Cel mai îngrozitor secret al femeilor

25 November 2015

DeÈ™i se poate trata sau doar ameliora, în funcÈ›ie de vârsta È™i istoricul personal, IU (incontinenÈ›a urinară) rămâne un tabu social. Surpriza, stânjeneala, spaima că au intrat brusc într-un alt anotimp sunt atât de mari, încât nu vorbesc cu nimeni. Tac È™i suferă. Pentru că, deÈ™i IU nu doare, efectul psihologic este devastator: dacă una din cinci englezoaice, de exemplu, declară că se simte mai tânără decât anii pe care îi are, sigur nu face parte din cele 3,5 milioane care suferă de IU! Din care 1,34 milioane se simt mai bătrâne decât sunt în realitate, pentru că, dacă firele albe sau ridurile pot fi purtate chiar cu mândrie, incontinenÈ›a e “bloody awful”!

Sunt vorbele actriÈ›ei britanice Kate Winslet, 40 de ani, care a recunoscut de curând într-un interviu la BBC1 că, în urma naÈ™terilor, s-a procopsit cu acest “defect” considerat ruÈ™inos. “Nu mai pot sări pe trambulină, pentru că mă “ud”! Când ai făcut câțiva copii (n.red. trei), asta se întâmplă. E uluitor, după două strănuturi, sunt bine, la al treilea, nicio È™ansă. E îngrozitor, mai ales dacă porÈ›i fustă!”

kate

Oricui, oricând, i se poate întâmpla să piardă temporar controlul asupra funcÈ›iilor corpului! Ea a recunoscut public. Știm È™i de ce – să dea curaj. Dar tu nu trebuie să ieÈ™i la un post de televiziune, înÈ›elegi? Uite, am să vă povestesc despre mama mea. Avea 57 de ani când a rămas singură. ÃŽntr-o casă mare, prea mare È™i prea goală. Ajunsese de se speria noaptea la orice zgomot. Stresul singurătății i-a provocat la scurt timp un mini accident cerebral. Fără alte sechele, doar incontinenÈ›a. Moderată, dar supărătoare. N-a vorbit cu nimeni despre asta. Târziu am aflat, trecuseră vreo… 15 ani. Și dacă n-aÈ™ fi observat, când reuÈ™eam să ne vedem, consumul mare de vată È™i grija să nu-i lipsească pacheÈ›elul din geantă oriunde se ducea, n-aÈ™ fi bănuit încă 15 ani că are o problemă. Mi-a povestit că, treptat, pe măsură ce episoadele se îndeseau, a început să evite toate activitățile care-i puteau provoca pierderi involuntare de urină, se jena să meargă în vacanÈ›e, excursii, vizite, tot cu gândul să nu pățească o ruÈ™ine. Nu mai bea destulă apă, nu voia bere, ceai… Se purta ca un om cu handicap, ce mai! Poate din cauza asta nici nu È™i-a mai refăcut viaÈ›a?… că frumoasă È™i curtată a fost… Și, cum spuneam, am mers la doctor, am încercat cu pastile, n-a funcÈ›ionat, pentru operaÈ›ie era cam târziu, dar măcar am trecut pe absorbante confortabile, am vorbit despre cât de multe femei au această problemă È™i a devenit un foarte bun agent medical în comunitatea ei. ÃŽn care a constatat că, odată deschis subiectul, femeile lăsau ruÈ™inea deoparte È™i se dezlegau la limbă È™i la minte. AÈ™a a ajuns mama un fel de Kate Winslet. 🙂

incontinență

Acum, să revenim la noi, cele mai tinere. Cu alt stil È™i ritm de viață, dar cu aceeaÈ™i problemă. Și care, în loc să mergem la doctor (statistici din țări cu un sistem medical mai bine pus la punct spun că trei din patru femei nu deschid subiectul cu medicul de familie), încercăm paliative È™i ne retragem din viaÈ›a noastră, practic. Nu mai bem destule lichide, nu mai mergem la sală, la înot, nu mai ieÈ™im în lume, nu mai purtăm hainele preferate, nu mai râdem, nu mai facem sex. Cum dracu’ să nu te găsească depresia È™i să nu(-È›i) pari mai bătrână decât eÈ™ti? Nu mai încruciÈ™aÈ›i picioarele când strănutaÈ›i sau când tuÈ™iÈ›i, nu asta e soluÈ›ia! Nici să faceÈ›i tranÈ™eu până la baie! Nici să purtaÈ›i absorbante de capul vostru, aÈ™a, resemnându-vă cu ideea! Nu e normal să pierdeÈ›i urină, oricât de puÈ›in! ÃŽnainte de a fi o chestiune de igienă, e una de sănătate.

Citiți și Boli care pot fi prevenite, ameliorate sau vindecate, dacă faci dragoste. Des. 

În încheiere, poate vă este de folos să știți că IU afectează una din trei englezoaice de peste 18 ani, procentul crescând odată cu vârsta până la 50%. Că și nordicele, și sudicele, și esticele, și vesticele, cu toate diferențele dintre ele, suferă din motive diferite de una din formele diferite ale bolii. Acum, că știm, vom îndrăzni să vorbim despre asta măcar între noi, ca prim pas spre cabinetul unui specialist?  Să nu lăsăm spectrul IU să ne erodeze încrederea, imaginea în propriii ochi, sexualitatea? Calitatea vieții ține și educație, dar și de informație… Incontinența e o boală care se tratează.

Citiți și Zona intimă n-ar trebui să fie doar intimă, ci și fericită. 

Și dacă tot nu mă credeÈ›i că nu sunteÈ›i singurele cu această problemă, daÈ›i căutare pe Google “adult incontinence”. Zeci de studii È™i statistici, sute de articole È™i mii de comentarii È™i milioane de vizualizări. Cine credeÈ›i că le citesc? BărbaÈ›ii? Poate È™i ei, dar e È™tiut că incidenÈ›a bolii e redusă la jumătate. Foarte bine detaliat medical subiectul, aici. Apoi, procedaÈ›i în consecință, vorba lui Amza Pellea. Că tot veni vorba de comicul nea Mărin, “fac pe mine de râs” nu e de râs, e de mers la doctor, doamnelor! Da? 🙂

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂  Trimite-ne textul pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

STEERrilitatea lumii ce vine

Dar dacă este mai mic de înălțime? Dar dacă este divorțat? Dacă e urât, sau prost, sau faianțar?

Frica de Dumnezeu

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Claudia / 26 November 2015 5:40

    Dragile mele doamne asta este…neplacut dar face parte din viata noastra dupa o anumita vârsta. Incercati si exercitiile Kegel, eu una zic ca ajuta! Nu asta o sa ne impiedice sa radem, sa sarim,sa stranutam si sa avem o viata sexuala satisfacatoare!

    0
    0
    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro