi Emil Cioran, însă nu a vrut să plece fără sora sa.

Benjamine Fondane FOTO Wikipedia

Benjamine Fondane (sursa: Wikipedia)

Benjamin Fondane este un nume relativ necunoscut în România. Recent, la Iaşi, locul de baştină al poetului evreu, a fost pusă în scenă o piesă de teatru biografică, după o lucrare a scriitorului Cătălin Mihuleac. Cine este, însă, Benjamin Fondane şi de ce ar fi acesta un personaj demn de o dramatizare în zilele noastre? Fondane este numele pe care poetul francez şi l-a luat după ce s-a expatriat în Franţa, ţara în care avea să cunoscă succesul literar. Scriitorul ieşean s-a născut în 1898, la Iaşi, într-o familie de comercianţi evrei. Se numea Benjamine Wechslerm după numele tatălui său, originar din Ţinutul Herţei. Mai târziu, în diverse colaborări cu reviste româneşti şi evreieşti, scriitorul semnează sub numele Benjamine Fundoianu, derivat din numele moşiei mamei sale.

Studiază la Facultatea de Drept a Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, iar după absolvire se mută la Bucureşti. În 1923, la doar câţiva ani după absolvirea facultăţii, ieşeanul ia decizia de a emigra în Franţa. Acolo îşi schimbă numele în Benjamine Fondane şi colaborează cu mai multe reviste literare ale vremii. În paralel continuă colaborările cu revistele importante din ţară şi păstrează prietenia cu scriitorii din România. În Franţa, traduce în franceză versuri din creaţia lui Tudor Arghezi, George Bacovia, Ion Vinea şi Ion Minulescu.

Articolul integral îl găsiţi aici.Citiţi şi

Cine sunt anorecticele, femeile care refuză să mănânce

Simona Poclid: „Scrisul este și o formă de spovedanie, de singurătate, tăcere și libertate”

Poveste cu Cioran pentru prințese


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro