Un film de Oscar şi o scrisoare de la Coppola

12 November 2013

Primul film în care am văzut-o pe Alexandra Maria Lara a fost Der Untergang (Downfall, în engleză, în română tradus Ultimele zile ale lui Hitler), în rolul Traudl Junge, ultima secretară personală a lui Hitler. În 2004, Downfall a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. Interpretarea ei a făcut-o celebră în lumea filmului şi i-a adus şi o scrisoare din partea regizorului Francis Ford Coppola şi un rol principal în filmul Youth without Youth (Tinereţe fără Tinereţe), alături de Tim Roth.

A jucat, printre altele, în The Reader (cu Ralph Fiennes, Kate Winslet), The City of Your Final Destination (în regia lui James Ivory, cu Anthony Hopkins) şi, recent, în Rush, filmul lui Ron Howard.

Numele ei real este Alexandra Plătăreanu şi este născută în Bucureşti, tatăl ei fiind actorul Valentin Plătăreanu. La vârsta de 16 ani, şi-a schimbat numele pentru a fi mai uşor de reţinut (şi de pronunţat pentru străini). Când avea patru ani, părinţii ei au plecat din România şi s-au refugiat în Germania, cu gândul de a ajunge în Canada. Tatăl ei era în acea perioadă şi director adjunct la Teatrul  Naţional din Bucureşti, însă, după ani, a mărturisit într-un interviu că a renunţat la teatru exact atunci când se afla în punctul culminant al carierei, fiindcă şi-a dorit pentru Alexandra o altă viaţă.

Ajutaţi de o prietenă de familie, cei trei au locuit în Freiburg in Breisgau, Baden-Württemberg, apoi s-au mutat în Berlin. Au renunţat la gândul de a traversa oceanul, deoarece erau mulţi emigranţi şi, în acel an, nu se mai primeau cereri pentru Canada. Alexandra a absolvit în Berlin un liceu francez (pe lângă română, vorbeşte fluent germană, engleză şi franceză), apoi s-a înscris la şcoala de teatru Schauspielschule Charlottenburg, al cărei cofondator este tatăl ei. A învăţat actorie de la tatăl ei şi succesul ei ca actriţă se bazează, pe lângă talent, pe muncă multă şi disciplină nemţească.

În 2007, a jucat o jurnalistă în filmul Control, rol care a condus-o şi spre cel care avea să-i devină soţ doi ani mai târziu, actorul britanic Sam Riley. Chiar dacă, probabil, nu are prea mari talente de şoferiţă (am citit că a încercat de trei ori să-şi ia permisul de conducere şi tot de atâtea ori a eşuat), Alexandra are stil şi a învăţat destul de repede şi cât se poate de bine ce roluri îi sunt destinate.


Traudl Junge în Der Untergang


Cu Tim Roth şi Francis Ford Coppola


Cu soţul ei, Sam Riley

Astăzi, Alexandra Maria Lara împlineşte 35 de ani.Citiţi şi

Cât de departe ai merge pentru a păstra un secret?

Lux, calm și voluptate, în așteptarea haosului – Sundown

Aceste fete minunate: Alina Grigore și filmul ei “Crai nou”, selectat în competiția oficială la San Sebastian

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro