Femeile de 50+ vor domina lumea

7 March 2019

Într-o societate tot mai dinamică, experienţa de viaţă face diferenţa. Iar dacă posesoarele experienţei sunt femeile, calea spre succes este aproape o garanţie. Acesta este subiectul unui articol de pe nbcnews.com, bazat pe analiza unui expert de la MIT (Massachusetts Institute of Technology). Dar despre ce este vorba, mai exact?

Este mult mai probabil ca tu să iei decizii sănătoase pentru familie, să controlezi cheltuielile casei, să ai grijă de milleniali şi de vârstnici, să începi o afacere sau să iniţiezi un divorţ. Ai avantajul longevităţii în faţa bărbaţilor. Cu alte cuvinte, eşti tare! Dar lumea ştie asta? Femeile în vârstă se pot simţi uneori invizibile la locul de muncă sau în afaceri, dar sunt, de fapt, deschizătorii de drumuri pe care toată lumea ar trebui să îi urmeze, spune Joseph F. Coughlin, directorul AgeLab din cadrul MIT.

Potrivit acestuia, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, viitorul este al femeilor, deoarece acestea sunt mai bine pregătite pentru a doua parte a vieţii decât bărbaţii.

Una dintre cele mai sub-apreciate surse de inovaţie şi creare de new-business sunt femeile trecute de 50 de ani, care au noi idei, perspectiva unei vieţi încă destul de lungi şi dorinţa de a face lucrurile să se întâmple, spune Coughlin.

Acesta a explicat apoi şi de ce crede că femeile în vârstă vor conduce lumea: Ele fac mai multe ca niciodată, au o educaţie mai bogată ca oricând în istorie şi este foarte probabil ca ele să trăiască şi mai mult. O femeie este cercetătorul casei. Aceasta va intra online nu doar ca să facă un research pentru sine, ci şi pentru milleniali, categorie care identifică tot mai mult mamele trecute de prima tinereţe drept cele mai bune prietene ale lor.

Ea este responsabillă cu îngrijirea tuturor. Femeile îngrijesc mai mulţi părinţi decât era planificat – pe cei proprii şi chiar pe socri. Atingerea a 100 de ani este un eveniment tot mai des întâlnit, dacă judecăm doar după felicitările din farmacii destinate centenarilor. Există, probabil, trei sau patru generaţii, aflate în grija unui singur matriarhat.

Noua generaţie a femeilor fără vârstă

O femeie este şeful consumului dintr-o casă. Ea este cea care ştie ce cumpărături sunt de făcut, ce facturi sunt de plătit, cum funcţionează totul. Majoritatea achiziţiilor de maşini sunt influenţate direct sau realizate de către femei. Iar dacă vorbim despre maşini de lux, procentul urcă şi mai mult. Renovarea casei este, de asemenea, coordonată de femei. La fel şi deciziile în privinţa sănătăţii.

Datorită tuturor acestor factori, ea este cel mai probabil persoana care înţelege cel mai bine care sunt oportunităţile pentru un trai mai bun şi mai longeviv.

Citiți și acest articol excepțional: Bătrânețea începe după 70 de ani!

Femeile în vârstă conduc relaţiile

Acelaşi Coughlin spune: Media vârstei la care oamenii divorţează cel mai des în SUA depăşeşte 50 de ani, iar cele mai multe acţiuni sunt iniţiate de către femei. Când discutăm cu bărbaţi despre cum îşi imaginează momentul pensionării, observăm că pentru ei este aproape o sărbătoare: dacă au agonisit nişte bani, se văd jucând golf, călătorind, cumpărând o maşină nouă. Şi, de asemenea, vorbesc foarte des despre petrecerea timpului alături de soţiile lor.

De cealalată parte, multe femei mi-au spus: Nu ştiu cine este acel om de pe canapeaua mea, dar îmi doresc să îşi găsească un job. Am rutine, lucruri de terminat, iar el mă tot întreabă ce să facă în continuare.

Cred că bărbaţii, în special cei trecuţi de 50 de ani, trebuie să ţină ritmul. Avem nevoie să învăţăm această lecţie de la femei, aceea că viaţa înseamnă mai mult decât munca. Trebuie să ne dezvoltăm noi pasiuni şi să ţinem romantismul viu.

Relaţiile se bazează la început pe principii simple, de tip ‘ce a adus fiecare’ şi ‘ce am realizat împreună’. Însă, brusc, la vârste înaintate, bărbaţii devin captivii rutinei – în mare parte din cauza jobului şi a stilului de viaţă adoptat – încât uită să mai încânte persoana de lângă ei.

Femeile în vârstă schimbă locul de muncă

Coughlin: Cea mai nouă mişcare a femeilor trecute de 50 de ani este antreprenoriatul. În tinereţe, eşti mai dispus să te angajezi într-o corporaţie şi să te iei la trântă cu birocraţia de acolo. Însă ani mai târziu nu mai ai aceeaşi energie.

De aceea, începem să vedem că tot mai multe femei se lovesc de un zid în marile companii, iar asta este o pierdere pentru firme. Aşa că ele devin motoare de inovaţie şi înfiinţează propriile agenţii de consultanţă, noi reviste şi site-uri.

Cum ar trebui femeile să se pregătească pentru a trăi cel mai bine după prima jumătate a vieţii

Răspunsul este simplu: economiile. Încearcă să pui deoparte cât mai multe resurse posibil. Ia exeplu de la generaţia mamei tale şi conştientizează că relaţiile sociale sunt la fel de importante ca şi propria bunăstare. Păstrează această reţea de suport – formată nu doar din oameni care pot face ceva pentru tine, ci dintr-aceia care dau sens vieţii şi angajamente pe termen lung.

Întreabă-te: care sunt acele mici lucruri care te fac să zâmbeşti în fiecare zi? Ai acces la ele? Ţi le permiţi? Dar, cel mai important, le poţi identifica? Lucrurile care îţi vor da calitatea de a trăi peste 100 de ani, nu doar abilitatea de a trăi 100 de ani.”

Ce vești bune, nu-i așa, doamnele mele? 🙂 Să trăim cât avem chef de viață și drag de noi! 

***

Dacă răsfoind presă internațională sau națională (de ce nu?), dați peste articole interesante și credeți că le-ar folosi și altora ceea ce vi s-a părut vouă util, vă rugăm semnalați-ni-le. Poate și cu un scurt rezumat, dacă aveți darul de a face sinteze, poate cu o opinie. Trimiteți fie doar link-ul, fie și rezumatul și /sau opinia, pe adresa office@catchy.ro. Mai mulți ochi, mai mulți căutători de calitate, nu poate fi decât mai bine. Vă mulțumim. Citiţi şi

18 ianuarie 2022 – Luna Plină în Rac: fiecare sfârșit aduce un nou început

Fii tu, fii slabă, uită-ți independența, lasă-te cucerită și alintată

Periculos de cheltuitoare?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro