Viața ca o odisee marină de 41 de zile – Adrift

30 July 2018

Mădălina DumitracheDacă simți că ai sufletul romantic sau te simți pur și simplu tânăr, poți opta pentru ceea ce americanii promovează sub titlul de Adrift, A true story of survival. Publicul se va lăsa cu siguranță sedus de povestea unor tineri surprinși de un (catastrofal) uragan, într-o adevărată lecție despre forța iubirii și a dârzeniei. Cu Shailene Woodley și Sam Claflin, doi fermecători actori, obișnuiți cu producțiile pentru adolescenți, în rolurile principale, drama romantică Adrift este inspirată din experiența adevărată trăită de un cuplu aventurier. Această versiune adolescentină a puternicului thriller/survival All Is Lost, cu Robert Redford, îi oferă șansa tinerei Shailene Woodley de a-și pune în valoare talentul actoricesc, într-o prestație eficientă, calibrată pentru orice vârstă a spectatorului. Fermecătoarea artistă portretizează (la feminin) instinctul supraviețuirii.

1- Adrift

Așadar, navigatori împătimiți, cei doi îndrăgostiți – Tami Oldham și Richard Sharp – își doreau  să traverseze Pacificul într-o barcă, dar nu și-au imaginat vreodată că vor ajunge direct în mijlocul unuia dintre cele mai catastrofale uragane din istorie (Raymond din 1983). După trecerea furtunii, Tami se trezește într-o ambarcațiune complet distrusă, iar pe Richard îl găsește grav rănit. În derivă, fără speranță, nu are decât un singur aliat – propriile puteri și dorința de a-l salva pe cel pe care îl iubea. Ca și în cazul peliculei semnate de J.C. Chandor, istorioara evocă naufragiul unui iaht în imensitatea unui ocean, o lecție despre supraviețuire. De această dată, figura virilă, brăzdată de riduri, a ex-starului anilor ’60 a fost înlocuită de chipurile surâzătoare ale celor doi tineri actori: Shailene Woodley (The Descendants, Divergent) și Sam Claflin (Hunger Games și Me Before You). Cu toate că materialele video promoționale ale filmului promit „flori albastre”, spectatorii temerari, din sală, vor avea surpriza de a regăsi calvarul tinerilor însetați și pârjoliți de soarele care învăpăiază deșertul oceanic.

2- Adrift

Această adaptare după povestea autobiografică a lui Tami Ashcraft, adevărata supraviețuitoare a dramei marine epice, care s-a derulat în anii ’80, pregătește publicul pentru tragedia care se-ntrezărește chiar și printre pasajele idilice. Romanța plină de duioșie fusese menită să mai amelioreze deriva de mai bine de o lună (41 de zile). Ca de obicei, binele și răul încing motorul romantic și evocă o întâlnire în Tahiti (cu câteva luni înaintea dezastrului), o cerere în căsătorie și astfel, suflul romanțios face suportabilă povestea. E cunoscut faptul că oamenii de cinema care turnează pentru un survival trebuie să aibă calități aparte: să suporte condiții dificile de muncă. Nimic mai potrivit pentru actrița din rolul principal – Shailene Woodley arborează un aer natural chiar și atunci când ilustrează activități care nu țin deloc de canoanele feminine în tendință. Uimitoarea jună exprimă o variată gamă de emoții și face credibile situațiile-limită descrise în scenariul-adaptare. Implicarea fizică a tinerei interprete a conferit realism psihologic personajului de pe ecran. Sensibiltatea actriței rimează perfect cu dorința estetică a realizatorului Baltasar Kormákur și așa se naște o puternică odisee marină, un spectacol ad-hoc pentru debutul vacanțelor estivale ale tinerilor care se pregătesc să ia cu asalt plajele însorite.

3- Adrift

Desigur, adulții ar putea să ofteze după fibra socială din The Perfect Storm de Wolfgang Petersen sau, uimiți, ar putea admira radicalitatea filosofică din All Is Lost (firește, orice etapă a vieții are opțiunile sale estetice). Fluiditatea vizuală care traversează pelicula întregește decupajul din montaj. După trezirea lui Tami, narațiunea devine un du-te-vino între trecut și prezent. Suita de flashbackuri e o tentativă de a face mai suportabil șocul. Kormákur nu se ferește să prezinte planuri de tip carte poștală (Tami în apa de un albastru eclatant, cuplul aflat pe o insulă pustie ș.a.m.d.) în vreme ce personajul nu are nicio șansă de a scăpa de furia naturii. Se simte pofta nestăvilită a realizatorului pentru performanța tehnică, iconică sau sportivă. În permanență, se simte vectorul vizibilității (exces de panoramări), ca o nevoie de veridicitate până la twistul final. Pentru ochiul spectatorului modern, obișnuit cu imaginile sintetizate, filmul oferă un imens decor tangibil. Cu un buget de 35 de milioane de dolari, realizatorul islandez a oferit o peliculă sub standardele hollywoodiene, dar animată de sensul decupajului și al montajului clar.

4 - Adrift

Reușita deplină a acestei pelicule o reprezintă evoluția tinerei Shailene Woodley. De la The Descendants la Big Little Lies, trecând prin White Bird, actrița a demonstrat talentul său incontestabil, forța de-a trece ecranul, emoționând prin naturalețe și farmec nedisimulat. Ca și în cazul hitului verii anului 2016, Sam Claflin formează jumătatea perfectă pentru eroină și sporește farmecul poveștii din Adrift. Întotdeauna destinele extraordinare vor deschide ochii spectatorilor asupra nebuiei vieții și îi vor face mai atenți la bucuriile simple. După astfel de lecții, gustul vieții cotidiene poate fi savurat și printre lacrimi.

5 - Adrift

Regia: Baltasar Kormákur

Scenariul: Aaron Kandell, Jordan Kandell, David Branson Smith, adaptare după romanul Red Sky in Mourning: The True Story of Love, Loss, and Survival at Sea de Tami Oldham Ashcraft, Susea McGearhart

Imaginea: Robert Richardson

Decorurile: Heimir Sverrisson

Montajul: John Gilbert

Muzica: Volker Bertelmann

Distribuția:

Shailene Woodley  – Tami Oldham

Sam Claflin  – Richard Sharp

Grace Palmer – Deb

Jeffrey Thomas – Peter

Elizabeth Hawthorne – Christine

Durata: 1h36 min

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Acel sentiment exclusivist numit dragoste – The Last Letter From Your Lover

„Alege-mă!” – Endings, Beginnings

Aparențe și dualități – The Mirror Has Two Faces

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro