Alertă alimentară!

9 July 2018

„În seara zilei de 05.07.2017, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a primit notificări din partea a două firme care comercializează produse ale companiei Greenyard, despre decizia companiei producătoare de a retrage toate produsele aflate la comercializare pe piaţa europeană, inclusiv de pe piaţa României. În ţara noastră, produsele congelate aparţinând companiei Greenyard au fost retrase de la raft. Retragerea produselor s-a făcut preventiv, pe baza principiului precauţiei”, se arată într-un comunicat al ANSVSA remis vineri Agerpres. Asta după ce în 29 iunie 2018, Oficiul pentru siguranţa alimentară din Ungaria a interzis comercializarea tuturor legumelor congelate şi a produselor congelate mixte produse de fabrica afectată în perioada august 2016 – iunie 2018, solicitând retragerea lor imediată şi aducerea produselor în fabrică, pentru a se reduce riscul infectării. Fabrica din Ungaria, precizează Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară, este supusă investigațiilor privind identificarea punctelor de contaminare cu bacteria Listeria Monocytogenes, prezentă încă din 2016 în analizele microbiologice.

Cu alte cuvinte, suntem extrem de vulnerabili. Tot ceea ce vine din străinătate e pasibil de a purta germenii unor boli periculoase, iar măsurile se iau după ce au loc tragedii. Nouă oameni au decedat în urma infecției cu Listeria, ne alertează policehour.co.uk, publicând lista neagră a celor 49 de produse retrase și a lanțurilor de magazine în care au fost comercializate, mai ales în Marea Britanie (Tesco, Aldi, Waitrose, Iceland, Lidl, Aldi ).

img_4063-1

Sursă foto: https://policehour.co.uk/

Despre această bacterie care provoacă listerioza, o boală care afectează în principal femeile gravide, nou-născuții, persoanele peste 65 de ani și cele cu sistem imunitar scăzut, trebuie să știm că necesită spitalizare și, în cazurile grave, poate duce la moartea unuia din cinci bolnavi.

Doctor Elena Ucenic, ginecolog (click!), atrage atenția asupra faptului că femeile gravide afectate de această infecție pot ajunge la avort spontan, nașteri premature sau nașterea unui făt mort, astfel încât testele din timpul sarcinii sunt absolut obligatorii în depistarea la timp a listeriozei.  „Toți ar trebui să reacționăm! Și Colegiul Medicilor, și Societatea Română de Obstetrică și Ginecologie, având în vedere riscurile serioase pentru gravide! Să învățam să apreciem și să susținem producătorii locali, să profităm de fiecare eveniment mai mult sau mai puțin fericit și să facem educație.”, spune ea pe pagina de Facebook.

listeria_875px

Sursă foto: https://www.cdc.gov/listeria/

Ce e de făcut în fața acestei situații alarmante?

În primul rând, consultată sursa cea mai importantă: A.N.S.V.S.A ( Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor) pune la dispoziție o rubrică specială, pe care o puteți consulta chiar zilnic, pentru a vă informa în legătură cu produsele care se retrag de pe piață și magazinele în care acestea au fost la vânzare. (LIDL, METRO, MEGA IMAGE, CARREFOUR, PENNY MARKET). Veți descoperi probabil, cu mirare îndreptățită, și alte produse pe care le aveți în lista zilnică de cumpărături.

În al doilea rând, există surse autorizate de informare în legătură cu protejarea în legătură cu achiziționarea și consumarea produselor alimentare, aici link.

În plus, iată câteva din regulile pe care trebuie să le respectăm zilnic, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Igiena personală și a spațiului:

– Spălați-vă mâinile înainte de a atinge alimentele și chiar în timpul preparării acestora.

– Spălați-vă pe mâini după ce mergeți la toaletă.

– Spălați și dezinfectați toate ustensilele și echipamentele pe care le folosiți la prepararea alimentelor.

– Protejați bucătăria și alimentele de insecte, paraziți și animale.

Microorganisme periculoase pentru sănătate sunt răspândite în sol, apă, animale, iar multe dintre acestea se găsesc inclusiv pe oameni. Ele se află pe mâinile și hainele dumneavoastră, dar și pe ustensilele de bucătărie. La cel mai mic contact al acestora cu alimentele, pot fi transferate asupra hranei, provocând un număr mare de afecțiuni.

Separați alimentele crude de cele preparate:

– Separați carnea crudă și fructele de mare de restul alimentelor.

– Utilizați echipamente și ustensile separate pentru alimentele crude.

– Depozitați alimentele în recipiente diferite, astfel încât să evitați contactul între alimentele crude și cele gătite.

Alimentele crude, în special carnea și fructele de mare, pot conține microorganisme periculoase care se pot transfera foarte ușor asupra altor alimente în timpul depozitării și preparării.

Preparați cu atenție:

– Preparați bine alimentele, în special carnea, ouăle și fructele de mare.

– Lăsați preparate ca supele și tocănițele să fiarbă, pentru a vă asigura că au ajuns la temperaturi de cel puțin 70°C. Pentru carne, asigurați-vă că sucul este clar, nu roz. E recomandat să utilizați un termometru.

– Reîncălziți bine preparatele.

Studiile au demonstrat faptul că prepararea corectă a alimentelor ucide aproape toate microorganismele periculoase. În plus, aducerea hranei la o temperatură de cel puțin 70°C garantează siguranța acesteia pentru consum.

Păstrați mâncarea la temperaturi sigure:

– Nu lăsați alimentele preparate la temperatura camerei mai mult de două ore.

– Puneți în frigider imediat toate alimentele preparate și cele perisabile (de preferat sub temperatura de 5°C).

– Păstrați alimentele calde (peste temperatura de 60°C) înainte de servire.

– Nu depozitați în frigider alimentele pentru o perioadă prea mare de timp.

– Nu dezghețați alimentele înghețate la temperatura camerei.

Depozitarea alimentelor la temperaturi scăzute încetinește sau chiar stopează multiplicarea microorganismelor.

Folosiți apă din surse sigure și alimente proaspete:

– Utilizați apă sigură sau tratați-o pentru a deveni sigură.

– Selectați alimente proaspete și sănătoase.

– Alegeți alimente procesate pentru siguranță (ex: laptele pasteurizat)

– Spălați fructele și legumele, mai ales dacă le consumați crude.

– Nu consumați alimente după data acestora de expirare.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

Băieții răi din manuale – It Ends with Us

Produse de machiaj de vară care oferă o acoperire strălucitoare și ușoară

GaZetta Medicală – Platforma educațională online dedicată Chirurgiei Plastice

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro