Azi, acum, îți faci timp!

23 May 2017

Când cercetătorii au început în 1938, în timpul Marii Crize, să monitorizeze sănătatea a 268 de studenți de la Harvard (nicio studentă, pentru că la vremea aceea erau doar băieți), au făcut-o cu speranța că acest studiu va conduce la descoperirea secretului unei vieți lungi, fericite, în bună stare fizică și mintală. Și iată că unul dintre cele mai îndelungate studii făcut vreodată despre viața adulților, aproape 80 de ani, Harvard Study of Adult Development, a descoperit că relațiile și cât de fericiți suntem în ele au o puternică influență asupra sănătății. Spuneți și voi, acum, unde e surpriza? Cine nu s-a gândit măcar o dată că grija față de relațiile tale e tot o formă a grijii față de corpul, sufletul și mintea ta? Dar gândul a zburat, alungat de tot felul de războaie minore, zilnice, pentru un loc sub soare și un strop de fericire în plus. Și asta pentru că cei mai mulți încă n-am aflat că și loc, și fericire, e pentru toată lumea…

Acum, că v-am spus concluzia, ca să aveți încredere că așa e, vă dăm și câteva date.

 • Din cei 268 de studenți în primul an, doar 19 nonagenari mai sunt în viață azi. Printre cei recrutați a fost și președintele John F. Kennedy. Mai târziu, cercetările s-au extins, incluzând și copiii acestora, 1.300 la număr azi, cu vârste între 50 și 60 de ani, pentru a vedea cum le-au influențat experiențele din copilărie sănătatea și îmbătrânirea.
 • În anii ’70, 456 locuitori ai Bostonului au fost incluși într-un alt studiu major. 40 dintr ei sunt încă în viață, iar în urmă cu mai mult de un deceniu, cercetătorii ambelor programe au început să monitorizeze și nevestele celor recrutați… 🙂
 • De-a lungul anilor, cercetătorii au urmărit traiectoria sănătății participanților și viața lor mai pe larg, respectiv reușitele și eșecurile în carieră și căsătorie, iar rezulatele au fost remarcabile lecții nu doar pentru cercetători. Subiecții care au fost cei mai mulțumiți în relațiile lor la vârsta de 50 erau și cei mai sănătoși la 80.
 • Amândouă studiile au ajuns la aceleași concluzii: relațiile apropiate – familie, prieteni, comunitate – , mai mult decât faima ori banii, sunt cele care îi țin fericiți pe oameni. Aceste legături îi protejează de nemulțumirile vieții, le întârzie declinul fizic și mintal, și sunt un factor predictiv de viață lungă și fericită mai bun decât clasa socială, IQ -ul, nivelul de colesterol sau chiar genele.
 • Fericirea maritală, pe unii i-a ajutat să treacă mai ușor peste boli și dureri.
 • Cei singuri au murit mai de timpuriu. Singurătatea ucide, are efectul fumatului sau alcoolismului!
 • Cei care au trăit mai mult într-o stare bună de sănătate au evitat fumatul și băutul în exces.
 • Cei cu sprijin puternic social au suferit mai puțin de deteriorare mintală cu vârsta.
 • Femeile care s-au bucurat de siguranța unei relații erau mai puțin deprimate, mai fericite, aveau o memorie mai bună decât cele care aveau parte de conflicte maritale.
 • Relațiile bune ne protejează nu doar trupul, ci și mintea, creierul, și nu e musai ca ele să fie line tot timpul – mai merge câte o ceartă din când în când!
 • Cum începem să îmbătrânim de cum ne naștem, recomandat e să avem grijă de noi în fiecare etapă a vieții ca și cum am avea nevoie de corpul nostru 100 de ani.
 • Cei șase factori care determină o viață lungă în sănătate pentru un bărbat din primul studiu: activitatea fizică, absența abuzului de alcool și țigări, un mecanism matur pentru a te descurca cu suișurile și coborâșurile vieții, o greutate sănătoasă și o căsnicie fericită. Pentru cei din al doilea studiu, educația e al șaptele factor – un om educat e mai probabil că va renunța la fumat, va fi mai atent la ce mănâncă, va bea cu moderație.
 • Nu este adevărat că personalitatea construită până la 30 de ani nu se schimbă mai apoi. Bărbați care erau epave la 20 sau 25 de ani au devenit octogenari minunați, la fel cum alcoolismul și depresiile majore au transformat în ruine oameni care au pornit în viață ca niște învingători.
 • Când a început primul studiu, nimănui nu-i păsa de empatie ori atașament. Abia din 1972 s-a urmărit rolul acestora în longevitate și calitatea vieții. Și cheia îmbătrânirii în bună stare sunt relațiile, relațiile, relațiile!

cuplu

©Rose Lincoln/Harvard Staff Photographer

E atât de simplu să te izolezi, să te lași prins în muncă și să nu-ți amintești că nu ți-ai mai văzut prietenii ori familia de mult timp. Dar TREBUIE să rupem acest cerc vicios al lipsei de timp. Pentru că ea va deveni la propriu mai puțin timp de trăit… Și sigur aveți toate motivele din lume să trăiți mai mult. Noi doar v-am dat și fundamentul științific. 🙂

Sună un prieten azi, pe mama, pe sora sau fratele tău, dă-le din timpul și inima ta și vei mai adăuga nisip în clepsidră… Promiți? 🙂

 

 Citiţi şi

Couple.ro ar putea fi sfârșitul lui “No Sex and the City”

Să se facă lumină, dar nu oricum!

Pentru cele care judecă amantele

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro