Ce ne face să ne îndrăgostim

26 February 2018

Aniela CazacuFiecare ne-am întrebat ce ne face oare să ne îndrăgostim de o anumită persoană? De ce o alegem pe ea și nu pe alta? Oare ne simțim atrași și dezvoltăm o pasiune pentru cea mai atractivă persoană la care ne putem gândi sau sunt alte criterii care ne determină alegerile?

Studiile au arătat că există un număr de variabile și teorii care pot explica ce anume ne afectează preferințele atunci când ne îndrăgostim. Cum probabil intuiți, atractivitatea fizică, cea care este înregistrată imediat, chiar de la o primă întâlnire, este foarte importantă și, deși am fi tentați să credem că alegem persoana care este extrem de frumoasă în realitate, alegem persoana care are un nivel de atractivitate similar cu noi. Oamenii care se simt intimi și atrași unul de celălalt tind să aibă de asemenea personalități similare, acest lucru fiind asociat cu satisfacția conjugală. Alegem pe baza criteriului asemănării fizice și pentru că alegerea unei persoane mult mai atrăgătoare poate crește riscul de a fi respinși și deci de a suferi.

poza art.7

Sursă foto: twitter.com

În alegerea partenerului, pentru bărbați pare să fie mai important decât pentru femei ca partenera să fie frumoasă. Aspectul fizic contează nu numai pentru bărbați, ci și pentru felul în care sunt percepuți bărbații. Un bărbat asociat cu o femeie atrăgătoare este mai plăcut și face o impresie mai bună celorlalți decât când este alături de o femeie mai puțin atrăgătoare. Dacă un bărbat neatractiv se căsătorește cu o femeie foarte frumoasă, avem tendința să presupunem că posedă calități compensatorii excepționale, de exemplu că are un venit mare sau o carieră importantă. Desigur, atractivitatea fizică este importantă, dar, să nu uităm, reprezintă un aspect superficial și efemer și adesea poate fi înșelător, fără o contribuție semnificativă în satisfacția relației mai mult decât impactul asupra excitației și atracției fizice, necesare dar nu suficiente. Frumusețea este relativă și se găsește în ochii privitorului așa încât fiecare dintre noi putem deveni fermecători în ochii unei anumite persoane la un moment dat.

Atracția fizică, preferința pentru un anumit partener, este generată și de excitație, iar aceasta se poate produce foarte repede. Dovezile arată că oamenii încep să aibă așteptări în legătură cu posibilitățile de a avea o legătură romantică, la o fracțiune de secundă după ce au întâlnit o persoană. Altfel spus, dragostea pasională la prima vedere, chiar este la prima vedere, fiind trezită în doar câteva momente când între cei doi există o chimie.

Alte cercetări au demonstrat că oamenii care suportă stresul împreună au șanse mari să fie atrași unul de celălalt, iată de ce regăsim adesea ”aventuri la locul de muncă”. La fel, experimentarea anxietății într-o anumită situație poate stimula și excitația motiv pentru care, în situațiile în care suntem neliniștiți, tensionați, când suntem stimulați prin efort fizic, avem tendința să apreciem o persoană de sex opus ca fiind mai atractivă decât în alte situații. Iată câți factori pot crea atracție și magnetism sexual și ne pot aduce confuzie atunci când întâlnim persoane pe care foarte repede avem tendința să le catalogăm drept ”marea iubire” ca apoi, după ce flacăra pasiunii se stinge, să rămânem dezamăgiți.

Excitația este asociată de obicei cu sentimente de romantism. Există dovezi care arată că bărbații și femeile văd romantismul într-un mod diferit. În ciuda unei idei preconcepute, bărbații par a fi, în medie, mai romantici decât femeile, se îndrăgostesc mai repede și se simt atrași mai ușor de o femeie fiind dispuși să manifeste pasiune, dar să fie apoi mai puțin dispuși să investească eforturi în construirea intimității și angajamentului în relații de durată. Femeile, în schimb, ”se aprind” după ce reușesc să descopere în partener trăsături care le oferă speranța unei implicări și dedicări pentru relație pe termen lung.

Un alt aspect interesant dezvăluit de studii de specialitate este acela că oamenii cu stimă de sine ridicată care sunt mai puțin defensivi trăiesc dragostea romantică mai frecvent.  Oamenii cu stimă de sine redusă tind să aibă sentimente romantice mai intense și sunt mai puțin raționali decât cei cu stima de sine mai ridicată.

Cu alte cuvinte, putem să ne simțim puternic îndrăgostiți și atrași de persoane care ne seamănă, cu care împărtășim momente de stres intens, cu care ne întâlnim în momente când experimentăm excitație fizică, neliniște și anxietate. Ne putem îndrăgosti mai frecvent dacă suntem încrezători în noi, avem o imagine bună despre propria persoană și suntem mai puțin defensivi, sau putem trăi pasiuni mai intense și suntem mai dispuși la acțiuni necugetate dacă avem o impresie negativă despre noi ca persoane.

Iată cum psihologia ne ajută să descifrăm atâtea situații, fără să aibă vreodată pretenția că poate lămuri deplin misterul și fascinația iubirii. Să nu uităm doar că, iubirea nu este îndrăgostire, o cuprinde, dar nu se limitează la ea.

Pe Aniela o găsiți întreagă aici.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

11 mai 2021, ora 22 – Lună Nouă în Taur. Putem modifica condițiile vieții noastre schimbând CUVINTELE

Eu nu rămân în povestea care mă plictisește, în care nu mai am ce descoperi, în care nu-mi găsesc niciun rol potrivit

Despre dragoste necondiționată sau cum putem fi tâmpiți câteodată

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro