Ce motive ai să suferi?

18 August 2014

Eglantina BecheruNu am apucat să citesc cartea Andreei Esca, dar mi-a placut foarte mult titlul. Ca orice om, probabil, m-am gândit: “Dar eu ce-am făcut când am tăcut?“. Treaba cu tăcerea e complicat de simplă. E ca la testele auto, când trebuie să spui cui îi acorzi primul ajutor: celui care urlă sau celui care tace. Știu sigur că atunci când am tăcut, am avut o leziune gravă. Apoi intervine întrebarea universală: ce motive ai să suferi? Ești nerecunoscătoare, nu vezi câte ai tu comparativ cu alții. Ce drame poți avea la vârsta ta? Mama mea are o vorbă: “marea dragoste și marea suferință se trăiesc când ești mic. Pentru că ai inima mică și nu încap în ea. În rest, toate vin în cantități pe care învățăm să le gestionăm odată cu vârsta”.

zbor întrerupt

Când am tăcut, am încercat să revăd filmul accidentului. Să îmi amintesc dacă stăteam pe scaunul din dreapta, pe bancheta din spate sau la volan. Să îmi dau seama ce și unde m-a lovit, să fiu conștientă de corpul meu mai mult ca oricând, să-mi ascult organele până când îl găsesc pe cel care tace. Există un moment în care îți dai seama că ești pe moarte și atunci te cuprinde un melanj de disperare a vieții cu resemnarea autodistrugerii. Începe o luptă contracronometru, să apuci să te naști tu pe tine după ce ai rămas însărcinată cu accidentul. Să creezi. În mintea mea, pasărea Phoenix a fost un om cu aripi.

Un medic încearcă să îți salveze viața. Nu-l cunoști, nu l-ai văzut niciodată, un străin. Ar fi putut fi orice alt medic în locul lui, dar in ziua aceea a apărut el. Străinul care a fost suficient de puternic să aleagă între copil și mamă. O mamă care și-ar fi târât ani grei neputințele și un copil la început de drum. Peste mult timp, străinul i-a vorbit copilului despre accident, l-a rugat să nu-l urască, într-o zi va produce și el unul.

Când am tăcut, mi-am pus accidentele în tablouri. Eu, copilul, să știu cine mi-au fost părinții.Citiţi şi

O viață

Paulo Coelho, 74 – Fii ca un râu

Recviem

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro