Discreții bulgari și inteligentul lor branding cultural
Am fost la film cu prietenii la un club de cinema de cartier în Valencia, să vedem un film spaniol lansat în noiembrie și care acum se găsește pe platformele de film. Filmul Vasil e povestea unui imigrant bulgar din Valencia, care e om al străzii. Printr-o conjunctură verosimilă, Vasil este invitat de un arhitect pensionar să trăiasca la el în apartament, până își găsește un job și o locuință. E o poveste și despre solidaritate și putința legării de prietenii la adulți.
Vasil bulgarul este prezentat ca străinul excepÈ›ional È™i reprezentant al unui popor despre care nu È™tii nimic. Ce află personajele din film despre Vasil È™i Bulgaria lui natală află È™i spaniolul care vede filmul È™i care, în general, habar n-are de nimic despre Bulgaria sau orice altă È›ară din est. Vasil, pe lângă o minte brilianta – joacă È™ah È™i bridge la nivel profesionist, are mult bun simÈ›, demnitate, discreÈ›ie È™i umanitate. Prin film, spaniolul descoperă cu Bulgaria are un trecut feudal prestigios de luptă cu turcii È™i o exprimare artistică vizuală È™i muzicală a cărei frumuseÈ›e te jenează că n-ai È™tiut de existenÈ›a ei.
Filmul regizat de Avelina Prat a fost co-finanțat și de Centrul bulgar al cinematografiei. Bulgarii au primit cererea de finanțare, cum se face, și și-au dat seama că așa ceva merită finanțat. Că filmul e un vehicul extrem de persuasiv și că povestea bulgarului spusă de film pune poporul bulgar într-o lumină excelentă.
Sunt în jur de 120.000 de bulgari migranți în Spania. Românii sunt 700.000. Toți spaniolii care au văzut și vor vedea filmul Vasil vor gândi despre bulgari în termeni extrem de apreciativi. Statul bulgar prin finanțarea făcută a participat la o acțiune de branding cultural inteligentă care îi ajută pe migranții bulgari.
Am ieÈ™it de la film, prietenii mei gata îndrăgostiÈ›i de bulgari – s-au organizat în efuziune planuri de excursii în Bulgaria, m-au asaltat cu întrebări. Le-am spus ce È™tiam, destul de puÈ›ine. Le-am spus despre bunul simÈ› bulgăresc pe care eu l-am găsit de fiecare dată când am fost în Bulgaria. Și le-am mai spus că la sfârÈ™itul anilor 90 È™i începutul anilor 2000, în BucureÈ™ti, unele dintre cele avangardiste propuneri vizuale veneau de la niÈ™te artiste bulgăroaice stabilite în BucureÈ™ti. Și că noi, românii, ne considerăm peste bulgari È™i nu È™tiu de unde ni se trage asta, că doar nu totul ni se trage de la CeauÈ™escu.
Guest post by Ema Prisca
Și tu poți recomanda un film/spectacol/concert sau o carte care ți-a plăcut.
Trimite-ne recenzia pe adresa office@catchy.ro.
Citiţi şi
Țara în care nimeni nu s-a compromis
Festivalul de Film de la Cannes a generat 101 milioane de dolari pentru brandurile de lux
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.