Un feminist la Vatican

2 May 2015

Să dai vina pe femei pentru declinul familiei este la fel de caraghios ca răspunsul lui Adam, prins plescăind din fructul oprit – ”Ea mi l-a dat”. A spus-o Papa Francisc, în fața a peste 20.000 de credincioși, adunați, miercurea trecută, în Piața San Pietro. În cel mai feminist discurs rostit vreodată la Vatican, Suveranul Pontif a pledat pentru egalitatea de șanse, calificând drept ”scandaloasă” disparitatea veniturilor, la o muncă egală.

Mai important, însă, Papa a spulberat un întreg eșafodaj de clișee patriarhale, pe care s-a sprijinit, timp de secole, teoria ”inferiorității feminine”. Și a aruncat în ridicol arhetipul biblic cel mai invocat pentru justificarea discriminării de gen.

Yasuo Kuniyoshi

Yasuo Kuniyoshi

Timp de secole, oamenii Bisericii au promovat ideea că femeile au fost create pentru un rol subaltern și că bărbații au dreptul genetic să le conducă. Genetic de la ”Geneză”. Acum, Papa Francisc rectifică: facerea Evei din coasta lui Adam vorbește despre cosubstanțialitate, nicidecum despre subordonare. Iar episodul păcatului originar nu prea demonstrează că primul bărbat ar fi avut calități de leader. Un leader își asumă responsabilitatea, nu dă vina pe alții pentru greșelile lui. Adam face figură de pămpălău influențabil și fricos. ”Brutta figura” – cum s-a exprimat, în italiană, Suveranul Pontif.

Poate că nu este doar o coincidență că această revelație vine de la un Papă argentinian, iubitor declarat al tangoului. Dar, despre asta, poate, altă dată…



Citiţi şi

 Singurul 1 Mai de care îmi amintesc

Crăciunul ești tu

(In memoriam) Jeanne Moreau

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Constantin Milea Sandu / 3 May 2015 10:21

    “Ştim ceea ce suntem numai atunci când ştim unde suntem şi nu atunci când ştim împortiva cui suntem”, ne spune Samuel Huntington în Ciocnirea civilizatiilor.
    Eu spun că noi ştim că suntem oameni solari din biserica Dumnezeului celui Viu, pe linie creştină suntem descendenţi din Cristos-copil, iar pe linie precreştină din Zeii Cei Mari de la Dunăre şi din cei zece regii ai Atlanţilor din Carpaţi. Noi suntem fii luminii din templul solar al Mamei celor Vii, al treilea eon din Ogdoadă, Eonul-Limită-Cruce, din Templul Dragostei, al Meditaţiei, al Contemplării şi al Eliberării (TDMCE) Un templu mult visat de C. Brâncuşi şi nerealizat nici azi. Mama noastră e Diana Sancta Potentisima.
    Ciocnirea dintre cele zece civilizaţii şi două culturi noi o vedem ca pe un proces integrator în care civilizaţia Atlanţilor din Carpaţi poate uni cele zece civilizaţii şi două culturi într-una singură: Civilizaţia Iubirii care există dinaintea Facerii Lumii. Cele trei Civilizaţia glogală va fi salvată de cele trei Diane: Diana Sancta Potentisima, Diamna Artemis Bendis şi Diana-Luna-Hecate. Cu aceasta din urmă avem însă mari necazuri.
    Pe linie creştină, da, se poate spune că lumea e condusă de Dumnezeu, dar nu de Dumnezeul evreilor, care l-au omorât pe Isus! Or, asta implică o relaţie majoră a hasidismului cu isihasmul românesc, a cărui fondatori au fost Paisie Velicicovschi şi Vasile cel Mare de la Poiana Mărului, şi o implicaţie enormă în mistica Tronului românesc.
    Aici e secretul naşterii lui Cristos-copil, Fiul lui Dumnezeu şi mistica Tronului. Şi originea Maicii Domnului. Cum să spui că iudaismul e religia Tatălui, cînd toţi creştinii se roagă spunînd „Tatăl nostru care eşti în ceruri“? Nu există fiul fără tată, de obâşie cerească. Şi nici fiică fără mamă, de obârşie cerească. Nu poţi să spui că ai mamă, dar că nu ai început. Sau că ai tată, dar nu-l recunoşti.
    Aşa că, fiecare cu Isusul său şi cu Maica lui. Nu mergem pe aceiaşi linie, şi în nici un caz pe “linii prestabilite”. Al nostru e Cristos-copil. Şi a noastră e Maica Domnului, pe numele ei adevărat Diana Sancta Potentisima, Sfânta Mamă a lui Dumnezeu, Mama celor Vii, al treilea eon din Ogdoadă, regina coeli, stea mântuitoare care mijloceşte în folosul umanităţii, şi care ne iubeşte pe toţi cu Iubirea care există dinaintea Facerii Lumii. http://confluente.ro/constantin_milea_sandu_1429268924.html

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro