Aminoacizii și rolul lor în sănătatea fizică și psihică

27 April 2021

Stresul și efortul prelungit atât pe plan fizic, cât și psihic ne afectează întregul organism, producând tensiune și probleme de concentrare pe termen scurt și epuizând rezervele energetice, pe termen lung. O dietă echilibrată, cu un aport optim de aminoacizi și alți nutrienți, însoțită de suficientă odihnă, ne ajută să ne refacem rezervele de energie. 

Am stat de vorbă cu Șerban Damian, doctor specializat în nutriție sportivă, și iată ce ne-a spus.

Aminoacizii sunt esențiali în sinteza proteinelor, fiind unitățile din care acestea sunt alcătuite. Ei contribuie inclusiv la prelucrarea în energie a substanțelor pe care le luăm din alimentație. Studiile arată că procesul de sinteză a proteinelor reacționează rapid la disponibilitatea crescută de aminoacizi în primele 30 până la 120 de minute, ulterior diminuându-se, chiar dacă resursa de aminoacizi rămâne disponibilă.

După apă, aminoacizii sunt cele mai răspândite componente din mușchi și alte țesuturi, însă sinteza acestora în organism are loc doar în anumite condiții.

Unul dintre aminoacizii cei mai importanți din organism este L-arginina, a cărui funcție principală este producerea de oxid nitric. Oxidul nitric joacă un rol foarte important ca vasodilatator și, astfel, îmbunătățește circulația sanguină și aportul de oxigen, nutrienți, fluide și hormoni către celule, ceea ce favorizează procesele de vindecare și reparare celulară.

Un alt nutrient cu o contribuție importantă în buna funcționare a organismului este L-carnitina, un compus similar aminoacizilor, care are o contribuție importantă în anumite procese metabolice. Aceasta are un efect pozitiv asupra funcționării creierului și stimularea memoriei, îmbunătățirea gândirii active și reducerea stării de oboseală. Datorită rolului său în metabolizarea grăsimilor, L-carnitina contribuie la arderea grăsimilor, fiind disponibilă inclusiv ca supliment alimentar.

Cu toate că atât L-arginina, cât și acetil L-carnitina sunt produse în mod natural de către organism, în condiții de stres sau efort fizic sau psihic intens, este ideal să le suplimentăm din surse externe. L-carnitina se găsește în special în carnea roșie, iar sursele naturale principale de L-arginină sunt nucile, semințele de floarea soarelui, orezul brun și ovăzul, însă acești doi aminoacizi se regăsesc și în unele băuturi energizante de calitate. Aportul acestora din surse externe este deosebit de important pentru sportivi, însă suplimentele de L-arginină și acetil L-carnitina sunt recomandate tuturor celor care practică activități care implică efort fizic prelungit sau activități care impun concentrare puternică, cum este cazul anumitor activități intelectuale.

***

Îi mulțumim domnului doctor și adăugăm că, mai ales primăvara, o sursă minunată de vitamine pentru toată lumea, nu doar pentru cei mai sportivi dintre noi, este ciorba de urzici, iar înlocuirea laptelui de vacă cu laptele de migdale este băutura ideală pentru cine ține dietă sau trebuie să-și țină sub control nivelul glicemiei.Citiţi şi

Semnale discrete care trădează anxietatea

Vă asumați un timp de calitate în zona de confort?

Idei pentru o zi luminoasă

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro