Am greșit față de voi, generație Facebook!

18 November 2014

Dragoș StancuDupă 25 de ani de la schimbarea regimului, comunismul primeste o lovitură și pleacă, poate, pe ultimul drum. Ar fi o știre pe care ar fi trebuit să o auzim mult mai devreme, în anii ’90, când toți eram mutilați și oripilați de perioada roșie prin care trecusem. Este o știre care surprinde astăzi, când mulți dintre români își castraseră sufletul și deja făceau planuri despre cum să îngroașe lungul șir al exilaților.

Este în tonul schimbării profunde a societății, pe care mai mult sau mai puțin o acceptăm, este meritul generației ’85-’95, neatinși de comunism, expuși (cu forța) la informație, a celor care nu iau bacul, care se îmbracă fistichiu, ascultă muzică de neînțeles și care este, de multe ori, privită cu superioritate.

Ei, cu Facebook-ul lor, cu tabletele și telefonele lor, cu selfiuri și statusuri, cu poze și cu filmulețe. Se spune ca este revoluția Facebook, aș spune ca este revoluția generației Facebook.

Tot acum dispare de pe scena o altă generație, pășim în sală și vom asista din ce în ce mai mult la cum voi preluați societatea, cu superficialitate pozitivă, cu biciclete și eșarfe, dezlănțuiți în toată lumea. Suntem noi, generația cu cheia de gât, ce încă vă mai privim superior, ce încercăm să vă învățam supraviețuirea, diplomația dualistă și arta complicității. Ne-am lăudat cu puterea noastră de adaptare, de muncă tâmpită peste program, cu lipsurile copilariei noastre și mai ales cu toate frustrările noastre transformate în calități. Am greșit față de voi.

Să ne iertați că am tăcut complice sistemului, că nu l-am schimbat și am preferat să ne adaptăm lui în așa fel încât să furăm partea noastră de șpagă. Pentru că generația noatră a inventat – ”dacă nu curge, pică”, ”mă ajuți să te ajut”, ”haideți să rezolvăm cumva”, ”hai să ne înțelegem”! Pentru că noi am inventat copierea în masă la Bac. Pentru că mulți dintre noi ne-am mutilat sufletul și am facut compromisuri la orice nivel – de la femeia care face curat și duce acasă o sticlă cu detergent pe săptămână, la șoferul care trebuie să te ciupească la carburant, la directorul care are salariu de mii de euro, dar decontează fals cheltuieli infime până la prim ministrul care a furat, a mințit, a plagiat, a jignit și ar fi scapat nepedepsit dacă nu erați voi.

Pentru că, statistic, 90% dintre noi am fi mințit, am fi furat, am fi plagit și am fi jignit, dacă eram în locul lui.

Generația noastră a uitat intelectualii și vă lasă moștenire o societate plină de ”vedete” – curve și interlopi.

MITING - ALEGERI PREZIDENTIALE - TUR II - BUCURESTI

Noi am inventat scuzele impotenței noastre – de la mici neajunsuri până la organizații din umbră parasecrete și superoculte. Noi am perfecționat bârfa, atenția la nimicuri și aruncatul vinei până la un nivel absurd. Într-o lumea ce ne-o doream dreaptă, tot noi am inventat nepotismul.

Poate noi am învățat mai bine, dar nu ne-a folosit la nimic, a trebuit să veniți voi cu exprimarea limitată, cu simțul scrierii atrofiat de prescurări și emoticoane că sa ne arătați calea dreaptă.

Să îi iertați și pe părinții noștri care nici în ziua de astăzi nu au înțeles transformarea ciudată la care au fost supuși decenii întregi și pe care astăzi, pentru că nu știm cum altfel, îi rugăm doar să nu voteze. Dar monstruozitatea societății de astazi nu a fost creată de ei, ei au suferit 50 de ani de comunism să construiască o societate pe care noi am vândut-o la fier vechi sau au donat-o complice străinilor.

Știu că voi aveți valori, că este mai important să vă placă slujba în sine și colegii, că este normal sa fie așa. Știu că vouă vă place să participați și ne-ați arătat acum. Știu că voi aveți lideri și mi-ați arătat că aveți altfel de lideri.

Să vă țină universul așa! Pentru că ne-ați arătat că puteți crede în Dumnezeu fără să îl huliți pe al altora.

Mulți dintre noi nu vom ști să ne bucurăm de reușita voastră, vom persista in societatea voastră, în casele noastre inutil de mari, în mașinile noastre exagerat de puternice, cu ideile noastre – deja retrograde. Să fiți blânzi cu noi!

Vă iubesc!Citiţi şi

Reacție la Macarena (Erika Isac)

Ce ne învață sfinții

Sunt bine, jur!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Majed / 19 November 2014 22:19

  Tehnologia a evoluat din necesitatea de a ne dezvolta. Modelele de dezvoltare virtuala au fost inspirate de realitatea cotidiana. Dezvoltatorii sunt exact din ”generatia cu cheia de gat”. Si le-a iesit tocmai ca au trait o realitate cruda ori mai putin cruda. De la cei ce faci tu refreinta, nu cred ca ne putem astepta la simtul realitatii. Reactia lor a fost tipica unui joc cu “ghilde”, unde se anunta prin chat-ul jocului ca va avea loc o mare batalie si e rost de castigat puncte. Tragic e ca vor sa aplice virtualul in viata reala. Ideea asta le-a fost alimentata. Sunt o masa de manevra mult mai facila pentru marii nostrii ”artizani”. Cine le ofera ”o platforma” mai dezvoltata, ii castiga.Observ doar cum Hydra si-a retras mesagerii din virtual. Acum e liniste. Scopul a fost atins.Cand crezi ca o sa revina?

  Reply
 2. Adi / 19 November 2014 8:30

  Articol slab, de un limbism fantastic la adresa unei generatii denumita “fb”, generatie cu media de varsta 22 de ani. Jurnalist blogger liber hipster si pionier – utc-ist, afla ca afara in strada acum cateva zile au fost…surpriza! Oameni de 30-45 de ani in principal! Ti se pare generatie facebook? Ti se pare ca astia cu bicle, esarfe si tableta lipita cu scoci de mana, au cumva vreo forta sa iasa in strada fara generatia urmatoare? Da, mai ies ai ei, pana la scoala si inapoi, pt ca dupa au de alergat pe strazile din GTA. Asa ca tine-ti limba in gurita aia prin care probabil scandai: “tot inainte! Ceausescu pace!”

  Reply
 3. Gyo / 19 November 2014 3:29

  Generatia cu cheia de gat a avut de suferit enorm, de la anii 80 ai frigului si foamei, care le-a (ne-a..) afectat sanatatea, la anii 90 haotici si de vid de oportunitati, pana la anii 2000 in care s-au trezit muncind “pe plantatie” si facand burn-out-uri pentru a-si putea plati creditele uriase. Majoritatea n-au avut nici libertatea de a se exila, sistemul de vize si restrictii de munca existand bine mersi pana doar acum cativa ani, nici de a face studii in strainatate, prohibitive in vremea studentiei lor. E generatia moderna care n-a primit NIMIC gratis ! Nu e corect sa se vorbeasca asa de aceasta generatie.
  Generatia “cu biciclete si esarfe” datoreaza muuulte din privilegiile pe care le are astazi muncii asidue si talentului generatiei “cu cheia de gat”, datorita careia s-a intrat in UE si NATO. Si care n-a avut nici Erasmusuri, nici drept de munca in Londra, nici mijloace de comunicare gratis, nici avioane ieftine si nici timp de iesit si protestat. Avea altceva de facut: sa-si sacrifice tineretea.
  Acum da, s-a dat stafeta. E timpul sa cladeasca si urmatorii ceva.

  Reply
 4. Alex B. / 18 November 2014 17:48

  Imi pare rau, dar sunt nascut inainte de “’85-’95” (nu cu mult inainte, ce-i drept) si nu ma regasesc in absolut niciunul din pacatele pentru care ‘ceri iertare’ mai sus. Cred ca trebuie sa mergi ceva mai departe in timp pentru identificarea responsabilitatilor. Iar parintii nostri nu “au suferit 50 de ani de comunism să construiască o societate”, ci au suferit degeaba. ‘Societatea’ aia a fost construita de oamenii spalati pe creier ai partidului de-a lungul atator ani, prin frica, minciuna, suspiciune si manevre, si acolo isi au originea toate tarele pe care le mentionezi. Dar nu “noi” am “vandut-o la fier vechi” dupa aia, ci aceiasi politruci care au mostenit puterea de la regimul anterior si au tinut cu dintii de ea atatia ani.

  Reply
 5. OVANA / 18 November 2014 15:24

  Asa este ….FELICITARI !!!

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro