Fundația Alexandrion anunță laureații celei de-a XI-a ediții a Galei Premiilor Constantin Brâncoveanu

15 November 2024

Fundația Alexandrion a dezvăluit laureații celei de-a unsprezecea ediții a Galei Premiilor Constantin Brâncoveanu, eveniment desfășurat la Hotelul Alexandrion Experience din Sinaia. Gala, lansată în România în 2014 și extinsă la nivel internațional celebrează anual oameni care s-au remarcat prin realizări deosebite sau cariere excepționale în diverse domenii. Evenimentul este inspirat de moștenirea domnitorului Constantin Brâncoveanu, promotor al artei și culturii în Țara Românească și reflectă armonia dintre tradiție, identitate și modernitate. Ceremonia de decernare a premiilor va fi difuzată pe 16 noiembrie, la ora 22:00, pe Digi24 TV.

Dr. Nawaf Salameh, Preşedinte Fondator Nawaf Salameh Family Office a spus: “Fundația Alexandrion şi-a propus încă de la prima ediţie a Galei Premiilor Constantin Brâncoveanu să promoveze valorile care definesc o societate frumoasă şi dezvoltată: cunoaşterea, creativitatea, inovaţia, emoţia, dar și implicarea în cauzele umanitare. Este o onoare să organizăm an de an acest eveniment care aduce un omagiu bogatei moșteniri culturale pe care ne-a lăsat-o domnitorul Constantin Brâncoveanu, care a fost un adevărat patron al artelor și un campion al educației. Moștenirea sa ne amintește de impactul profund pe care cultura, ştiinta și căutarea cunoașterii îl pot avea asupra societății. Pe măsură ce navigăm provocările lumii contemporane, aceste valori sunt cele care ne vor ghida pe noi şi pe urmaşii noştri către un viitor mai bun. Împreună ne putem asigura că acestea rămân repere cheie pentru societatea noastră şi pentru cei care ne vor urma.”

Fundaţia Alexandrion a acordat premii în 8 domenii: “ştiinţă, tehnologie şi inovaţie”, “istorie”, “film”, “arhitectură”, “arte vizuale”, “muzică”, “teatru” şi “istoria artei”.

Laureații celei de-a XI-a ediţii a Galei Premiilor Constantin Brâncoveanu 2024 sunt:

  • Categoria ştiinţă, tehnologie şi inovaţie: Dorel Banabic – Premiul pentru promovarea internațională a contribuțiilor românești în ştiință, tehnologie și inovație.
  • Categoria istorie: Mircea-Gheorghe Abrudan – Premiul pentru volumul „Mitropolitul Andrei Șaguna. O biografie culturală”

  • Categoria film: Dorina Lazăr – Premiul pentru întreaga carieră
  • Categoria arhitectură: Dan Marin – Premiul pentru realizarea proiectului Casa S, zona Domenii, București, proiectată și realizată în perioada 2020 – 2024
  • Categoria arte vizuale: Constantin Flondor – Premiul pentru cariera de excepție în Arte Vizuale.
  • Categoria muzică: Corul Madrigal – Premiul pentru excelență artistică

  • Categoria teatru: Oana Pellea – Premiul pentru Opera Omnia în Teatru, pentru performanțele excepționale în spectacolele „Evadarea tăcută” (Teatrul Național București), „Callas” (Opera Națională București) și „Scaunele” (Teatrul Național Luxemburg).

  • Categoria istoria artei: Magda Cârneci – Premiul pentru cariera de excepție

Ca în fiecare an, Fundația Alexandrion a oferit și un premiu special unei personalități care s-a remarcat prin contribuția sa în sfera umanitară. În 2024, distincția a fost acordată Preafericitului Bartholomeos I, Arhiepiscop al Constantinopolului/Noii Rome și Patriarh Ecumenic, pentru eforturile sale de promovare a păcii și dialogului.

Juriul a fost prezidat de Prof. Univ. Dr. Daniel David – psiholog, Rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, membru corespondent al Academiei Române, (Preşedinte) și Ștefan Râmniceanu – pictor, sculptor, poet, cineast (Vicepresedinte & Jurat arte plastice şi istoria artei) şi a fost format din Prof. Univ. Dr. Ludmila Patlanjoglu – teatrolog, istoric și critic de teatru (Jurat teatru); Magda Mihăilescu – critic de film (Jurat film); Sorina Goia – muzicolog (Jurat muzică); Prof. Univ. Dr. Marian Moiceanu -arhitect şi Rector al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (Jurat arhitectură); Prof. Dr. Constantin Corneanu- istoric și Președintele Consiliului Director al AESGS „Gheorghe I. Brătianu’’ (Jurat istorie).

Ceremonia de decernare a premiilor a inclus şi momente artistice cu tematică muzică românească nemuritoare, susţinute de artiști premiaţi la concursuri de muzică internaţionale, care au concertat pe marile scene ale lumii: soprana Irina Baianț, Global Brand Ambassador Brâncoveanu Vinars, violonistul Alexandru Tomescu, flautistul Cătălin Oprițoiu, tenorul Ovidiu Lazăr, tenorul şi pianistul Marius Deneş, pianistul şi compozitorul Xenti Runceanu, acompaniați de Orchestra Simfonică București, sub bagheta dirijorului Andrei Tudor.

***

Despre Fundația Alexandrion

Fundația Alexandrion a fost înființată ca urmare a numeroaselor activități sociale desfășurate de companiile din cadrul Alexandrion Group. Sub umbrela Fundației Alexandrion se derulează proiecte de peste 20 de ani. Fundaţia susține activ cultura din 2014, prin intermediul Premiilor Constantin Brâncoveanu și onorează excelența prin intermediul premiilor Constantin Brâncoveanu Diaspora și Constantin Brâncoveanu Internațional Awards. Prin premiile Matei Brâncoveanu, Fundația Alexandrion recunoaște potențialul de dezvoltare al tinerilor, pentru cercetare și realizări excepționale în domeniul lor de activitate. De-a lungul timpului, Fundația și-a pus amprenta și în susținerea performanțelor sportului românesc.



Citiţi şi

România eternă și deloc fascinantă. Cum se încheie războiul proștilor cu lumea

Zavaidoc: iubire și muzică în anul 1923. Un roman insolit, semnat de Doina Ruști

Înduioșătoarea poveste a lui Diego

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro