Catherine Deneuve – lecţiile vin cu timpul

22 October 2013

„A îmbătrâni nu este uşor pentru nicio femeie, cu atât mai mult pentru o actriţă, însă nu trebuie să ne lăsăm în mrejele obsesiei şi să trăim cu această teamă“, a spus cândva Catherine Deneuve, frumoasa şi faimoasa actriţă care împlineşte azi 70 de ani.

Şi-a făcut debutul în film când avea 13 ani. Era în 1957. După câţiva ani, jocul ei de neuitat din Les parapluies de Cherbourg (Umbrelele din Cherbourg) îi oferă succesul, urmat de răsfăţul unor regizori renumiţi. Roman Polanski o vrea în rolul distantei şi enigmaticei Carol Ledoux, din Repulsia. Luis Buñuel o alege pentru Belle du Jour.

Ultimul metrou, filmul din 1980 al lui François Truffaut, care a obţinut 10 premii César, îi aduce şi ei o statuetă pentru cea mai bună actriţă. Dacă ar fi să o definesc pentru mine într-un personaj favorit, acesta ar fi Éliane, din Indochina, pentru care a primit o nominalizare la Oscar.

Cu zecile de roluri, producţii franţuzeşti şi americane, au venit şi premiile, deşi a mărturisit la un moment dat că nu o impresionează acestea, „în afară de primul meu César pentru rolul din Le dernier Métro.“ În 2008, a apărut în filmul numărul 100, însă nu a îndrăznit niciodată să joace pe scena unui teatru, mereu înspăimântată de gândul de a fi faţă în faţă cu publicul.

I-a plăcut să-şi creeze o imagine de „regină de gheaţă“, femeia aceea rece, departe, inabordabilă, misterioasă, pe care a jucat-o deseori.

A încercat să se ferească de indiscreţiile presei, deşi viaţa ei, deloc aşezată şi conformistă, şi-a găsit tot timpul loc prin coloanele ziarelor. A avut doi copii (Christian Vadim şi Chiara Mastroiani), cu doi bărbaţi diferiţi care nu i-au fost niciodată soţi. A fost o singură dată căsătorită, cu un fotograf englez, cu care se mai întâlneşte din când în când prin Paris şi se bucură să petreacă un timp împreună, fiindcă „mă face să râd“. A avut relaţii scurte sau lungi, toate intense, cu François Truffaut, Burt Reynolds, Clint Eastwood, Pierre Lescure.

La 70 de ani, îşi pune familia pe primul loc. Are cinci nepoţi care nu-i spun bunică, dar rămâne secret modul în care o numesc aceştia. Dincolo de film, trăieşte prin pasiunile ei, grădinărind, desenând, făcând fotografii, citind, cântând.

Refuză lucrurile care o plictisesc şi nu se teme deloc de vârstă. „Când eşti tânăr, suferi din orice şi totul te îngrijorează. Orice este important, iei în serios şi devine o problemă. Cu timpul, lucrurile se îmbunătăţesc, le vezi mai frumoase, te bucuri mai mult de ele.“Citiţi şi

Dar dacă este mai mic de înălțime? Dar dacă este divorțat? Dacă e urât, sau prost, sau faianțar?

24 de Mari Idei care vor schimba lumea în 2021

Iubirea e acolo unde nu te aștepți: Ultimul Crăciun, Leila Sandra M.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Marion Cotillard: "am fost o adolescentă care nu se simțea bine în pielea ei" - Catchy / 27 April 2019 13:53

  […] degrabă care mă bulversau. De exemplu, o adoram pe Catherine Deneuve. Acasă, cu toții o veneram pe Greta Garbo, iar mama ne-o arăta în Queen Christina și Camille, […]

  0
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro