“Citește-mi jaboul” – despre jabourile judecătoarei Ruth Bader Ginsburg

8 December 2022

La fel ca broșele secretarului de stat american Madeleine Albright, devenite purtătoare de mesaje diplomatice mai mult sau mai puțin subtile, jabourile judecătoarei Curții Supreme de Justiție a SUA, Ruth Bader Ginsburg, aveau fiecare o semnificație. Colecția secretarului de stat american ar fi avut 300 de broșe (există o carte intitulată “Read My Pin”/”Citește-mi broșa”, de aici și parafraza din titlu) pe care le-a purtat în cadrul ceremoniilor oficiale, evenimentelor la care a fost invitată în toată lumea, întâlnirilor și summit-urilor politice. În prezent, colecția de 300 de broșe este expusă la Muzeul de Artă din New York. Jabourile judecătoarei RBG nu au fost atât de multe, dar au făcut parte cu succes din strategia de comunicare.

Un omagiu splendid la moartea judecătoarei (18 septembrie 2020) a fost și coperta numărul din 5 octombrie al revistei The New Yorker care arăta astfel:

Era de ajuns, orice american înțelegea cine murise. Atenție și la detaliul din jabou, RBG a fost o mare feministă.

Povestea gulerelor purtate de RBG

În locul tradiționalelor robe negre și cravate, Ginsburg și O’Connor (prima femeie în calitate de judecător asociat al Curții Supreme de Justiție a Statelor Unite ale Americii între 1981 și 2006) au decis că ar trebui să apară într-o ținută mai festivă când e vorba să-și marcheze un loc al lor ca singurele două femei într-o mare de bărbați. “Știți, roba standard e făcută pentru un bărbat pentru că are un loc unde să se vadă cămașa și cravata. Așa încât, Sandra Day O’Connor și cu mine ne-am gândit că ar fi potrivit dacă includem ca parte a robei noastre ceva tipic feminin.”

Judecătoarei îi plăcea să-și asorteze jabourile în ziua sentințelor în funcție de votul ei sau la evenimente, în funcție de sentimente.

Colierul “NU-MI PLACE DE EL”

foto: Elinor Carucci pentru TIME

Ruth Bader Ginsburg pozează pentru potretul oficial în 30 noiembrie 2018, după alegerea lui Brett Kavanaugh, acuzat în trecut de viol și probleme cu alcoolul, proces în care s-a apărat singur.  

©CHIP SOMODEVILLAGETTY IMAGES
Colierul “DEZACORD”

Când dorea să-și exprime dezaprobarea purta acest colier.

Colierul “OPINIE MAJORITARĂ”

La discursul despre Starea Națiunii susținut de președintele Obama în 2013. 

©CHIP SOMODEVILLAGETTY IMAGES

Când urma să-și prezinte opinia într-o speță și voia să semnalizeze aprobarea, purta acest colier galben.

Colierul “FAVORITUL”

31 decembrie 2005, la prima adresare a lui Barack Obama în fața Congresului. 

©SCOTT J. FERRELLGETTY IMAGES

Colierul “ORIGINALUL”

Acesta a fost unul dintre jabourile originale din dantelă ale lui Ginsburg, pe care l-a purtat frecvent din 1993 până în 2008. L-a purtat și în fotografiile oficiale ale Curții Supreme în 2001, 2003, 2009 și 2010.

Mai multe jabouri/coliere găsiți aici, împreună cu explicațiile oferite de familie pentru fiecare. Citiţi şi

“Citește-mi broșa!” sau diplomația broșelor

Madame Secretary

De ce o plânge America pe Ruth Bader Ginsburg

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro