Viaţa fără plastic

2 July 2017

Ce minune a reprezentat invenția asta în viața omului când a apărut, cu câtă căldură a fost primită și cum nu ne-am mai despărțit de atunci de ea! Și, mai mult decât atât, vorba reporterițelor de televiziune, îi obligăm și pe urmașii noștri să trăiască cum or putea, sufocați de ea la propriu… De plastic e vorba! De plasticul fără de care nici nu ne mai putem imagina cum ar fi viața, de plasticul care îmbolnăvește și omul, și mediul, și care e incredibil de longeviv. Așa că întreb: ne trezim și noi, oare? Chiar nu putem trăi fără plastic? Mai gândește-te și pentru început vezi dacă poți începe o viață fără acest produs subversiv cu vreuna din sugestiile de mai jos. Cât poate să fie de greu? 🙂

1. Renunţă la apa îmbuteliată în pet-uri

Multe branduri de apă îmbuteliată nici măcar nu oferă apă minerală, ci, cel mult, doar apă filtrată. Aţi observat că pe unele etichete scrie „apă de izvor” sau „apă de masă” și nu „apă minerală” – care, la rândul ei, poate fi plată sau carbogazoasă? În plus, studiile recente au arătat că multe dintre aceste ape îmbuteliate în recipiente de plastic sunt pline de impurităţi şi substanţe care, în mod normal, nu au ce căuta în alimentaţia noastră. Există recipiente reutilizabile din inox sau sticlă care nu eliberează substanțe toxice în lichidele pe care le conţin. Dacă tot cumperi apă, că nu te încrezi în cea de la robinet, măcar ia-o în sticle de sticlă. Sau folosește filtrele. Sunt și ele o soluție, chiar dacă unele componente sunt din… plastic. Măcar așa consumi mai puțin plastic. Și, când este posibil, alege sucurile, băuturile alcoolice, laptele şi alte alimente în stare lichidă ambalate tot în recipiente de sticlă.

2. Foloseşte sacoşe reutilizabile

Din hârtie, din pânză sau din materiale reciclabile, aceste sacoşe ocupă puţin loc şi le poți avea în permanenţă cu tine când mergi la cumpărături. Astfel, nu va mai fi nevoie să cumperi mereu pungi de plastic, a căror utilitate este limitată, dar care poluează nelimitat mediul… În supermarketuri, dar și la piață, totul este livrat în pungi și pungulițe, de care, când ajungi acasă, nu mai ai nevoie și le arunci la coșul de gunoi menajer. Nicio șansă deci să ajungă unde trebuie și nu în mediu…

3. Refuză obiectele din plastic care nu sunt neapărat necesare

Chiar nu poți fără paiele şi capacele de plastic pentru cafeaua/sucul pe care le cumperi din mers în recipiente de hârtie/carton, fără îngheţata în vase şi cu linguriţă de plastic? Cea în con de napolitană e delicioasă și nu îngrașă! 🙂

4. Cumpără pâine proaspătă de la micii brutari artizani

Aceasta nu este ambalată decât cel mult în hârtie. Sau te duci la cumpărături cu săculețul tău de pânză. Pâinea de la supermarketuri, feliată sau nu, este ambalată în plastic şi are un termen de garanţie mai mare – ceea ce implică şi prezenţa conservanţilor şi a altor substanţe pe care nu vrei să i le dai ficatului tău. Mănânci mai sănătos, salvezi și planeta. 🙂

fara plastic

5. Renunţă la alimentele congelate/semipreparate

Aproape toate aceste alimente sunt ambalate în plastic. Alege alimentele care se vând vrac şi care pot fi ambalate în pungi de hârtie.

6. Nu ocoli micii producători şi magazinele lor

Drumul produselor (mai proaspete și mai sănătoase) până la noi este mult mai scurt şi mai puţin costisitor. De asemenea, sunt şanse mai mari să se fi consumat pe parcurs (chiar dacă noi nu vedem asta) mult mai puţin plastic decât în cazul marilor lanţuri de magazine.

7. Fă curăţenie fără plastic

Este posibil. Eu, una, am cam dat ochii peste cap, neîncrezătoare, când am văzut că fiica mea folosește doar un amestec de apă cu oțet pentru curățenie în toată casa, adică și baia, și bucătăria, acolo unde eu am 15 sticle de plastic cu diverși detergenți și dezinfectanți. Dar da, funcționează perfect și totul strălucește, doar cu aceste combinaţii de apă și oţet ori cu bicarbonat de sodiu. Sunt ecologice şi curăţă foarte bine. În loc de detergent de vase lichid, foloseşte-l pe cel pudră, în ambalaj de carton. Evită folosirea bureţilor din plastic (există şi naturali), ia-ți mănuși de menaj din cauciul natural (sunt mai scumpe, dar și mai durabile), și lavete din bumbac.

8. Îngrijeşte-te fără plastic

O parte dintre produsele de îngrijire personală au în componenţa lor (nu doar ambalajele) plastic. Citeşte cu grijă eticheta. Alegând produse naturale, din nou, ai grijă de sănătatea ta, dar şi de cea a mediului înconjurător. Foloseşte săpun solid (vine ambalat în cutiuţe de carton) şi nu lichid. Optează pentru produse cosmetice (acolo unde se poate) ambalate în carton, stică, metal – în general, aceste recipiente pot fi refolosite. Foloseşte henna în loc de vopseaua tradiţională. Foloseşte bicarbonatul de sodiu pe post de deodorant (este excelent împotriva transpiraţiei abundente sau urât mirositoare). De asemenea, poate fi folosit şi pentru albirea dinţilor. Foloseşte aparate de ras care nu sunt de unică întrebuinţare (în general, optează pentru obiecte a căror viaţă este mai lungă decât o singură utilizare). Cumpără hârtie igienică neambalată în plastic. Alege produse de igienă intimă feminină care nu au în componenţă plastic.

9. Bucătărie fără plastic

Fără să fim absurzi, acolo unde se poate, evită instrumentele din plastic (de la tacâmuri, pahare, castroane, farfurii etc, până la anumite tipuri de roboţi de bucătărie – există din inox). Păstrează mâncarea la rece în recipiente de sticlă. Nu folosi pungulițe de plastic pentru alimente.

10. Repară, nu cumpăra altele noi

O fi mai simplu să arunci decât să repari, dar nu proceda aşa! Părinţii noştri obişnuia să repare diverse lucruri în loc să le arunce la primul semn de funcţionare defectuoasă. Noi de ce nu am proceda la fel? Aruncăm și pentru că nu cumpărăm lucruri de calitate, durabile… ne scumpim la tărâțe chiar când e vorba de sănătatea noastră, cam așa facem.

11. Ai un animal de companie? Foarte bine, şi viaţa lui poate fi ferită de plastic. Pentru că există litiere, jucării, vase din lemn/metal ori hrană ambalată în hârtie/vase din sticlă.

12. Şi în călătorii poţi scăpa de plastic, dacă nu uiţi să-ți iei cu tine propriile accesorii reutilizabile.

13. Nu te îmbrăca în plastic

Deşi e folosit la scară largă şi în diferite procentaje în foarte multe dintre materialele din care este făcută îmbrăcămintea noastră, totuşi ai de unde alege haine care să nu aibă în componenţa lor deloc fibre de plastic. Caută fibrele naturale şi, acolo unde este posibil, înlocuieşte plasticul cu cauciucul natural.

14. Petreceri, sărbători, cadouri – toate pot fi fără plastic: veselă reutilizabilă, brad de Crăciun natural (există pepiniere de brazi, nu vă faceți probleme de conștiință inutile), cadouri ambalate în hârtie reciclabilă etc.

15. Dacă încă nu poţi face mai nimic dintre cele de mai sus, măcar aruncă resturile de plastic la containerele speciale dedicate colectării lor, întoarce plasticul în fabrici pentru a fi reciclat. Și nu uita că cei mai periculoşi compuşi – Policlorura de vinil (PVC), Polistirenul (PS) şi Policarbonatul (PC) creează o largă serie de probleme mediului înconjurător, dar și sănătății noastre.

#plasticisniotfantasticCitiţi şi

Al optulea continent – slovaca Lenka Petráková câștigă premiul cel mare pentru prototipul unei stații care îndepărtează plasticul din ocean

Cuvintele frumoase pot „remodela” ADN-ul

Toată lumea vrea mere RedLove

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. o femeie / 6 July 2017 12:10

  mersul la piata duce la reducerea plasticului adus acasa. Cumpar produse primare si gatesc eu de la zero,am sacosele de panza pregatite, cateva recipiente pt branza, carne, lapte etc. si de atunci cosul de gunoi imi e aproape gol.

  0
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro