Chanel au Ritz Paris

7 August 2016

ritz paris

La mijlocul lui iunie, după o renovare care a durat patru ani și l-a costat pe proprietar (Mohamed Al Fayed, același care deține și Harrods în Londra) 450 milioane de dolari, s-a redeschis istoricul hotel Ritz din Paris, care se mândrește a fi imaginea luxului din lumea veche.

Faţada luxosului palat datează din 1705. A fost concepută de Jules Hardouin-Mansart, arhitectul şef al lui Ludovic al XIV-lea, ale cărui ambiţii arhitecturale au plasat regele şi ţara în avangarda glamour-ului, culturii şi a modei la începutul secolului al XVIII-lea. Cam acelaşi lucru pe care l-a făcut Ritz-ul în prima parte a secolului douăzeci.

Cu o reputaţie de neegalat, aflat la intersecţia dintre lux, splendoare şi bună dispoziţie, de-a lungul timpului Ritz a reprezentat locul de întâlnire al personalităţilor culturale ale secolului trecut. Au trecut pe aici Marcel Proust, Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald, Jean-Paul Sartre, Oscar Wilde, iar Coco Chanel a Chanel a locuit în hotel 34 de ani, deşi avea un apartament în apropiere.

coco chanel4

Ritz e casa mea…

Dar înainte de a vă povesti despre motivul acestei treceri în revistă, să vă mai spunem o poveste cu parfumul acelor vremuri și o replică genială aparținând unui român… 🙂 

O altă personalitate a secolului XX a cărei fascinantă poveste de viaţă este legată de Ritz este Mina Kirstein Curtiss, o tânără frumoasă şi bogată văduvă americană ajunsă la Paris în 1947 în căutarea scrisorilor lui Marcel Proust, de a căror pierdere se temea.

Deşi trecuseră trei ani de la sfârşitul ocupaţiei naziste, Parisul încă se resimţea – nereuşind să depăşească perioada de foamete şi depresie. Hotelul Ritz purta şi el urmele trecerii naziştilor, mai ales că aceştia nu se sfiiseră în a se lăfăi în luxul oferit impecabil, chiar şi în perioade atât de dificile, de către personalul hotelului.

Mina a ales Hotelul Ritz în timpul şederii sale în Franţa. În acest timp, ea a fost implicată într-o romantică aventură cu prinţul român Antoine Bibesco (citiți aici captivanta poveste despre acest formidabil bărbat…) care deţinea şi el câteva dintre scrisorile lui Proust şi care i-a făcut avansuri explicite pentru a i le înmâna. Mina a acceptat, deşi Bibesco avea nu mai puţin de 69 de ani. În urma acestei poveşti, Bibesco a afirmat că Mina l-a vindecat de impotenţă, în timp ce ea scria că „Ideea românilor despre impotenţă la bătrâneţe este aceeaşi cu ideea anglo-saxonilor despre potenţă la tinereţe.”

chanel ritz 1

 Intrarea din Place Vendôme

ritz paris 2

Monumentala scară a hotelului

Pentru a descuraja staţionarea hoinarilor, César Ritz a ales să nu facă un hol la intrare atunci când a deschis hotelul în 1898. Însă a construit o scară monumentală pentru a permite intrările dramatice. În dreapta imaginii, scara hotelului aşa cum arăta în 1948.

ritz paris 3

Coco Chanel Suite

Azi, altul decât cel original. Din cauza problemelor de logistică, apartamentul a fost relocat. Este decorat cu reproduceri după mobilierul existent pe vremea când era locuit de Coco Chanel.

ritz paris 4

Barul Hemingway

Barul Hemingway, numit aşa în onoarea lui Ernest Hemingway, pe care Ritz l-a cunoscut prin F. Scott Fitzgerald în anii ’20. Are, mai degrabă, un aer anglo-american şi, de aceea, a servit de-a lungul timpului ca centru de socializare franco-americană. Păstrează vie amintirea lui Hemingway prin pozele și obiectele care i-au aparținut și care fac parte acum din decorul barului.

ritz paris 5

Chanel Spa

chanel au ritz

Piscina – o combinație de neoclasicism cu Art Deco – a făcut parte din clubul original de sănătate al Hotelului Ritz, însă noutatea este dată de rafinatul… Chanel Spa!

CHANEL OR 2

CHANEL NOIR 2

CHANEL BLANC 2bis

Acesta este primul spa al casei deschis vreodată şi oferă clienţilor hotelului, dar și celor care nu locuiesc aici, posibilitatea de a se bucura de un „tratament” complet Chanel care folosește cele mai noi descoperiri Chanel în îngrijirea pielii, combinate în funcție de necesitățile individuale ale fiecărui client. Aici, descrierea unui tratament… 🙂

CHANELvuesRITZ

CHANELvues2

CHANEL VENDOME 2

CHANEL NU 3

CHANEL NU 2

CHANEL NU 1

#CHANELAURITZPARIS

Complexul dispune de piscină, saună şi baie turcească, într-un amestec de excelenţă şi bună stare absolută.

ritz paris 6

 Podeaua piscinei – decorată cu mozaic viu coloratCitiţi şi

Breakfast, Lunch & Dinner At Tiffany’s

Paris Fashion Week – colecția SS 2022 Chanel Haute Couture

Machiajul CHANEL – ce se poartă, de ce ai nevoie și cum ai putea arăta

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Angelina Jolie, două zile în Paris - Catchy / 20 July 2019 11:13

    […] un an în urmă, hotelul Ritz s-a redeschis după o uriașă […]

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro