Cum afli tot ce știe Alexa despre tine

2 February 2022

Tu știi cât de bine te cunoaște Alexa? Uite cum poți să descarci toate informațiile pe care Amazon le are despre tine.

Fă un experiment simplu și amuzant: imaginează-ți volumul de date personale referitoare la tine pe care crezi că îl dețin companiile de tehnologie. Acum, gândește-te că acesta este cu mult mai mare decât crezi. Chiar și în condițiile în care confidențialitatea și securitatea digitală reprezintă un subiect tot mai dezbătut, companiile care se află în spatele produselor noastre preferate colectează din ce în ce mai multe date personale. Cât de multe? Ei, bine, dacă vrei să știi, spre exemplu, câte informații deține Amazon despre tine, există un mod în care poți afla răspunsul.

Ca să fie clar din start, colectarea datelor este departe de a fi exclusiv o problemă a Amazon, ci este una a tuturor companiilor de tehnologie. Chiar și Apple, o companie vocală când vine vorba de protejarea confidențialității utilizatorilor săi, a primit critici în trecut pentru înregistrarea interacțiunilor cu Siri și partajarea acestora cu diverși terți.

Totuși, problema în cazul Amazon este motivul pentru care colectează și arhivează informațiile tale personale. Cam tot din ceea ce faci pe, cu și în preajma produselor sau serviciilor Amazon este înregistrat. Probabil nu e o surpriză să afli că atunci când vizitezi site-ul Amazon, compania îți înregistrează istoricul căutărilor și datele referitoare la comportamentul de consum. Însă, asta nu este tot. Amazon deține și lanțul de supermaket-uri Whole Foods, așa că salvează de asemenea și istoricul cumpărăturilor făcute aici. Când urmărești conținut video în cadrul platformelor sale, și acele informații sunt, la rândul lor, înregistrate.

Lucrurile devin chiar mai înspăimântătoare când vine vorba despre celelalte produse Amazon. Dacă te bucuri de o carte pe Kindle, Amazon îți înregistrează activitatea, inclusiv viteza cu care dai paginile.

Ai unul dintre dispozitivele de voce inteligente de la Amazon? Atunci află că tot ce ai făcut vreodată prin intermediul acestuia a fost înregistrat. Când o întrebi ceva pe Alexa sau când îi dai o comandă, Amazon salvează integral fișierele audio ale fiecărei interacțiuni. De aceea, dacă știi cum să-ți accesezi datele, poți asculta fiecare dintre aceste fișiere și să retrăiești astfel momente despre care poate ai realizat că sunt sau nu sunt înregistrate.

Un reporter Reuters a descoperit că Amazon a salvat peste 90.000 de înregistrări ale sale de-a lungul a trei ani, incluzând aici întrebări adresate de către copiii acestuia către Alexa, aceiași copii cerându-și iertare părinților și, în unele situații, conversații diverse care nu făceau obiectul unei sarcini pe care putea să o îndeplinească dispozitivul.

Din păcate, deși poți accesa informațiile, Amazon nu oferă posibilitatea să ștergi mare lucru. Îți poți modifica setările de confidențialitate pentru a împiedica dispozitivul să înregistreze la fel de multe date. Cu toate acestea, odată înregistrate, singura modalitate de a le șterge este aceea de a șterge întreg contul. Însă, chiar și în aceste condiții, ai dreptul să vezi ceea ce știe Amazon despre tine, iar această solicitare este simplu de făcut.

Pentru început, accesează pagina de Help a site-ului Amazon, unde vei găsi un link parcurgând traseul „Security and Privacy > More in Security & Privacy > Privacy > How Do I Request My Data?”. La final, dă click pe link-ul „Request My Data”.

În meniul dropdown, selectează datele pe care vrei să le afli de la Amazon. Dacă vrei acces complet, alege opțiunea „Request All Your Data”. Apasă „Submit Request”, apoi dă click pe link-ul de validare pe care îl primești pe mail. Iar asta este tot. De ce e atât de simplu? Probabil tocmai pentru că Amazon știe că nu poți face mare lucru în această privință.

SursaCitiţi şi

Până în 2030 nu vei mai deține niciun gadget

Noile boxe Bang & Olufsen pentru sport – Beosound A1 și Beoplay E8 Anthracite Oxygen

Eu mi-am făcut treaba

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro