Christian Dior Fall/Winter 2022 -2023 Haute Couture Collection: Maria Grazia Chiuri & artista ucraineană Olesia Trofymenko

12 July 2022

DIOR își găsește inspirația pentru colecția haute couture toamnă/iarnă 2022-2023 în opera unei artiste din Ucraina.

Ce rost are haute couture? Aceasta a fost întrebarea pe care și-a pus-o designerul italian Maria Grazia Chiuri, prima femeie director de creație al Casei DIOR, în aceste vremuri de pandemie, război și amenințarea unei recesiuni globale.

Răspunsul, a simțit ea, a fost „să reimaginăm un mâine mai bun”, să creăm o punte între savoir-faire-ul diferitelor culturi pentru a le aduce împreună, ca un tot.

Așadar, vedetele spectacolului de modă prezentat de Dior în 4 iulie la  Muzeul Rodin din Paris, nu au fost rochiile rafinate din șifon de mătase plisată sau paltoanele de lână crem brodate complex, manual, cu modele inspirate din folclorul ucrainean, ci fundalul – operele de artă de mari dimensiuni, interpretări vesele, inocente ale pomului vieții, încărcate cu flori, fructe și păsări, ale pictoriței Olesia Trofymenko din Kiev. Pomul vieții este un element crucial în folclorul ucrainean ce face trimitere la istoria bogată în povești transpusă în broderii și costume. Inspirația și scenografia au semnătură ucraineană, dar în același timp colecția reprezintă o reverență făcută fabuloasei istorii a Casei Dior. De menționat și că broderiile au fost făcut în colaborare cu lucrătoare din India.

tablou cu broderie suprapusă

Ce a văzut Chiuri la Olesia și a inspirat-o să aducă acest splendid omagiu Ucrainei, în care o artistă ucraineană a fost pusă în centrul spectacolului?

Chiuri o descoperise în primăvară la o expoziție la MAXXI, muzeul național de artă secolului XXI, din Roma, într-un program dedicat artiștilor ucraineni contemporani. Tehnica Olesiei: suprapune broderie, ca un filtru, peste picturi în ulei care sunt de fapt fotografii preluate de la știri pe care le transformă în artă, o realitate alternativă ce insuflă încredere, speranță.

foto: Adrien Dirand

©Mohammed Badra/EPA

„Este vorba de modelarea materialelor și a formelor în spațiul de reflecție pe care îl reprezintă atelierul, permeabil la realitatea socială în care trăim; este despre a ne aminti ce înseamnă să fii uman astăzi”, a spus Casa Dior într-un comunicat de presă. „Gesturile transmise, învățate și întotdeauna perfectibile, se repetă. Arborele vieții este o chemare, un avertisment, de a face să strălucească tradițiile și gesturile, permițându-ne să recuperăm un echilibru, chiar dacă doar pentru o clipă.”

Recitiți și Christian Dior – 70 de ani de haute couture

Chiuri (58 de ani) a vorbit și despre importanța de a rămâne optimistă în vremuri întunecate.

„Cred că toate colecțiile, într-un fel, reprezintă momentul în care trăim”, a spus ea. „Trăim momentul în care vrem să fim optimiști, dar, uneori, suntem negativi. [Dior este] un brand global, avem o mulțime de tineri care sunt cu adevărat fragili în acest moment. Prin urmare cred că trebuie să fim optimiști, dar, în același timp, trebuie să încercăm să facem ceva, probabil un pas mic, care să le dea oamenilor ideea optimistă că putem face ceva. Pentru că asta e treaba: nu trebuie să devenim deprimați, pentru că riscul acesta este în întreaga lume.”

Și exact asta a făcut prezentarea lui Chiuri. Prin sărbătorirea umanității și a măiestriei, colecția a contribuit la restabilirea unui sentiment de optimism – chiar dacă doar temporar.

Priviți minunățiile acestea și fiți optimiste: frumusețea va salva lumea. 🙂

foto credit: gorunway

 

 

 

 Citiţi şi

Dior J’adore Infinissime – un înveliș al încrederii

Bruma (ceața) de față – confortul după care tânjește tenului tău

Produse cosmetice cu protecție solară

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro